Ihmiset 

Mirka Salmela hieroo nyt koiriakin

Koiria on käsiteltävä hellavaraisemmin kuin ihmisiä, sanoo kokenut hieroja

Koirahieroja Mirka Salmela ja hänen koiransa Siiri näyttävät mallia, kuinka koirahierontaa tehdään. Kuva: Tanja Kopsa

– Suosittelen hierontaa kaiken kokoisille ja ikäisille koirille. Hieronta tehdään jokaisen koiran tarpeet huomioiden, sanoo haapajärvinen hieroja Mirka Salmela.

Mirka Salmela on työskennellyt tavallisena ihmisten hierojana noin 25 vuotta. Vuosi sitten hän valmistui myös koirahierojaksi.

– Minulla oli pitkään haave, että alan hieroa myös koiria. Metsästystä harrastavien asiakkaideni kanssa tuli usein puhe metsästyskoirien hieronnan tarpeellisuudesta ja minä ajattelin, että miksipä ei, tuumaa hieroja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salmela opiskeli koirahierojaksi Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa Saarijärvellä. Hänen mukaansa kaikki koirat hyötyvät hieronnasta.

– Jos huomaa koiran liikkumisessa tai olemuksessa muutoksia niin kannattaa harkita hierontaa. Koira voi olla haluton hyppäämään, saattaa ontua tai olla muuten vaan jäykän oloinen. Urheilevat ja työtätekevät koirat kannattaisi säännöllisesti hierottaa, jotta niiden toimintakyky pysyisi mahdollisimman hyvänä. Aktiivisesti harrastavat koirat vaativat kehonhuoltoa enemmän kuin rauhallisesta kotielämästä nauttivat kaverit, mutta kuten ihmisilläkin, ei yhdenkään kannata ylenkatsoa vaivojen ennaltaehkäisyä, myös vähemmän aktiiviset koirat hyötyvät hieronnasta, muistuttaa Mirka Salmela.

– Hieronta ja venyttelyt auttavat ennaltaehkäisemään koiran lihaskireyksiä ja rasitusvammoja. Hieronta tehostaa palautumista rasituksesta ja jännityksestä. Samalla saadaan lihaksiston toimintakyky paranemaan.

Kokeneen hierojan mukaan hieronnan positiiviset vaikutukset perustuvat pääosin siihen, ettö veren sekä imunesteiden ja ravinteiden kulkeutuminen kudoksiin paranee verenkierron vilkastumisen seurauksena. Lihaksiston rentoutuessa myös mieli rentoutuu, mikä taas osaltaan parantaa koiran keskittymiskykyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hierontatilanteessa koiran omistajan on oltava läsnä. Hän osaa lukea koiraansa ja siitä on apua hierojalle, jonka on luotettava omistajan kykyyn nähdä koiransa tarpeet ja tulkita reaktiot mitkä hoidosta tulee. Toki jos omistaja on jännittynyt niin myös koira on sitä. Koiraa hierotaan hieman eri lailla kuin ihmistä.

– Koiria ei tietenkään hierota samalla voimakkuudella kuin ihmisiä, otteeni ovat lempeät.

Hieroja on innokas opiskelemaan uutta ja tällä hetkellä hän kouluttautuu trimmaajaksi.

– Joka päivä työtä tehdessäni opin jotakin uutta. Tässä työssä ei koskaan ole valmis. Teen oman osuuteni. Jos en pysty auttamaan niin ehdotan, että voisitko kokeilla jotakin muuta mikä voisi auttaa.