Paikallisuutiset

Kirjavinkissä tällä viikolla Arto Paasilinnan ”Tohelo suojeluenkeli”

Kuva: WSOY:n kuvapankki

Kesällä ei jaksa niuhottaa ja lomalukemiseksi kaipaan yleensä jotain hauskaa ja kevyttä. Niinpä niin.

Edellä mainituista syistä ryhdyin kesäloman alussa kuuntelemaan Arto Paasilinnan teosta Tohelo suojelusenkeli, jonka arvelin sopivan aiemmin mainittuun kategoriaan. Sitä paitsi edellisestä Paasilinnastani oli vierähtänyt vähintään vuosikymmen, joten senkin puoleen ajattelin valinnan osuvan ja uppoavan. Näin kävikin - melkein.

Tohelo suojelusenkeli on niin tohelo, etten myötähäpeässäni pystynyt aika ajoin kuuntelemaan koko kirjaa, vaan jouduin pitämään tuumaustaukoja. Oli karmeaa kuunneltavaa, kuinka enkeli Sulo Auvinen aiheuttaa suojatilleen Aaro Korhoselle muun muassa auto-onnettomuuden, tulipalon ja aivotärähdyksen suuronnettomuudesta puhumattakaan. Hän houkuttelee Korhosen pakeille omasta mielestään sopivan naisihmisen, muka Aarolle puolisoksi, mutta Aaro onkin iskenyt silmänsä nuorempaan yksilöön ja siitäkös jälleen yksi soppa syntyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska Auvinen on niin tohelo, itse pirukin kiinnostuu hänen uskomattomista kyvyistään aiheuttaa ympärillään tuhoa. Piru yrittääkin houkutella enkelin omille palkkalistoilleen.

Kirjaa kuunnellessani en voinut olla kuvittelematta, miten hauskaa Paasilinnalla on ollut kirjaa kirjoittaessaan. Kuten aina, niin tässäkin teoksessaan hän leikittelee vakavilla aiheilla: suojeluenkeleillä ja kuolemalla. Tätä taitoa harvalla on. Minä ”repesin” siinä vaiheessa, kun kirjassa kerrotaan taivaan sijaitsevan Kerimäellä. Tarkemmin sanottuna Kerimäen kirkossa.

Alkujaan kirja on julkaistu vuonna 2004, E-kirjana 2018 ja äänikirjana kuluvan vuoden tammikuussa.

Satu Kangas-Viljamäki