Kulttuuri
Kirjavinkissä tällä viikolla Teemu Keskisarjan “Tulilahti, Tutkimuksia naismurhista”
Tuoreen kansanedustajan, Teemu Keskisarjan uusin teos Tulilahti — Tutkimuksia naismurhista piirtää karun kuvan suomalaisesta perheväkivallasta kautta aikojen. Se kertoo monta elämäntarinaa sodan vaurioittamasta Suomesta 1950-luvulta. Se on mielenkiintoinen, opettavainen ja tarkkanäköinen katsaus 50- ja 60- luvun ihmisiin, elämään ja arkeen.
Samalla tavalla kuin aikaisemmin ilmestyneessä kirjassaan Kyllikki Saari: Mysteerin ihmisten historia, Keskisarja piirtää Tulilahden tapahtumista niin tarkan kuvan kuin tallessa olevien asiakirjojen, aikalaiskertomusten ja haastattelujen pohjalta on mahdollista ja kertaa 21-vuotiaan Eine Nyyssösen ja 23-vuotiaan Riitta Pakkasen kesän 1959 pyöräretken vaiheet alusta sen surulliseen loppuun saakka.
Samalla hän kertaa surmista epäiltyjen vaiheet, erityisesti pääepäillyn, Erik Runar Holmströmin elämänkaaren. Tekijän Keskisarja jättää jälleen nimeämättä ja antaa lukijan päätellä tapahtumien kulun ja mahdollisen syyllisen itse. Mahdollisia tekijöitä on muitakin kuin vain Holmström, oman osansa saa myös poliisin lähes alkeelliset tutkintamenetelmät.
Keskisarja kertoo suomalaisista naissurmista teoksessa yleisemminkin, mikä puolestaan on karua luettavaa sodan jälkeisestä, suomalaisesta perhe-elämästä, sekä etenkin alkoholin ja köyhyyden vaikutuksista ihmiskohtaloihin. Surmat ovat olleet usein pikaistuksissa tehtyjä ja hyvin raakoja.
Oma ilmiönsä näyttää olleen etenkin nuorten naisten tolkuton härnääminen, minkä seurauksia tekijät eivät ole ymmärtäneet tai halunneet ajatellakaan.
Vahva lukusuositus tälle teokselle!
Satu Kangas-Viljamäki