Paikallisuutiset

Katja Vinkan yritys täyttää pian vuoden — Tavoitteena kokopäiväinen yrittäjyys

Katja Vinkalla on työhuone Reisjärven Hyvinvointikeskuksessa. Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Reisjärvinen Katja Vinkka perusti Hoitohuone Vanamottaren viime vuoden joulukuussa. Sittemmin hänen hemmottelu- ja rentoutushoitonsa ovat monipuolistuneet, eikä uuden oppimisen halu ole vähentynyt pätkääkään. Päinvastoin, halu oppia tuntuu vain lisääntyvän.

– Tämä kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun etsin itselleni uusia hoitomuotoja. Sairastuin nivelreumaan ja fibromyalgiaan, minkä lisäksi minulla on nivelrikko. Olin todella kipeä ja ajattelin, etten enää koskaan juokse, Vinkka kertoo.

– Jotain oli pakko keksiä, kun en halunnut syödä niin paljon särkylääkkeitä kuin olisin tarvinnut.

Ensin Katja opiskeli reikihoidon salat, ja siitä muutaman vuoden kuluttua tiibettiläisten äänimaljojen käyttöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nämä ovat niin sanottuja vaihtoehtohoitoja, jotka rentouttavat. On aivan mahtava huomata, kuinka asiakkaat rentoutuvat hoitopöydällä. Kun ihminen rentoutuu, hänen stressihormonitasonsa laskevat. Aineenvaihdunta, verenkierto sekä unen laatu paranevat ja keho alkaa parantaa itse itseään, Vinkka kertoo.

Katja työskenteli reikihoitoa opiskellessaan siivoojana, kunnes siirtyi Pihtiputaan Supermarkettiin.

– Kuulin kiinalaisesta jalkahieronnasta ja ajattelin, että olisipa ihanaa, jos joku hieroisi minunkin jalkojani. Pakkohan sekin oli sitten opetella.

Kiinalaisessa jalkahieronnassa käsitellään jalkojen akupisteitä ja meridiaaneja polvista alaspäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tänä keväänä olen opiskellut kuumakivihieronnan salat. Ja sormia syyhyttää koko ajan opiskella lisää.

Tiibetiläinen äänimaljahoito on syvärentoutusmenetelmä, jonka vaikutus perustuu resonanssiin eli myötävärähtelyyn ja ääniaaltoihin. Äänimaljojen ääni vaikuttaa usealla eri tasolla: auditiivisesti eli kuuloaistin kautta, aivojen kautta ja parasympaattisessa hermostossa.

Video: Satu Kangas-Viljamäki

Äänimaljojen äänet kulkeutuvat siis kehossa joka paikkaan, elimet, kudokset, solut jne. ja hienointa on, että syvärentoutuminen poistaa stressiä, mikä on nykyään monen oireen ja vaivan takana oleva syy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katja vakuuttaa kokeilleensa kaikkia hoitojaan myös itse ja sanoo niiden olevan hyvä tuki länsimaiselle lääketieteelle.

– Hoidot eivät korvaa länsimaista lääketiedettä ja jos näen, että asiakas on oikeasti todella kipeä, ohjaan häntä menemään lääkäriin.

– Minua ne ovat auttaneet ja muuttaneetkin. Pystyn juoksemaan ja olen henkisestikin rauhallisempi. Enää lattialle tippunut kahvikuppi ei ole maailman loppu, vaan lähinnä sellainen - ”sattuipa tuokin” -juttu.

Katjan yritys toimii Hyvinvointikeskuksessa, vuokratiloissa.

– Meillä on yhteinen, sähköinen varausjärjestelmä, mistä hoitoja voi varata meille kaikille. Työyhteisö on aivan huippu! Teen edelleen myös muutaman vuoron K-Supermarket Haapajärveen viikossa, mutta haaveilen koko päiväisestä yrittäjyydestä. Se on pitkän tähtäimen tavoitteeni.

Maanantaisin Katja vetää kaksi Hyvinvointikeskuksen omaa venyttelyryhmää. Hoitojen ja venyttelyjen lisäksi Katja myy muun muassa kuukalentereita, kiviä, kristalleja sekä koshikelloja.

– Tarkoitus on lisätä muutakin lahjatavaran tyyppistä valkoimaani, Vinkka suunnittelee.

Moni tuntee Katja Vinkan hänen puutarhaharrastuksestaan. Sen lisäksi hän kasvattaa kanoja ja harrastaa lintubongausta.

– Liikun paljon luonnossa ja olen nyt neljättä vuotta mukana Birdlifen Tunnista 100 lajia -kampanjassa. En lähde ajamaan lintujen perässä minnekään, niin kuin todelliset bongarit, mutta todella paljon niitä näkyy ihan kotimaisemissa. Toki seuraan lintuja aina siellä missä liikun. Se on opettavaista ja mukavaa puuhaa.