Paikallisuutiset

Kiinassa kierrätetään, mutta käytetyt vaatteet heitetään suoraan roskikseen

Meillä ja muualla -kolumnisarjamme kirjoittaja, Anitta Oertel vieraili Kiinassa ja tutustui paikalliseen kierrätykseen

Maailman ympäristö ei pelastu yhdessä eikä kahdessa päivässä, mutta koska kiinalaiset ovat alkaneet kierrättää myös kotitaloudessa syntyneitä jätteitä, niin toivoa on. 1,4 miljardin kansalla voi näin olla koko maailman mittakaavassa ympäristö- ja kierrätystaloudessa merkittävä rooli.

Kiina oli vuosien ajan maailman suurin roskien tuoja ja myös maailman suurin muovijätteen tuottaja. Siellä on noin 5000 muovia käsittelevää tehdasta, monet niistä pienissä kaupungeissa. Kiinan ekologia- ja ympäristöministeriö ja kauppaministeriö raportoivat, että vuonna 2019 Kiinan kiinteän jätteen tuonti oli 13,48 miljoonaa tonnia. Kuusi vuotta sitten (2017) Kiinassa kiellettiin 24 erilaisen kiinteän jätteen tuonti ja se koskee myös tekstiilijätettä. Kaikkien jätteiden tuonti muista maista lopetettiin 2021 ja koko maailman roska-astiana olo loppui. (Lähde: AFP 2020)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotitalouksia kehotetaan lajittelemaan erilaisin opastein, joita lastenkin on helppo ymmärtää.
Kotitalouksia kehotetaan lajittelemaan erilaisin opastein, joita lastenkin on helppo ymmärtää. Kuva: Anitta Oertel

Kiinassa kierrätyksestä ovat huolehtineet niin sanotut roskankerääjät, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin jätteisiin kuten kumiin, alumiiniin, tinaan, muoviin, paperiin, ja he keräävät materiaalit kulkemalla talosta taloon ja myymällä ne ja löytämänsä ja lajittelemansa roskat edelleen kauppiaille. Facts and Details eli tiedot ja yksityiskohdat sivustolla (https://factsanddetails.com/china) kerrotaan, että rättimiehiksi kutsutut roskankerääjät kulkevat kaupunkien kujilla tavarapyöriensä kanssa kattiloitaan paukuttaen ja huutaen: ”Myy roskasi, myy roskasi.”

Guangdongin maakunnassa sijaitsevan Zhuhain kaupungin Xuriwan Gardenin asuma-alueella sen sijaan on menty kotitalousjätteiden lajittelussa useita harppauksia eteenpäin. Viihtyisälle ja puistomaiselle merenranta-asuinalueelle on reilu vuosi sitten pystytetty lukuisia lajittelupisteitä, johon alueen asukkaat voivat suoraan lajitella omat jätteensä. Valaistun katoksen alla ovat jalalla avattavat jäteastiat biojätteille ja hyötykäyttöön jalostettaville roskalle kuten paperille, pahville, metallille ja muoville sekä sekajätteelle. On tavallista, että paikalla on opastaja, joka neuvoo tarvittaessa ja muistuttaa myös käsien pesusta. Pesua varten on pisteellä vesiallas saippuoineen.

Kotitalouksia kehotetaan lajittelemaan erilaisin opastein, joita lastenkin on helppo ymmärtää.
Kotitalouksia kehotetaan lajittelemaan erilaisin opastein, joita lastenkin on helppo ymmärtää. Kuva: Anitta Oertel

Suuri ongelma Kiinassa on tekstiilijäte, sillä vanhojen tai käytettyjen vaatteiden käyttämiseen liittyy Kiinassa stigma. Häpeäleiman lisäksi käytettyjä vaatteita pidetään epähygieenisinä, jopa epäonnisina. Miljoonia tonneja vaatteita heitetäänkin pois joka päivä. On kylläkin olemassa vaatekeräysastioita, mutta harvat vaatteet menevät hyväntekeväisyyteen ja käytettyjen vaatteiden muu kuin hyväntekeväisyysmyynti on kielletty terveys- ja turvallisuussyistä. Jotkut myydään kehitysmaihin, toiset joko poltetaan tai haudataan kaatopaikoille. Erään lähteen mukaan alle 1 prosentti käytetään uudelleen tai kierrätetään. Suurin osa Kiinan hylätyistä vaatteista menee siis suoraan roskakoriin. (Lähde: Bloomberg News 2020).