Kulttuuri

Näyttelijä Juha Veijonen on töissä kiltti pahis – Tällä hetkellä hän kiertää kollegansa Maarit Peltomaan kanssa esittämässä parisuhdekomediaa Suomessa ja Espanjassa

Maarit Peltomaa ja Juha Veijonen näyttelevät parisuhdekomediassa ”Pientä laittoa”.
Maarit Peltomaa ja Juha Veijonen näyttelevät parisuhdekomediassa ”Pientä laittoa”. Kuva: Maarit Peltomaa

NäyttelijäJuha Veijoselle kuuluu hyvää. Työrintamalla koronatilanne on hellittänyt ja miehellä on riittänyt töitä. Viime aikoina hän on muun muassa tehnyt paria elokuvaa ja antanut äänensä Disneyn animaatio-elokuviin.

– Mulla on ollut hyvä tuuri kun on ollut paljon töitä uran aikana. On sanottu, että mulla on kunnioitettava CV: parikymmentä elokuvaa, 40 tv-sarjaa ja pari sataa teatteriesitystä. En aio jäädä eläkkeelle. Me näyttelijäthän tehdään töitä kuolemaan saakka, naurahtaa Veijonen.

Mies on tunnettu monien pahis- ja hulttioroolien näyttelijä. Hän on ollut esimerkiksi Häjyt-elokuvan Antti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oltiin Jussin eli Samuli Edelmannin kanssa pahiksia, mutta minä olin lopen hyvis. Minä toppuuttelin, Jussi oli toivoton tapaus.

Veijonen on näytellyt pitkissä elokuvissa kuten Pahat pojat, Vares-yksityisetsivä, V2-jäätynyt enkeli ja Rööperi, ja suosituissa tv-sarjoissa kuten Taivaan tulet, Kotikatu ja Kylmäverisesti sinun. Lisäksi hän on näytellyt eri teattereissa.

Näyttelijä myöntää, että lukuisista pahiksen rooleista on jäänyt leima, mutta se ei häiritse häntä.

– Pahiksen rooleissakin olen lopulta hyvis. Mun pahikset ovat isosydämisiä. En suostu tekemään oikeasti tosi pahan ihmisen roolia. En rahalla, en millään, tosin ei niitä ole tarjottukaan. Yleensä tilaaja tietää mitä mulle kannattaa tarjota. Harvoin olen kieltäytynyt töistä, toteaa Veijonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miehen isoisä oli näyttelijä ja isoäiti ballerina, mutta näyttelijä ei usko, että nämä seikat olisivat vaikuttaneet hänen uravalintaansa, ellei sitten jotakin ole geeneissä.

Veijonen ehti tehdä monenlaisia töitä ennen näyttelijäksi kouluttautumistaan.

– Aloitin näyttelemisen vuonna 1986 Kellariteatterissa. Päivät tein moottorisaha-asentajan töitä ja illat näyttelin. 1988 pääsin toisella yrittämällä teatterikorkeakouluun, josta valmistuin 1992. Ennen näyttelijäksi ryhtymistä tein varmaan 45 erilaista työtä. Niistä, erilaisista elämänvaiheista ja ihmissuhteista on kertynyt elämänkokemusta, jota voi ammentaa työhön.

Näyttelijä tuumii, ettei hänellä tällä hetkellä ole erityisiä ammatillisia unelmia, toiveena on toki pysyä terveenä ja työkykyisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– No jos saisin ennen 70. ikävuotta näytellä Kuka pelkää Virginia Woolfia -avioliittodraaman miespääosan eli professori Georgen rooli. Se olisi haastava rooli.

Veijosen elämänkatsomuksesta jotakin kertoo hänen ajatuksensa ”älä leiju, älä mene hirteen”.

– Niin, miten tähän elämään suhtautua. Silloin kun tulee kultaa ja mirhamia, mainetta ja kunniaa, älä ala leijumaan, sieltä tullaan rytinällä alas. Ja kun menee huonosti, risuja tulee, ei silti luovuteta.

Tällä hetkellä näyttelijä kiertää kollegansa Maarit Peltomaan kanssa esittämässäPientä laittoa -parisuhdekomediaa Suomessa ja Espanjassa. Mies ei myönnä ammentavansa omista ihmissuhteistaan Masan rooliin aineksia.

– Käsikirjoittaja Heikki Lund on tehnyt käsikirjoituksen itse asiassa lukemalla naistenlehtien artikkeleita. Lähes joka esityksen jälkeen joku pariskunta tulee ihmettelemään, että näytelmä on aivan kuin meidän elämästä. Tarina osuu ja uppoaa erityisesti ihmisiin, joilla on tai on ollut parisuhde.

Juha Veikko Veijonen

Syntyi Helsingissä 29.8.1959

Avoliitossa, poika, kolme lapsenlasta

Koulutus: Vallilan , Teatterikorkeakoulu 1988-1992.

Muun muassa huoltomiehen ja moottorisaha-asentajan töitä, näyttelijänä Kellariteatterissa 1986-1988, freelancer 1992-.

Pitkiä elokuvia mm. Esa ja Vesa -auringonlaskun ratsastajat, Häjyt, Pahat pojat, Vares-yksityisetsivä, V2-jäätynyt enkeli ja Rööperi

Palkittiin Jussi-patsaalla 1995.

Lukuisat tv-sarjat, kuten Vintiöt, Blondi tuli taloon, Kotikatu, Kylmäverisesti sinun, Kumman kaa, Karjalan kunnailla, Taivaan tulet

Äänenä animaatioelokuvissa ja kuunnelmissa

Näytellyt mm. Helsingin ja Turun kaupunginteattereissa, Ryhmäteatterissa, Teatteri Jurkassa, Tampereen teatterissa, Komediateatteri Arenassa, Aleksanterin ja Espoon teattereissa.

NeOn -teatterin perustajajäsen

Harrastukset: lukeminen, elokuvat, uinti, pyöräily ja kuntosali