Kulttuuri

Kirjavinkissä tällä kertaa Tuomas Marjamäen Kummeli — Erittäin hyvin sanottu

Kuva: dosendo.fi

Mitä lienen tehnyt vuonna 2016, kun Kummeli — Erittäin hyvin sanottu julkaistiin? Teos on mennyt minulta silloin totaalisesti ohi korvien, mutta ei se mitään. Hyvä kun nyt löysin ja ilahduin ikihyvikseni: Tällainenkin on tehty!

Äänikirjaksi Kummeli päätyi 2021. Sen lukijana toimii ansiokkaasti näyttelijä Jarkko Pajunen, joka tunnetaan muun muassa Kontio ja Parmas -sarjan poliisijohtaja Taaperona.

Kummeli on ollut oman sukupolveni kovin juttu. Kasvoimme Kyllä lähtee!- ja Mua huvita enää mikään! -huudahdusten kannustamina, nauroimme Puukon veljesten pöljäilyille, Satun ja Tuijan ilmeille sekä varikset Kahilaisen ja Silvennoisen kiusaamalle kirjastosedälle. Nuorina bailasimme Kalevi Härvän tahtiin Lestijärven Discolandissa ja välillä olemme käyneet katsomassa heitä niin elokuvissa kuin teatterissa. Kummelin musiikki on soinut mankoissamme ja yllemme olemme pukeneet aidot Kummeli-paidat (minullakin niitä oli kaksi).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kummeli on siis 1990-luvulla “kulta-aikaansa” elänyt sketsisarja, jos joku ei sitä vielä tiedä.

Kummeli — Erittäin hyvin sanottu on suunnattu Kummelin faneille. Se kertoo, miten joukosta nuoria miehiä syntyy ryhmä nimeltä Kummeli ja mistä ideat sketseihin tulivat. Kirjassa kerrataan niin Viimeisten pirkkalaisten kuin Musavisan syntyhistoria.

Henkilökohtaisesti, kovana Kummelifanina kuuntelin kirjaa hymy korvissa niin, että luulin välillä jääväni iäksi Jokeri-naamaksi.

Kirja kertoo ryhmän tarinan aina vuoteen 2015 saakka. Silloin kukaan ei vielä aavistanut Kummelin uutta tulemista Kontion ja Parmaksen merkeissä, saati samassa hengessä tehtyä älyvapaata elokuvaa, joka oli ainakin jokin aika sitten katsottavissa Ruudussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Satu Kangas-Viljamäki