Kulttuuri

Kirjavinkki: Ulla-Maija Paavilainen – Suurin niistä on rakkaus. Kirsti Paakkasen tarina

Kuva: Otavan kuvapankki

Ulla-Maija Paavilaisen Suurin niistä on rakkaus on yhtä mukaansatempaava kuin kirjan päähenkilökin, Kirsti Paakkanen.

Jostain syystä mieleni haluaa luokitella teoksen epookiksi, vaikka se ei oikein sanan varsinaisten määritysten mukaan sellaiseksi sopisikaan. Ehkäpä Paakkasen elämä ja teot ovat sitä luokkaa, että hänen elämäkertaansa voi epookiksi kutsua. Niin sisimpäni ainakin tahtoo tehdä, ja mikäs minä olen itselleni vastaan väittämään.

Paavilainen kertoo Paakkasen elämäntarinan aivan sen alkumetreiltä lähes viimeiseen hengen vetoon. Kirjahan on julkaistu 15.5.2020 ja Paakkanen nukkui pois hiljattain, 3.11.2021.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paakkasen koti oli ihan samanlainen kuin kaikilla muillakin maaseudun ihmisillä. Hän oli pienessä mökissä syntynyt ja kasvanut ”iltatähti”, joka oli rivien välistä luettuna ja suoraankin sanottuna vanhempiensa silmäterä. Työtä Kirstikin oppi tekemään pienestä pitäen, mutta ehkäpä kasvatuksessa hän sai enemmän anteeksi kuin vanhemmat sisaruksensa.

Kirstistä kehkeytyi oikea tahtonainen ja mitä suurimmassa määrin oman tiensä kulkija. Hän perusti Suomen ensimmäisen naisten mainostoimiston Womenan, ja teki siitä yhden aikansa menestyneimmistä mainostoimistoista. Alalle hän päätyi Mainostoimisto Kunnaksen kautta, missä Kirsti koki naisten jäävän alituiseen miesten varjoon.

Kun Womena oli huipulla, Kirsti myi yrityksen McCann Oy:lle. Hän työskenteli yrityksessä jonkin aikaa palkollisena, mutta koki tilanteen liian vaikeana itselleen ja jäi eläkkeelle.

Hetken vapaalla oltuaan Paakkasen aika tuli pitkäksi ja hän osti alavireisen Marimekon. Lopun te taidatte siitä tarinasta tietääkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirja on mielenkiintoinen kaikin tavoin. Menestyvän yrittäjän oppaaksi siitä ei kuitenkaan mielestäni ole, sillä Paakkasen metodit eivät sovi enää tähän aikaan. Jännittävä niistä on kuitenkin lukea – lue sinäkin.

Satu Kangas-Viljamäki