Paikallisuutiset

Metsätilan sukupolvenvaihos kannattaa tehdä hyvissä ajoin – Usein helpoin ja nopein vaihtoehto on lahjoitus

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen tekoon on useita vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita tilanteeseensa sopivimman vaihtoehdon.
Metsätilan sukupolvenvaihdoksen tekoon on useita vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita tilanteeseensa sopivimman vaihtoehdon. Kuva: Senni Kokkoniemi

Metsätilallisille ja muille kiinnostuneille oli viime viikolla Reisjärvellä metsätilan sukupolven vaihdosta käsittelevä, Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan järjestämä opastustilaisuus. Tilaisuudessa perehdyttiin sukupolvenvaihdoksen teon eri vaihtoehtoihin ja verotukseen.

– Sukupolvenvaihdos kannattaa tehdä ajoissa ja siitä on hyvä puhua kaikkien osallisten kanssa avoimesti. Kyse on kuitenkin merkittävästä omaisuuserästä, sillä pienikin metsä on arvokas,Tarja Manninen Metsänhoitoyhdistykseltä muistuttaa.

Sukupolvenvaihdoksen lähtökohtana on pitää kokonaisuus käytännöllisenä ja toimivana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Metsätilan omistajien määrä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä, koska monen omistajan kesken riitatilanteet ovat todennäköisempiä ja riidat voivat viivästyttää esimerkiksi metsän hoito- ja hakkuutöitä. Myös verotukseen liittyviä ongelmia voi tulla monen omistajan kanssa.

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen tekoon on useita vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita tilanteeseensa sopivimman vaihtoehdon.

– Sukupolvenvaihdoksen voi tehdä lahjoituksella, kaupalla, lahjanluontoisella kaupalla, lahjoituksella/kaupalla hallintaoikeus pidättäen tai testamentilla, Manninen kertoo.

Kauppa on sukupolvenvaihdoksessa tasapuolinen perillisten kesken. Kun kauppa on vähintään 75 % metsän arvosta, kaupasta ei mene lahjaveroa. Kaupan yhteydessä ostaja saa metsävähennysoikeuden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On kuitenkin muistettava, että metsävähennys tuloutuu verotuksessa, kun metsäkiinteistö myydään muutoin kuin luovutusvoittoverosta vapaalla SPV-kaupalla.

– Metsän arvon määrityksessä verottajan lähtökohtana on aina metsän markkina-arvo, joka määritetään summa-arvon menetelmällä. Vuonna 2022 metsän arvo ilman metsäsuunnitelmaa oli Pohjois-Pohjanmaalla 2000€/ha, jatkaa Manninen.

Usein nopein ja helpoin ratkaisu sukupolvenvaihdoksessa on lahjoitus. Lahjoitus rintaperilliselle katsotaan aina ennakkoperinnöksi, ellei toisin ole määrätty.

Metsäkiinteistön luovuttaa aina omistaja, jonka täytyy olla oikeustoimikelpoinen. Jos myyjällä ei ole lainhuutoa, omistusoikeus on todistettava muilla asiakirjoilla. Uuden omistajan on haettava saannolle lainhuuto puolen vuoden kuluessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä