Paikallisuutiset

London Bridge is down

Kuva:

On se kummallista, miten jonkun toisen maan hallitsijan kuolema voi koskettaa miljoonia ihmisiä ympäri maapallon.

Maailmassa ei liene montaa paikkaa, missä kuningatar Elisabetia (luojan kiitos kuninkaallisten nimien suomentaminen on lopetettu sittemmin) ei olisi tunnettu, enkä usko kovinkaan monen ohittaneen kuolinviestiä totaalisen välinpitämättömästi. Ainakin minua se hätkähdytti ja pysäytti toviksi, vaikka pitkän iän uuvuttaman hallitsijan poismeno ei yllätys ollutkaan.

Uutisen saapumisen jälkeen jäin miettimään, kuka olisi sellainen suomalainen, jonka poismeno jättäisi niin ison jäljen, että sen muistaisi myöhemminkin. Heti en keksinyt yhtäkään, sitten mieleeni nousi Kekkonen. Olin kymmenenvuotias ja kuulin uutisen synnyinkotini olohuoneessa, televisiouutisista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä yhteistä näillä henkilöillä on? He johtivat maitaan kauan ja kumpaakin heistä voi hyvällä omallatunnolla kutsua instituutioksi. Kummankin poismenon jälkeen mieleeni nousi sama kysymys: mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kymmenvuotiaalle Kekkonen oli ollut aina olemassa, mutta yhteiskunnallista huolta en tainnut silloin osata vielä kokea.

Kuningatar Elisabetin poismenolla sen sijaan voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Vaikka kuningattarella ei poliittista valtaa ollutkaan, vaikutusvaltaa hänellä oli sitten senkin edestä. Miten käy Yhdistyneiden kuningaskuntien? Itsenäistyykö Skotlanti, kaatuuko monarkia?

Jonkun mielestä näillä asioilla ei ole merkitystä elämäämme täällä Selänteen alueella, suoraan ei varmasti olekaan, mutta välillisesti kyllä. Maailma on tänä päivänä kuin järvi. Jos sen keskelle heittää ison kiven, laineet liplattavat yllättävän kauas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja