Urheilu

Mämmiturnausta pelattu pian 30 vuotta – Parhaat palkitaan mämmiropposella

Mämmiturnaukseen osallistujat yhteiskuvassa.
Mämmiturnaukseen osallistujat yhteiskuvassa. Kuva: Matti Viitala

Ensimmäinen Mämmiturnaus pelattiin Katajan urheilutalolla vuonna 1991. Silloin sen järjesti Katajan lentopallojaosto moottorina ja ideoijana Ilkka Tossavainen. Turnauksessa pelasivat Katajan joukkueen lisäksi joukkueet Haapavedeltä ja Nivalasta.

Pelipäiväksi muodostui pääsiäislauantai, jolloin sarjoja ei pelattu ja innokkaimmat pääsivät turnaukseen. Jokaisen joukkueen paras pelaaja palkittiin mämmiropposella ja perinne jatkuu.

Turnaus on järjestetty 28 pääsiäisenä, paitsi 2020 ja 2021, kun salit olivat koronan takia suljettuina. Vuodesta 1994 turnauksen järjestelyvastuu on ollut ViiVellä, Viitalan veljeksillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Arin Marjo-puoliso esitti lyhennettä joukkueen nimeksi ja perusteli, että veljekset eivät ole kaikkein kiireisimpiä. Se vakiintui joukkueen nimeksi. Veljesten lentopalloharrastus alkoi 1970-luvulla aluksi 4H-kerhona. Kenttänä toimi Viitalan piha ja myöhemmin koulun piha. Alkuunpanijana ja innostajana toimi Telinkankaan Kalevi, muisteleeMatti Viitala alkuaikoja.

Kaikki veljekset pelasivat joko harrastukseksi tai menestyäkseen eri tasoilla. Ensimmäisen turnauksen jälkeen Heikin ideasta osallistuttiin Rovaniemellä järjestettävään Kultavaskooliturnaukseen ja sen jälkeen vuosittain eri kokoonpanoissa.

Mämmiturnauksesta on tullut sekä Viitalan että Puputtien perheille tärkeä vuotuinen pääsiäistapahtuma, jolloin kokoonnutaan yhteen. Aluksi pelattiin Katajan salissa ja joukkuemäärä oli neljä. Frosteruksen koulun valmistuttua oli mahdollisuus pelata kahdella kentällä. Joukkuemäärä kasvoi kuuteen. Enimmillään pelasi kahdeksan joukkuetta. Se on pitkä päivä pelaajille.

Turnauksen joukkueet ovat lentopallon kautta ViiVelle tuttuja, pelikavereita vuosien varrelta. ViiVen ensimmäiseen turnaukseen pyydettiin mukaan haapajärvinen Puputtien perhejoukkue, jossa pelasivat perheen veljekset, myöhemmin seuraava sukupolvikin. Viime vuosina mukana ovat olleet serkukset ja sisaruksista nuorin Martti Puputti. Hän on edelleen joukkueen moottori ja aktiivi. Turnaus vakiintui ViiVen ja Puputtien ympärille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mämmiturnauksessa on kautta historian pelannut 16 eri joukkuetta ja monta nimekästä pelaajaa. Kiuruveden joukkueessa mm. Rissasen Jarmo, Penttisen Esa ja Jarkko, Knuutisen Jouni ja Pentti sekä Kumpulaisen Sami. Pyhännän joukkuetta ovat kannatelleet Hietalan Jimi ja Röngän Pekka, jotka vastaavat tämän vuotisen Mämmiturnauksen järjestelyistä Pyhännällä. Vieremän joukkueessa pelasivat mm. maajoukkueesta tuttu Siltalan Antti ja Liigassa pelannut Soinisen Juha. Himangan joukkueessa Ylitalon Antti, joka pelasi Liigaa Perungan Pojissa. Mäkelän Tero pelasi Kokkolan Tiikereissä.

Himangalta lähes kaikkiin turnauksiin on osallistunut Arto Rautio, suomalainen lentopallolegenda. Hän on pelannut kuudella eri vuosikymmenellä Lentopalloliiton sarjoissa, pelaa yhä näyttäen esimerkkiä nuoremmilleen. Lentopalloliitto on huomioinut Arton ansioistaan. Hän on myös kerännyt eniten mämmiropposia Mämmiturnauksesta. Himangalta on turnaukseen osallistunut joukkueita kolmessa eri kokoonpanossa. Haapaveden joukkueesta nousevat esille viime kautena miesten ykkössarjassa pelannut Oulun Kiskon Puolitaipaleen Juho sekä Jauhiaisen Sakari.

Nivalan joukkue on Viitalan mukaan turnauksen peruspilareita. Kalevi Telinkangas on toiminut yhdyshenkilönä turnauksen alusta alkaen. Nivalan joukkueissa ovat pelanneet Kankaan veljekset, joista Jorma teki vakuuttavaa jälkeä miesten ykkössarjassa. Moisalan Matilla on noin sata Suomenmestaruusmitalia lentopallosta ja beach volleystä. Jokisen Olli on osallistunut kaikkiin turnauksiin. Miesten Liigapelaaja Niemen Jyri on vahvistanut Nivalan joukkuetta ja on liberoiden aatelia.

Tänä vuonna Nivalaa edustaa Nivalan Runko, nuoret miehet Rautiolan Kyöstin johdolla. Katajan joukkue on osallistunut eri kokoonpanoilla. Sitä ovat kannatelleet mm. Koirikiven Jukka, Kyllösen Aaro, Madetojan Jari sekä Juutistenahon Arto. Nimekkäin on Kangaskokon Janne, joka valmentaa Suomen miesten maajoukkuetta ja Vammalan Lentopalloa tämän kevään mestaruusjahdissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puputin perhejoukkueessa pelasivat veljekset. Seppo oli aikoinaan Ruotsissa asuessaan ehdolla Ruotsin maajoukkueeseen, johon ehtona oli Ruotsin kansalaisuus. Sen Seppo jätti hakematta. Moni muistaa Veikon ja Vesan sekä Martin, he tekivät ikimuistoiset urat alueemme lentopallosarjoissa. Juhani Pekka ja Eero ovat myös lentopalloilijoita koko sydämestään. Sisaruksista ei voida unohtaa Katia, joka pelasi SM-sarjaa Jyväskylän joukkueissa ja teki vierailun myös naisten maajoukkueessa. Puputtien seuraavan sukupolven serkuksia ovat Liigassa pelanneet Markku ja Jani sekä Markun puoliso Saara, jolla on merkittävä ura liigalentopalloilijana mm. Orivedellä. Puputit ovat osallistuneet turnaukseen koko suvun voimin sekä pelaajina että kannustusjoukkoina.

ViiVen joukkueessa ovat vierailleet Aaro Kyllönen, Viitaloiden serkkupoika, Jukka Koirikivi ja televisiosta ja elokuvista tuttu Matti Ristinen unohtamatta Sami Kumpulaista, luettelee Viitala. Ari-veli on pelannut Hesassa SM-sarjaa. Turnauksen järjestelyistä ovat vastanneet Hannu ja Matti Viitala sekä Aaro Kyllönen, tänä vuonna Jimi Hietala ja Pekka Rönkä Pyhännän Kamulan Nuorisoseurasta. Kioskivastuussa ovat olleet Katajan lentopallojaosto, Perttu ja Veeti Tossavainen sekä Minja Härkönen ja Leena Viitala, tänä vuonna Eläkeliiton Pyhännän yhdistys. Mämmiturnaus pelattiin kuudella joukkueella Pyhännän koulukeskuksen salissa.

– Pelit jatkuvat ensi vuonna, se oli kaikkien pelaajien toive, kertoo Viitala.