Miten lainan kilpailuttaminen voi säästää rahaa?

Mikäli vakuudettoman lainan hakemiselle on olemassa tarve, kannattaa ensin tutustua lainan kilpailuttamiseen.

Lainan kilpailuttaminen on yksi tehokkaimmista tavoista säästä rahaa. Vain kilpailuttamalla voi löytää parhaat tarjoukset ja saada mahdollisimman edullisen hinnan lainalle. Kilpailutuksessa kannattaa vertailla eri pankkien, rahoituslaitosten ja muiden rahoituspalvelujen tarjoamia lainoja. Vertailemalla voi saada selville, mikä toimija tarjoaa juuri omaan tarpeeseen parhaan lainan korkojen ja muiden kulujen osalta.

Kilpailuttaminen toimii helpoiten käyttämällä lainanvälittäjää, kuten Rahalaitos.fi, jonka avulla voi kilpailuttaa useita pankkeja ja rahoituslaitoksia. Kilpailuttamiseen riittää vain yhden hakemuksen täyttäminen.

Lainatarjouksia kannattaa vertailla

Lainan kilpailuttaminen tarkoitetaan sitä, että lainahakemus tehdään usealle eri lainanantajalle, ja verrataan niiden tarjoamia korkoja ja lainaehtoja. Lainan kustannukset koostuvat nimelliskorosta ja muista kuluista. Lainan nimelliskorko on aina yksilöllinen ja yksi ja sama hakija voi saada lainatarjouksia hyvin erilaisilla koroilla eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Lisäksi lainasta voidaan periä muita kuluja, joita ovat erimerkiksi tilinhoitopalkkio ja lainan avausmaksu. Tilinhoitomaksu peritään kuukausittain lainan lyhennyksen yhteydessä, kun taas avausmaksu on kertaluonteinen maksu.

Lainatarjouksien yhteydessä kerrotaan aina myös lainan todellinen vuosikorko. Tämä sisältää kaikki nämä maksut eli lainan nimelliskoron ja kaikki muut kulut. Lainatarjouksia vertaillessa kannattaakin kiinnittää huomiota tähän todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo parhaiten siitä, kuinka suuret kustannukset lainasta aiheutuu.

Kilpailuttaminen on helpointa lainanvälittäjän kautta

Lainoja voi kilpailuttaa itse, mutta se vie kohtuuttoman paljon aikaa. Lainojen kilpailuttaminen itse edellyttää sitä, että hakija täyttää lainahakemuksia useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten sivuilla. Kun hakemuksiin vastataan tarjouksilla, on niitä mahdollista vertailla keskenään, mutta on selvää, että tähän joutuu uhraamaan aikaa ja vaivaa.

Sen sijaan on järkevää käyttää lainojen kilpailuttamiseen lainanvälittäjää. Lainanvälittäjä ei itse myönnä hakijoille lainaa vaan toimii välikätenä. Hakijan osalta riittää, että täyttää yhden hakemuksen lainanvälittäjän sivuilla. Tämä hakemus välitetään parhaimmillaan jopa useille kymmenille luotonmyöntäjille. Hakija saa lähes välittömästi lainatarjouksia ja voi alkaa vertailemaan niitä.

Lainan kilpailuttamisesta selvää säästöä

Kilpailuttamalla lainat voi säästää selvää rahaa korkojen ja muiden kulujen osalta. Vain kilpailuttamalla voi vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjouksia, ja päästä valitsemaan niistä itselleen edullisimman vaihtoehdon.

Mitä suurempi laina, sitä suuremman säästön voi tehdä. Jos lainaa maksaa takaisin jopa kymmenen vuotta, muodostavat korot ja muut kulut merkittävän lisäkustannuksen lainan pääoman maksamisen lisäksi. Pienempi korko ja tilinhoitopalkkio voivat tuoda koko takaisinmaksun aikana jopa tuhansien eurojen säästön. Siksi laina kannattaakin aina kilpailuttaa, eikä tarttua ensimmäiseen tarjoukseen.

Lainan kilpailuttaminen voi auttaa löytämään edullisimman ja sopivimman lainaratkaisun. Vertaamalla eri pankkien tarjouksia voi saada alhaisemmat korot ja pienemmät kulut, jolloin säästää selvästi rahaa. Kilpailuttaessa kannattaa aina kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo parhaiten lainan kokonaiskustannuksista. Kilpailuttaminen onnistuu helpoimmin lainanvälittäjän kautta.