Paikallisuutiset

Nea Isoaho ja Olga Sorola viettävät pian lakkiaisiaan - Mitä heillä on suunnitelmissa seuraavaksi?

Haastattelimme ennen kevään ylioppilaskirjoituksia kahta Reisjärven lukion kokelasta, Olga Sorolaa sekä Nea Isoahoa. Nyt kysyimme heiltä kirjoitusten lopputuloksista, ylioppilasjuhlista ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Nea Isoahoa odottaa kevään ylioppilasjuhlien jälkeen työntäyteinen kesä ja välivuoden vietto. Kuva: Senni Kokkoniemi

Tulevana lauantaina valkolakin painaa päähänsä reilut 25 000 uutta ylioppilasta. Heistä 15 valmistuu Reisjärven lukiosta, mukaan lukien Olga Sorola sekä Nea Isoaho, joiden kuulumisia kuulimme jo ennen lukion viimeistä rutistusta, kevään ylioppilaskirjoituksia.

–Kyllä se oli helpotusten helpotus, kun kirjoitukset oli ohi. Pystyi taas tehdä asioita ilman sitä ajatusta takaraivossa, että pitäisi olla lukemassa, Olga huokaa.

–Stressi väheni kyllä huomattavasti, Nea toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylioppilaskirjoituksissa vaaditaan nykyään nuorilta yhä enemmän, koska korkeakouluihin hakiessa kirjoitusten arvosanoilla on suuri merkitys. Lopulliset tulokset kirjoituksista tulivat 16.5., ja tytöt kertovat molemmat olevansa tyytyväisiä tuloksiinsa.

–Ihan hyvin meni siihen nähden, kuinka vähän ehdin lukemaan. Tavoitteet kuitenkin täyttyi. Käyn silti korottamassa ensi vuonna ainakin maantietoa ja äidinkieltä, kertoo Nea.

–Tosi hyvin meni kokonaisuudessaan ja kaikki tavoitteet täyttyi. Yritin lukea mahdollisimman monipuolisesti ja siitä oli hyötyä, tuumaa Olga.

Olga Sorolalla on suunnitelmissa kesän jälkeen muutto etelään jatko-opiskelemaan tai töihin. Kuva: Senni Kokkoniemi

Olga kertoo hakeneensa opiskelemaan logopediaa Helsingin, Tampereen sekä Turun yliopistoihin. Tällä hetkellä olo opiskelupaikan saamisen suhteen on toiveikas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Olen verrannut oman todistukseni pistemäärää viime vuosien todistusvalintojen pisterajoihin ja niiden mukaan olisin pääsemässä sisään suoraan paperilla, joten toivoa on. Jos paikkaa ei kuitenkaan pääsykokeellakaan aukea, niin suunnitelmissa on muuttaa pääkaupunkiseudulle ja mennä siellä töihin. Aion myös korottaa arvosanoja, jos en vielä pääse kouluun.

Olga on monelle Reisjärviselle tuttu kasvo K-Marketista, jossa hän on työskennellyt koko lukioajan. Tuleva kesä kuluu vielä töissä kaupalla.

–Työnantajalle kuuluu kyllä kiitos joustavuudesta sen suhteen, että olen voinut tehdä töitä sen verran kuin jaksan ja ehdin koulun ohella. Omalta kannalta töissä olo samaan aikaan lukion kanssa oli kyllä paras ratkaisu, koska olen aika touhukas ihminen ja tarvitsin koulun lisäksi jotain muutakin tekemistä, Olga kertoo.

Nealla suunnitelmissa on välivuosi ja työt Reisjärvellä. Hänkin on tehnyt viimeisen vuoden ajan töitä koulun ohella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Vuoden olen ollut palvelutalo Mansikassa siivoustöissä. Välillä olen käynyt myös terveyskeskuksen yhteydessä olevassa palvelukeskus Honkalinnassa siivoamassa ja siellä olen tehnyt myös jonkin verran hoiva-apulaisen hommia. Tuleva kesä tulee olemaan töiden osalta aika kiireinen, Nea kertoo.

Välivuoden jälkeen suuntana on Oulu.

–Käyn korottamassa arvosanoja välivuoden aikana ja ensi keväänä olisi tarkoituksena hakea Oulun yliopistoon lukemaan biologiaa. Toisaalta myös jokin ihmisläheinen työ kiinnostaisi ja olen miettinyt myös sosionomin koulutusta.

Juhlasuunnitelmat molemmilla on hyvällä mallilla. Kumpikin aikoo juhlia valkolakkia kotona.

–Toiveissa on rennot juhlat, eikä mitään pönötystä. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsisi käymään juhlissa, Olga toivoo.

–Minulla on aika pienet juhlat tulossa, koska en jaksa mitään suuria juhlia järjestää. Toivon mukavia juhlia, Nea sanoo.