Paikallisuutiset

Neitosista ken on parhain? — Haapajärven raviradalla järjestettiin tamma- ja varsanäyttely

Norellin kasvattaja Raija Alahautala, Norelli, omistaja Katri Helminen ja esittäjä Outi Heikkilä iloitsivat hyvin menneestä näyttelystä. Norelli sai Ta-arvostelussa ykköspalkinnon. Kuva: Tarja Kivirinta

Näyttelyiden avulla saadaan informaatiota hevosen ominaisuuksista

Viime lauantaina Haapajärven raviradalla järjestettiin tamma- ja varsanäyttely. Tapahtuman järjesti Haapajärven Ravi ry ja Pohjanmaan Hevosjalostusliitto, joka toimii Suomen Hippos ry:n eli raviurheilun ja hevoskasvatuksen valtakunnallisen keskusjärjestön alaisuudessa. Viimeksi Haapajärvellä on ollut tämän tasoinen näyttely vuonna 1975.

Hevosjalostusliiton järjestämät näyttelyt on tarkoitettu 1-2 -vuotiaille lämminverivarsoille ja 1-3 -vuotiaille suomenhevosvarsoille, sekä jalostusarvosteltaville tammoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapajärven näyttelyssä mukana oli juoksijasuunnan ja ratsusuunnan varsoja, sekä tammoista juoksijasuunnan (ravuri) tammoja sekä Ta (työsuunta ajettavuudella) ja T (työsuunta vetokokeella) tammoja.

– Näyttelyiden avulla saadaan informaatiota hevosten ominaisuuksista, kuten rakenteesta, liikkeistä ja luonteesta. Jalostusarvosteltavien tammojen ja oriiden kohdalla näyttelyt tuottavat tietoa, jota voidaan hyödyntää jalostusvalinnoissa. Varsojen kohdalla voimme päätellä esimerkiksi mitä ominaisuuksia tietyt oriit periyttävät. Lisäksi varsat hyötyvät näyttelyistä, koska saavat samalla hyvää kokemusta kuljettamisesta, vieraasta ympäristöstä ja vieraista hevosista, selvittää Pohjanmaan Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Aune Huttunen.

– Tuokaa varsanne näyttelyyn! Niin varsat saavat hyvää kokemusta, joka hyödyttää sitten tulevaisuudessa, kannustaa Huttunen.

Päivän parhaan varsan tittelin sai Helkatuli, jonka omistavat Maija Kontio ja Elina Yliluoma. Päivän parhaana esittelijänä palkittiin Elina Yliluoma, joka Helkatulen kanssa kuvassa. Kuva: Tarja Kivirinta

Ylivieskalainen Katri Helminen toi näyttelyyn Norellin eli Ellin, joka on viisivuotias suomenhevostamma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sen kanssa on touhuttu monenlaisia asioita aivan pienestä pitäen. Se on luonteeltaan kiltti, nöyrä ja rauhallinen. Olemme käyneet sen kanssa vaikka missä. Sillä on ajettu kärryillä ja reellä, ratsastettu ja oltu edustustilaisuuksissa. Suomenhevonen on kansallisaarre ja monipuolinen harrastuskaveri, joka tunnollisesti tekee sille annetut tehtävät, kunhan ne opetetaan sille huolellisesti ja ystävällisesti, sanoo Helminen.

Näyttelyyn Ellin kanssa valmistauduttiin harjoittelemalla niitä tehtäviä, joita jalostusarvostelussa vaaditaan. Elli kävi kesäkuussa ratsusuunnan jalostusarvostelun ja nyt Haapajärvellä oli vuorossa Ta-arvostelu eli työhevossuunnan arvostelu ajettavuuskokeella.

Omistaja on tyytyväinen Ellin menestykseen. Se palkittiin 1-palkinnolla.

Sekä Huttunen että Helminen kiittelevät haapajärvisiä erinomaisesti järjestetystä näyttelystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Iso kiitos haapajärvisille. Upeaa aktiivisuutta ja loistavat puitteet.

Myös Ravi ry:n väki oli tyytyväinen näyttelyyn.

– Näyttely meni erittäin hyvin järjestäjien sekä osallistujien mielestä. Erityistä kiitosta saimme hyvässä kunnossa pidetystä ravirata-alueesta, joka palvelee alueemme hevosharrastajia ja hevosten omistajia. Vaikka päivä oli sateinen ja se verotti yleisön määrää, olivat hevosten taustajoukot iloisella mielellä liikkeellä, toteaa Mirja Hirvi.

Hevosjalostusliitto järjestää 2-3 näyttelyä vuodessa Pohjanmaan alueella. Jatkossa Haapajärvi ja Ylivieska vuorottelevat. Ensi vuonna on Ylivieskan vuoro.

Kaikki näyttelytulokset ovat vapaasti luettavissa Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmässä.