Kulttuuri

Kirjavinkissä tällä viikolla Elina Hirvosen “Katri Helena —Laulaja”

Kuva: Johnny Kniga kustantamo

Minä olen aina pitänyt Katri Helenasta niin laulajana kuin julkisuuden henkilönä. Hän näyttää aina iloiselta, lempeältä ja hyväksyvältä, minkä lisäksi hän on tietysti loistava laulaja. Jos tapaisin hänet joskus kasvotusten, uskoisin hänen olevan helposti lähestyttävä ja viehättävää seuraa. Sellaista, jolle voisi heti saman tien puhua koko elämäntarinansa.

Tästä syystä minun oli suoranainen pakko kuunnella Elina Hirvosen kirjottama elämäkerta: Katri Helena — Laulaja heti, kun se oli äänikirjana saatavilla. En yleensä sano näin, mutta tämän kirjan kohdalla teen poikkeuksen: Katri Helena kannattaa ehdottomasti kuunnella äänikirjana. Nimittäin sen lukijana toimii Katri Helena itse ja tekstin lomassa hän laulaa katkelmia hiteistään ja muista rakkaista lauluistaan. Toimii! Kauniiden muistojen kohdalla hänen äänessään kuuluvat ilo ja onni, vaikeissa suru ja haikeus. Lukija on aito ja hyvä äänenkäyttäjä. Minun puolestani hän voisi ryhtyä lukemaan muitakin kirjoja, sen verran mallikkaasti hän vetää tämänkin urakan.

Aiemmin olen kuunnellut tai yrittänyt kuunnella kaksi teosta, joiden lukijoina toimivat kirjojen päähenkilöt. Toinen oli melkoista takkuamista, mutta sain kirjan kahlattua läpi sisulla ja sitkeydellä. Toinen oli täysin mahdoton kuunneltava - äänikirjan lukijalla ja ammattitaidolla on merkitystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hirvonen käy teoksessaan läpi koko Katri Helenan tähän astisen elämän, johon mahtuu iloa, surua, riemua ja rakkautta, kuten meidän kaikkien elämiin. On hienoa kuulla, miten Katri Helena nousi aikoinaan ihmisten tietoisuuteen ja millaista elämä oli 1960-luvun Suomessa ja siitä eteenpäin. On myös mielenkiintoista kuulla, miten laulamista rakastava artisti on uudistanut itseään halki vuosikymmenten ja miten elämä on hän opettanut ja koulinut välillä kovallakin kädellä.

Mukavia lukuhetkiä!

Satu Kangas-Viljamäki