Paikallisuutiset

Kuvittelenko vain, vai lyheneekö koululaisten kesäloma vuosi vuodelta?

Kuva:

Koulut alkavat koko Selänteen alueella ensi viikolla. Kärsämäkiset tenavat käynnistävät koulutiensä heti maanantaina, haapajärviset, reisjärviset ja pyhäjärviset keskiviikkona.

Miten minusta tuntuu siltä, että koululaisten kesäloma lyhenee vuosi vuodelta? Kevätlukukausi 2022 päättyi 5.6. ja syyslukukausi alkaa 10.8., mikä tarkoittaa kahta kuukautta ja viittä päivää. Vähän närästää tällainen, mutta pohditaanpa asiaa hetki.

Kun minä vielä paarustin peruskoulussa, syyslomaa ei oltu keksittykään. Koulu alkoi lähempänä elokuun loppua kuin alkua ja syksyn rupeama oli kova koitos. Joulun aikaan oli useamman viikon loma, sitten tuli hiihtoloma ja kevätjuhlaa vietettiin aina toukokuun puolella. Ei kesäkuun. Eikä mennä nyt ollenkaan siihen, miten nykyisten lasten isovanhemmat kävivät lauantainakin koulua, ja miten koulussa oli syksyllä perunanostoloma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet nykyvanhemmat ovat toivoneet lyhyempää kesälomaa koululaisille. Yksinkertaisesti siitä syystä, että koululaisten ja aikuisten kesälomat eivät mene yksiin millään laskuopilla ja pienten koululaisten kanssa tämä on luonnollisesti ongelma. Kuka huolehtii lapsesta silloin, kun vanhemmat ovat töissä? Ei ole helppo yhtälö se, ei ainakaan silloin, jos omat turvaverkot ovat kaukana tai tyystin poissa.

Summa summarum, koulu kehittyy yhteiskunnan mukana ja näinhän sen pitää ollakin. Ollaan ensi viikolla liikenteessä aivan erityisen varovaisia, kun pienet ja miksei vähän isommatkin koululaiset lähtevät taas kouluteille.

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja