Paikallisuutiset

Kirjastoista apua uusien liikuntalajien kokeiluun — Kaikkea ei tarvitse ostaa heti itse

Kirjastojen välinelainaamisen avulla yhä useammat ihmiset pääsevät kokeilemaan uusia lajeja. Kuvituskuva. Kuva: Annika Tiitto

Kirjastoista saa nykyään lainattua paljon muutakin kuin kirjoja, kuten äänikirjoja, musiikkia ja elokuvia. Jo useamman vuoden monet kirjastot ovat tarjonneet kävijöilleen myös liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä tarvikkeita. Mutta miten meidän kirjastomme, mitä välineitä niistä löytyy?

Kärsämäen kirjastossa on lainattavissa monipuolinen kattaus erilaisia jumppavälineitä kahvakuulista hulavanteisiin ja tasapainotyynyyn. Kirjastosta löytyvät niin pihapelit, potkulaudat, kanootit, melat kuin kelluntaliivit ja jopa yksi polkupyörä.

– Ajatus on, että ihmisten ei tarvitsisi ostaa kaikkea itselleen, vaan he voisivat kokeilla eri lajeja ja välineitä matalalla kynnyksellä ensin kirjaston kautta. Lainattavat liikuntavälineet on hankittu yhteistyössä kunnan liikuntapalveluiden kanssa, Kärsämäen, Pyhäjärven ja Haapajärven kirjastotoimenjohtaja Kirsi Nahkanen kertoo ja jatkaa:

– Välineet liikkuvat tiuhaan, etenkin sesonkituotteet. Frisbeegolf-setit olivat jokin aika sitten kysyttyjä, mutta nyt ei niinkään. Olisivatko ihmiset hankkineet niitä sitten omikseen? Lumikengät ovat talvella ahkerassa käytössä, minkä vuoksi tilasimme Haapajärvelle ensi talveksi liukulumikenkiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkien kirjastojen valikoima on omanlaisensa riippuen siitä, millaisia mahdollisuuksi kunkin kunnan ympäristö tarjoaa.

– Kärsämäellä on paljon potkulautoja, koska skeittipaikka on ihan kirjaston vieressä. Haapajärvellä puolestaan on kova kysyntä tennis- ja rantalentopallovälineistä.

Haapajärven erikoisuutena ovat erilaiset muistelulaatikot, jotka on pääasiassa tarkoitettu palvelutalojen tai vaikkapa vanhusten päivätoiminnan käyttöön. Laatikko sisältää muun muassa esineitä, loruja ja runoja, joiden avulla ikäihmiset voivat muistella omia kouluaikojaan.

– Toki esimerkiksi vanhojen leikkien ja pelien laatikkoa voi käyttää vaikkapa koulussa tai päiväkodissa, kun lapsille kerrotaan millaista lasten elämä oli ennen, Nahkanen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kärsämäen, Pyhäjärven ja Haapajärven kirjastojen välineistöä pääsee tutkimaan helpoiten joki.finna.fi -sivuton kautta.

Klikkaa ensin ”Tarkennettu haku” ja valitse sen jälkeen aineistotyypiksi ”esine”, minkä jälkeen joki-kirjastot kohdasta valitaan se kirjasto, jonka valikoimaa halutaan tutkia.

Reisjärven kirjastosta voi vuokrata frisbeegolf-kiekkoja ja lainata luistelutuen pienimmille luitelun opettelijoille.

– Kiekoista peritään pieni vuokra ja jos kiekko katoaa tyystin, niin luonnollisesti sen joutuu korvaamaan, Reisjärven kunnan vapaa-aikasihteeri Teijo Haapaniemi kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

15.9.2023 kello 11.10 Lisätty täsmennyksiä kirjastotoimenjohtajan kommentteihin.