Paikallisuutiset

Kulttuurikeskus Sampola palkittiin vuoden Leader-hankkeena – Seuraavana projektina katon kunnostus

Reisjärven kirkonkylän nuorisoseuran sekä sen alajaoston Harrastajateatteri ReTén yhteistyöllä rakennettu kesäteatterilava ja katettu katsomo korkattiin viime kesänä Tanssin sun kanssasi aamuun -näytelmällä. Takana oli idea ja edessä haave kaikkia palvelevasta kulttuurikeskuksesta.

Vuoden 2022 nuorisoseuralaiseksi palkittu Mikko Huuskonen kertoo Sampolan kunnostustöiden taustalla olleen keskusseuran eli Keskipohjanmaan Nuorisoseuran paikallisseurojen tilanteen kartoitus.

– Siinä yhteydessä kävi ilmi, että Salonkylän Nuorisoseuralle Kaustisella olivat tehneet katetun kesäteatterin nuorisoseurantalon yhteyteen. Me harrastajateatteri ReTéssä olimme haaveilleet omasta kesäteatterista jo pitkään ja siitähän se ajatus sitten lähti. Kävimme Salonkylässä katsomassa heidän teatteriaan ja sen jälkeen päätimme rakentaa Sampolan takapihalle samanlaisen katetun kesäteatterin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesäkuussa alkaa seuraava projekti, jolloin korjataan nuorisoseurantalon katto, savupiipun yläosa ja kuisti sekä asennetaan sadevesikouruja. Talkooperinnettä jatketaan esimerkiksi telineiden teolla ja katon rakenteiden tukemisella vintillä. Nämä voidaan aloittaa jo kesäkuussa, mutta itse katon kunnostaminen jätetään heinäkuun alussa olevien kesäteatteriesityksien jälkeen rakennettavaksi.

– Talkoilla olisi tarkoitus tehdä niin paljon kun vaan pystytään, mutta kyllähän Sampolan katto on niin jyrkkä, että ei sinne moni talkoolainen uskalla nousta eli kyllä varsinainen katon laittaminen pitänee jättää ammattilaisille.

Ennen kuin mitään voitiin aloittaa täytyi tehdä valtavasti paperitöitä ja hakea avustuksia. Kesäteatterin rakentamista varten avustusta saatiin Keskipiste-Leaderilta ja Sampolan katon korjaukseen avustusta saatiin Kotiseutuliitolta 37 000 euroa.

– Paperitöitä on kyllä ollut yllättävän paljon jo itse hakemuksen tekemisessä. Lisäksi tiliselvitykset ja vuosiraportit ovat teettäneet töitä. Mutta onneksi Leader-toimistosta on saanut ohjeita aina, kun on vaan kysynyt. Sieltä on kyllä aina yhtä ystävällisesti annettu neuvoja - kiitoksia vaan sinne Anni-Marille ja Riikka-Marialle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sampolan kunnostustyöt täytyy tehdä Pohjois-Pohjanmaan korjausrakentamiskeskuksen ohjauksessa. Huuskonen onkin jo ollut korjausarkkitehti Raimo Tikkaan yhteydessä. Korjauksen perusohjeena on, että kaikki täytyy säilyttää entisessä muodossa.

– Eli kun katossa on kolmiorimahuopakate, niin myös uusi katto pitää tehdä kolmiorimahuovalla.

1900-luvun alkupuolella rakennetusta voi löytyä myös yllättäviä ongelmia, mutta Huuskonen ei murehdi niitä etukäteen.

– Vanhoista rakennuksesta voi aina löytyä ongelmia. Katon kunnonkin näkee vasta, kun pääsee kurkistamaan nykyisen huovan alle. Ongelmat ratkaistaan sitten, kun niitä tulee vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarkoituksena olisi käydä läpi koko nuorisoseurantalo. Vesikaton kunnostamisen jälkeen vuorossa on ikkunoiden kunnostus tai uusiminen, salin ja aulan sisäpintojen kunnostus, keittiön uusiminen, wc-tilojen kunnostus sekä lattioiden hionta ja lakkaus. Vintille haaveillaan myös tiloja teatterin rekvisiittavarastolle.

– Ja kyllähän meillä on haaveena remontin myötä saada Sampolasta tilat monenlaisen kulttuurin harrastamiseen, olemmehan nimenneet hankkeemme Kulttuurikeskus Sampolaksi.

Reisjärven kirkonkylän nuorisoseura valittiin aiemmin tänä vuonna Keskipohjanmaan vuoden nuorisoseuraksi ja hetki sitten he saivat myös Keski-piste Leaderilta Pöllö-patsaan ja tittelin Vuoden Leader-hanke. Perusteluina jälkimmäiselle olivat erityisen hyvä talkoohenki, uudet toimintatavat sekä yhteistyön lisääminen. Huuskonen on tunnustuksista hyvin kiitollinen.

– Kyllähän tällaiset huomioimiset tuntuu mukavalta, vaikka ei me niiden takia tätä hommaa tehdäkään. Haluankin tässä vaiheessa kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana talkoissa tai muutoin tukeneet toimintaamme sekä toivottaa kaikki halukkaat tervetulleiksi mukaan myös tuleviin talkoisiin mukavaan porukkaan!