Paikallisuutiset

Nurmelan tilalla on positiivinen ja avoin asenne — Tilan vahvuuksia ovat johtaminen, hyvä työyhteisö ja työntekijät sekä kattavat yhteistyökumppaniverkostot

Sadonkorjuu tältä vuodelta tehty. On aika huokaista. Jaakko Niemi, Lauri Niemi ja Saana Tanskanen-Niemi sylissään tytär Kerttu. Kuva: Tanja Kopsa

Maatalousyhtymä Nurmelan Tila toimii maa- ja metsätalouden parissa. Sen päätoimiala on maidontuotanto.

Yrittäjinä tilalla ovat veljekset Lauri ja Jaakko Niemi sekä Laurin puoliso Saana Tanskanen-Niemi.

Nykyisten yrittäjien nimissä yritys on ollut keväästä 2019, jolloin tehtiin sukupolvenvaihdos veljesten vanhempien Sari ja Esa Niemen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nurmelan tila on vanha. Se on ollut saman suvun hallussa arviolta 1800-luvun lopulta. Me olemme tilan kuudes sukupolvi samasta suvusta, kertovat yrittäjät.

Ulkopuolisia työntekijöitä tilalla on ympäri vuoden neljä. Lisäksi yrityksessä on kausityövoimaa noin toukokuusta syys-lokakuulle 2-3 henkilöä.

– Kasvukauden tärkeimpiä työtehtäviä on säilörehunkorjuu, joka tehdään meillä viisi kertaa kesän aikaan (kolme sadonkorjuuta lypsylehmille ja kaksi sadonkorjuuta (hiehoille/umpilehmille). Tällöin tilalla on töissä lisätyövoimaa yllä mainittujen lisäksi 2-4 henkilöä, selvittää Saana.

Maatalousyrityksessä yhteistyökumppanit ovat todella tärkeässä asemassa, yksin ei pärjää kukaan.

Tila käyttää urakointipalveluja säilörehun niitossa, rehun ajossa, lietteen ja kuivalannan levityksessä, kasvinsuojeluruiskutuksissa sekä puinneissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lisäksi käytämme ulkopuolisia asiantuntijoita mm. kasvi- ja kotieläintuotannon suunnittelussa eli konkreettisesti esimerkiksi viljelysuunnitelmien teossa, ruokinnan suunnittelussa ja karjan jalostuksen suunnittelussa. Hyödynnämme asiantuntijoita myös taloudensuunnittelussa mm. talouden seurannassa, pitkän tähtäimen taloussuunnittelussa ja investointien suunnittelussa sekä strategiatyössä, luettelevat yrittäjät.

Tila ostaa palveluita muun muassa eläinlääkäriltä ja sorkanhoitajilta sekä teettää yksittäisiä työtehtäviä toisilla yrityksillä.Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös pankki, meijeri ja lihatalo.

Jaakolla, Laurilla ja Saanalla on positiivinen, avoin, eteenpäin menevä ja tulevaisuuden maatilayrittämiseen tähtäävä asenne sekä koulutus ja osaaminen. Vahvuuksinaan he näkevät myös johtamisen ja hyvän työyhteisön sekä hyvät työntekijät ja kattavat yhteistyökumppaniverkostot, jotka myös osallistuvat tilan kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen osaltaan.

Parasta työssä yrittäjien mukaan on se, että he eivät tee työtä yksin ja heillä on hyvä tiimi mahdollistamassa mm. kaikkien vapaa-ajan sekä toiminnan kehittämisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Parasta on myös, että keväällä sitä jotenkin aina syttyy ja herää henkiin luonnon mukana, kun lumi sulaa ja maa alkaa lämmetä. Muokatun multamaan ja vasta niitetyn rehun tuoksut, pitkät työpäivät ja kesäillat tavallaan sytyttää.

Jokaisessa työssä ja työpaikassa on välillä huonojakin hetkiä, jolloin asiat vain syystä tai toisesta vastustaa - niin myös maataloudessa. Esimerkiksi kone- ja laiterikot, ihmisten ja eläinten sairastumiset kuormittavat, varsinkin jos on jo muutoinkin kova työsesonki päällä.

Tilalla panostetaan tiimiin ja hyvään yhteishenkeen. Kun töihin on kiva tulla ja tiimillä on keskenään mukavaa, myös ne pidemmät ja raskaammat päivät, jolloin kaikki vastustaa, on helpommin selätettävissä.

– Meillä on käytössä työvuorot ja pyrimme siihen, että myös yrittäjillä olisi vähintään yksi vapaapäivä viikossa. Koko henkilöstö saa pitää vuosilomansa ja vapaansa. Pyrimme suunnittelemaan työvuorot ja lomat niin, että kaikkien toiveet ja tarpeet kuullaan.

Yhteistyö ja verkostoituminen toisten yritysten kanssa on yrittäjistä hyvin tärkeää. Heillä on ympäri maan hyviä ystävätilallisia, jotka ovat oppineet tuntemaan opiskelujen, hankkeiden ja muiden sidosryhmätapaamisten kautta.

Yrittämisen kautta voi toteuttaa unelmiaan ja samalla mahdollistaa elinkeinon itsensä lisäksi toisille. Nurmelan Tila on edelleen perheyritys, vaikka heillä onkin ulkopuolisia työntekijöitä. Hekin ovat tavallaan osa perhettä.

Yrittäjien mukaan kaiken perustana on tilan talouden ja maksuvalmiuden pitäminen hyvässä kunnossa, jotta on mahdollisuus reagoida muuttuviin olosuhteisiin. Lisäksi yrittäjät pyrkivät koko ajan ennakoimaan, kehittämään toimintaa ja seuraamaan maailman tapahtumia niin, että pystyvät tarvittaessa muuttamaan toimintaansa tai sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

Maatalousalan isoimmat haasteet tulevat muuttuvan maailmanmarkkinatilanteen ja politiikan lisäksi myös ympäristön kautta eli vaihtelevat säät sekä esimerkiksi eläintautien riski luovat haasteita.

– Myös toimialan ympärillä käytävä, välillä hyvin yksipuolinen ja syyllistävä keskustelu, tuo haasteita, toteavat yrittäjät.

– Vain muutos on pysyvää ja toimialamme muuttuu jatkuvasti. Vauhdissa täytyy pysyä mukana mahdollisimman hyvällä ennakoinnilla. Teemme perusasiat niin hyvin kuin osaamme ja kehitämme toimintaa jatkuvasti.

Yrittäjät ovat sitä mieltä, että maatalous on ehdottomasti myös tulevaisuuden elinkeino, sillä ihmisten pitää jatkossakin syödä.

– Maatalous ja maatalousyritykset tuovat elämää maaseudulle, luovat työpaikkoja ja työllistävät välillisesti satoja tuhansia ihmisiä. Samaan aikaan maatalous on myös tärkeä osa luonnon kiertokulkua ja monipuolisia elinympäristöjä, joita tulee vaalia.