Mielipiteet

Miksi talvilomaa kutsutaan yleisesti hiihtolomaksi?

Kuva:

Kuinkahan moni hiihtolomalaisista ihan aikuisten oikeasti hiihtää lomallaan? Jos laskettelua ei oteta rätinkiin mukaan. Aika harva varmaan.

Tätä miettiessäni jäin ihmettelemään miksi talvilomaa kutsutaan yleisesti hiihtolomaksi. Noh, Wikipedian tietojen mukaan syypää löytyy Kauniaisista: "Kauniaislaisen koulun, Grankulla Samskolan johdossa oli 1920-luvulla herännyt ajatus lomasta talvella vuoden alkukuukausina, jotta oppilaille tarjoutuisi tilaisuus hiihtourheilun laajamittaiselle harrastamiselle. Kouvolalainen voimistelunopettaja Santeri Hirvonen puolestaan ehdotti Kasvatus ja koulu -lehdessä vuonna 1926 koululaisille sisätiloissa työskentelyn vastapainoksi hiihtolomaa. Hän kirjoitti, että keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä lopun lukuvuoden puurtamiselle".

Grankulla Samskola järjesti ensimmäisen kerran kuuden päivän mittaisen ”urheiluloman” vuonna 1927. Ja kukas muukaan kuin Lauri Pihkala ryhtyi ajamaan asiaa eteenpäin 1930-luvun alussa. Kouluhallitus hyväksyi idean ja vuonna 1933 hiihtoloma otettiin käyttöön kaikissa Suomen kansa- ja oppikouluissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opiskelu- ja työtauko helmi-maaliskuun taitteessa ei ole huono ajatus. Se auttaa meistä jokaista jaksamaan ja rutistamaan vielä vähän, että päästään kevääseen ja kesään. Upea ilma houkuttelee ulos ja kunto kohenee kuin varkain, vaikka ei siitä lylyn lykinnästä nyt niin välittäisikään.

Iloista talviloman jatkoa!

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja