Paikallisuutiset

Luontoilta Reisjärvellä kokosi kiinnostuneita kirjastolle Hannu Virtasen luontokuvien äärelle

Luontoillassa päästiin ihastelemaan muun muassa kuukkeleita, joita Hannu Virtanen on kuvannut Haapajärvellä.
Luontoillassa päästiin ihastelemaan muun muassa kuukkeleita, joita Hannu Virtanen on kuvannut Haapajärvellä. Kuva: Senni Kokkoniemi

Reisjärvi

Viime viikolla vietettiin Suomen Luonnonsuojeluliiton kehittämää Luonto lainassa -viikkoa, jonka aikana Luonnonsuojeluliiton yhdistykset sekä kirjastot ympäri maata järjestivät erilaisia tapahtumia. Reisjärven kirjasto järjesti yhdessä Maaselän ladun kanssa luontoillan kirjastolla.

Luontoilta piti sisällään haapajärvisenHannu Virtasen kerronnallisen luontokuvaesityksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen aloittanut luontokuvauksen jo aikaa sitten, kun olin innokas sukeltaja ja tykkäsin ottaa vedenalaisia kuvia. Sitten kuvaus sai uuden käänteen, kun pääsin opiskelemaan Kuusamoon luontokuvausta, Virtanen pohjustaa kuvaustaipaleensa alkua.

Kuvaesityksensä Virtanen on rakentanut vuodenaikojen vaihtelun mukaan niin, että ensimmäinen ajanjakso on talvi, joka piti suurimmaksi osaksi sisällään paljon kuvia erilaisista linnuista hömötiaisesta huuhkajaan.

– Pienten lintujen päivät kuluvat talvisin lähinnä syömiseen, koska jos ne eivät syö niin suurella todennäköisyydellä niillä jää seuraava päivä näkemättä.

Virtanen kertoo myös näillä leveyspiireillä melko harvinaisten kuukkeleiden käyvän hänen ruokintapaikallaan. Yleensä kuukkeleita tapaa pohjoisemmassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuukkelit tulevat ruokinnalle yleensä vähän ennen joulua ja tankkaavat sitten pitkin talvea. Kuukkeli on todella paikkauskollinen lintu, joten se kyllä viihtyy samalla alueella sitten pitkiäkin aikoja.

Kevään koittaessa Virtanen odottaa nykyisin tiettyä päivää.

– Nyt neljänä vuotena peräkkäin 12. toukokuuta sinirinta tulee siihen meidän lähelle. Se viipyy siinä päivän ja sitten lähtee. Se on ollut aika hauska sattuma vieläpä kun sinirinta on lähes täysin lapinlintu.

Hyvien luontokuvien ottaminen eläimistä vaatii aina jonkin verran työtä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä en ainakaan silleen saa kuvia, että otan kameran ja lähden kuvaamaan. Itse esimerkiksi ruokin lintuja, ja teeriä olen nyt kuvannut semmoisella systeemillä kevättalvella, että edellisenä päivänä vien kuvausteltan teerisuon laitaan ja sitten seuraavana yönä joskus kello 1-2 aikaan hiihtelen sinne teltalle