Minkälainen sähkösopimus nyt kannattaa ottaa? Paras vaihtoehto

Sähkösopimuksen valinta voi tuntua haastavalta, sillä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja.

Sähkösopimuksen valinta voi tuntua haastavalta, sillä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia sähkösopimuksia ja niiden ominaisuuksia sekä esittelemme parhaan vaihtoehdon keväällä 2023.

Tutustu erilaisiin sopimustyyppeihin

Sähkösopimuksia on monenlaisia, ja niiden hintaerot voivat olla merkittäviä. On tärkeää valita sopimus, joka sopii omaan käyttöön ja budjettiin. Tässä artikkelissa keskitymme neljään erilaiseen sähkösopimukseen: pörssisähköön, kiinteään sähkösopimukseen, kulutusvaikuitteiseen sähkösopimukseen ja toistaiseksi voimassa olevaan sähköön.

1. Pörssisähkö

Pörssisähkösopimus seuraa sähkön markkinahintaa. Sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä, ja sopimuksen hinta voi vaihdella suurestikin lyhyessä ajassa. Pörssisähkön etuna on, että se voi olla edullista, kun sähkön markkinahinta laskee. Toisaalta hinta voi nousta korkeaksi, jos markkinahinta nousee.

2. Kiinteä sähkösopimus

Kiinteässä sähkösopimuksessa sähkön hinta on sovittu etukäteen määrätyksi ajaksi, esimerkiksi yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi. Tällöin sähkön hinta ei vaihtele sopimuskauden aikana. Kiinteä sähkösopimus on hyvä valinta, jos haluaa varmuutta sähkön hinnasta ja helposti budjetoitavaa sähkölaskua.

Kulutusvaikuitteinen sähkösopimus

Kulutusvaikuitteisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta määräytyy käytetyn sähkön määrän perusteella. Mitä enemmän sähköä käyttää, sitä enemmän maksaa. Tämä sopimustyyppi kannustaa sähkön säästämiseen ja on hyvä vaihtoehto, jos käyttää sähköä kohtuullisen vähän.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkö

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ei ole sidottu määräaikaiseen sopimuskauteen, ja sen voi irtisanoa koska tahansa. Tällainen sopimus voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa joustavuutta ja vapautta vaihtaa sähkönmyyjää tarpeen mukaan. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnat voivat kuitenkin olla korkeampia kuin määräaikaisten sopimusten hinnat, joten kannattaa vertailla eri tarjouksia huolellisesti.

Paras sähkösopimus vuoden 2023 keväällä

Keväällä 2023 pörssisähkö on osoittautunut erittäin edulliseksi vaihtoehdoksi. Viimeisen 28 päivän keskiarvon mukaan sähkön hinta on pudonnut alle 6 senttiin kilowattitunnilta. Tämä tekee pörssisähköstä houkuttelevan vaihtoehdon monille kotitalouksille, jotka etsivät edullista sähkösopimusta.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että pörssisähkön hinta voi vaihdella suurestikin, joten se ei välttämättä sovi kaikille. Jos haluat ennakoitavampaa sähkölaskua, kiinteä sähkösopimus voi olla parempi vaihtoehto sinulle.

Kilpailuttamalla sähkösopimuksen säästät rahaa sopimustyypistä riippumatta

Sähkösopimusten kilpailuttaminen on helppo tapa säästää rahaa. Vertailemalla eri sähkönmyyjien tarjouksia voit löytää juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen parhaaseen hintaan. Sähkön hintavertailusivustot ovat hyvä apuväline sopimusten vertailuun, sillä ne kokoavat yhteen eri sähkönmyyjien tarjoukset ja tekevät niiden vertailusta helppoa.

Muista kuitenkin vertailla sähkösopimuksia muillakin kriteereillä kuin hinnalla. Esimerkiksi sopimuksen ehdot, sähkön alkuperä ja asiakaspalvelun laatu voivat olla tärkeitä tekijöitä sopimuksen valinnassa.

On helppoa todeta, että keväällä 2023 paras sähkösopimus on pörssisähkö, mikäli olet valmis hyväksymään vaihtelevan sähkön hinnan. Jos taas haluat ennakoitavampaa sähkölaskua, kiinteä sähkösopimus voi olla parempi vaihtoehto.

Riippumatta valitsemastasi sopimustyypistä, muista kilpailuttaa sähkösopimus säännöllisesti ja vertailla eri vaihtoehtoja löytääksesi juuri sinulle parhaiten sopivan sopimuksen.

Voit tutustua kaikkiin sähkösopimuksiin täällä.