Kouvolan parhaat nähtävyydet: Nämä paikat on nähtävä

Moni suomalainen on käynyt Kouvolassa, koska kaupungin kautta kulkee iso osa Helsinkiin kulkevista junista. Harvempi on kuitenkaan tutustunut kaupunkiin tarkemmin, mikä on harmi, koska kaupungissa riittää paljon nähtävää. Kaupungissa pääsee nauttimaan huvipuistossa huvittelusta, kulttuurista, historiasta ja kauniista luonnosta.

Canva, by Vladislav Zolotov

Kesällä Tykkimäelle

Kesäisin monet perheet saapuvat Kouvolaan, koska kaupungista löytyy suosittu huvipuisto Tykkimäki. Tykkimäellä viihtyy perheen pienemmitkin, sillä erilaisten laitteiden lisäksi paikalla pääsee myös laskemaan vesiliukumäkiä ja syömään hattaraa ja jäätelöä. Tykkimäelle on helppo saapua kauempaakin Suomea esimerkiksi junalla.

Kouvolasta löytyy paljon majoitusvaihtoehtoja lyhyttä tai pidempää tarvetta varten. Jos aiotte viihtyä kaupungissa pidempäänkin, löytyy sekä keskustasta, että lähiöistä edullisia vuokra-asuntoja. Esimerkiksi tämä sivu näyttää tällä hetkellä vapaana olevia vuokra-asuntoja eri puolella kaupunkia. Kouvolan ympärillä on paljon kaunista luontoa, joten varsinkin monesta lähiöstä on helppo kävellä tai pyöräillä luonnosta nauttimaan.

Jo vuonna 1986 avattu Tykkimäki sisältää kymmeniä laitteita karuselleineen ja vuoristoratoineen. Energiaa pääsee kuluttamaan myös Action Parkiin, josta löytyy

trampoliineja ja kiipeilymahdollisuuksia. Eläinpuistossa voi puolestaan nähdä noin 200 erilaista lajia.

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan pohjoispuolella pienen ajomatkan päässä. Se on kotimaisten matkailijoiden suosiossa oleva luontokohde, joka tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia retkeilymahdollisuuksia. Alue kattaa kaikkineen 15 neliökilometriä ja alueen järvet, lammet ja metsät tarjoavat vaihtelevia maisemia.

Alueella voi käydä tekemässä parin tunnin kävelyretken tai pidemmän vaelluksen. Paikalta löytyy vaikeampikin vaellusretkiä. Yhteensä merkittyjä reittejä on noin 45 kilometriä, joten maisemat eivät käy nopeasti liian tutuiksi. Alueen karttoihin voi tutustua netissä. Parhaiten tunnettu kohta on Lapinsalmen riippusilta, jossa moni ottaa kuvia muistoksi.

Koska alueelta löytyy myös vesistöjä, voi paikan päällä nähdä myös melojia ja kalastajia. Talvisin alueella voi puolestaan hiihtää ja kulkea lumikengillä. Mukaan retkelle voi ottaa myös pientä purtavaa, sillä kansallispuistossa on paljon tulentekopaikkoja ja laavuja. Telttailualueilla on myös mahdollista yöpyä, jos ei halua yöksi asunnolleen tai hotelliinsa.

Verlan tehdasmuseo

Verlan tehdasmuseo on historiallinen tehdaskompleksi, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Kouvolasta pohjoiseen. Tämä Verlajoen varrelta löytyvä museo on myös UNESCO:n maailmanperintökohde. Tehdasmuseossa voi tutustua ennen kaikkea Suomen metsäteollisuuden alkutaipaleeseen.

Verlan pahvitehdas ja puuhiomo käynnistettiin teollisuuden tarpeisiin 1870-luvulla. Tehdas ehtikin toimia pitkään, kunnes 1960-luvlla sen aktiivinen käyttö lopetettiin. Tehtaalta saatiin varsinkin paperia, mutta tehdas toimi myös merkittävänä pahvin valmistajana.

Verlan museossa on mahdollista tutustua tehtaan mielenkiintoiseen historiaan. Paikan päällä on mahdollista nähdä lähietäisyydeltä sen aikaisia paperikoneita. Museossa on usein myös näyttelyitä, joissa esitellään tehtaan historiaa erilaisista näkökulmista tarkasteltuna.

Koska museo sijaitsee aivan Verlajoen vieressä, on hyvä idea käydä myös kävelemässä luotopolulla ihastelemassa joen hienoja näkymiä. Museon ympärillä on paljon kaunista luontoa, joten museossa käymisen ohessa pääsee nauttimaan myös luonnon rauhasta. Tehdasmuseo on helppo suositella kaikille teollisesta historiasta kiinnostuneille.

Kouvola-talo

Kulttuurin nälkäisille on helppo suositella Kouvola-taloon tutustumista. Kouvola-talo on monipuolinen kulttuurikeskus aivan Kouvolan keskustassa. Tila on alun perin suunniteltu monipuoliseen käyttöön ja paikan päällä järjestetään erilaisia tapahtumia, näyttelyjä, teatteria, konsertteja, konferensseja ja seminaareja. 1980-luvun lopulla avattu talo tarjoaa kulttuuria kaikille Kaakkois-Suomen asukkaille ympäri vuoden.

Hienoin tila Kouvola-talossa on Sibelius-sali. Salissa järjestetään paljon konsertteja ympäri vuoden. Kouvola Art Museumissa on taas esillä nykytaiteen mielenkiintoisia näyttelyitä, sisältäen kuvanveistoa ja maalaustaidetta. Seminaareja ja yritysten muita kokoustarpeita palvelee puolestaan pienemmät kokoustilat.

Kouvola-talo sijaitsee siis Kouvolan keskustassa, joten sinne on helppo saapua omalta asunnoltaan kävellen, autolla tai julkisella liikennevälineellä. Ohjelmistoon kannattaa tutustua etukäteen, sillä erilaiset konsertit, esitykset, näyttelyt ja luennot voivat palvella hyvinkin erilaisia kohderyhmiä. Kouvola-taloa on helppo suositella kaikille kulttuurista kiinnostuneille.

Arboretum Mustila

Arboretum Mustila on reilun 20 kilometrin päässä Kouvolasta sijaitseva puulajipuisto. Kyseessä on yksi Pohjoismaiden suurimmista ja vanhimmista arboretumeista ja parhaiten suomalaiset tuntevat sen näyttävästä alppiruusukokoelmastaan. Jos olet päässyt ihastelemaan Helsingin Haagassa sijaitsevaa alppiruusupuistoa, haluat varmasti nähdä myös Arboretum Mustilan.

Arboretum Mustila perustettiin vuonna 1902 kartanon omistajan Tigerstedtin toimesta. Hän päätti kokeilla pohjoisamerikkalaisten puulajien kestokykyä Suomen vaativissa ja kylmissä olosuhteissa. Nykyisin arboretumissa on esillä yli 100 puulajia sekä runsaasti kukkalajeja ja pensaslajeja ympäri maailmaa. Paikkaa onkin helppo suositella kaikille luonnosta, metsistä ja kukista kiinnostuneille.

Paikan päällä voi ihastella Suomen luonnossa harvemmin esiintyviin havu- ja lehtipuihin ja pensaslajeihin. Alppiruusukokoelmaa kannattaa puolestaan saapua tutustumaan kesäkuun alussa, jolloin se on upeimmillaan. Arboretum Mustila on vuodesta toiseen mielenkiintoinen vierailukohde Kouvolan kupeessa ja se on ympäri vuoden.

Kouvolan jäähalli

Kouvolan jäähalli, joka tunnetaan tällä hetkellä Lumon Arenana, on monipuolinen urheilu- ja tapahtuma-areena Kouvolassa. 1970-lvulla avattu halli on yksi Suomen vanhimmista jäähalleista, vaikkei Kouvolan KooKoo olekaan päässyt pelaamaan Suomen ylimmällä sarjatasolla jatkuvasti.

Tällä hetkellä Kouvolan KooKoo pelaa kuitenkin Liigassa, Suomen ylimmällä sarjatasolla, taisteluaan tiensä Mestiksestä. KooKoon kotiotteluissa voi kokea jännittävästä ilmapiiristi ja taistelusta, mikä voi toimia hyvänä vastapainona luonnossa ja museoissa kiertämiselle.

Paikan päälle mahtuu parhaimmillaan yli 6000 katsojaa, joten kyseessä ei ole Suomen mittapuussa mikään pieni halli. Hallista löytyy myös kokoustiloja, ravintola- ja kahvilapalveluita sekä toimistoja ja kuntosali. Hallissa järjestetään myös muita urheilu- ja kulttuuritapahtumia, kuten taitoluistelukilpailuja, konsertteja ja muita suurtapahtumia. Liikkuminen hallille ja muihinkin yllä lueteltuihin kohteisiin käy helpoiten omalla autolla. Tutustu myös autoiluun ja autoihin liittyviin uutisiimme.