Paikallisuutiset

Kärsämäkisiä hiihtäjälegendoja: Aappo Luomajoki – Suomen hiihdon ladunaukaisija, osa 1

Heliogravyyri hiihtäjä Aappo Luomajoesta
Heliogravyyri hiihtäjä Aappo Luomajoesta Kuva: Museovirasto, finna.fi, G. Arvidsson

”Kuin ukko Luomajärvi

suksiaan,

niin lemmitty lie naista

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

harvoin vaan.

Kuin unessa hän kesät hoippueli

ja syksyn ensi lunta odotteli.

Ens suksikeli teki ihmehen:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

se nuoreksi sai ukon jällehen.

Kuin taikomalla kohta

voimaa karttui

kun sompasauvaan

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

vanha koura tarttui.

Kun toiset toukomaita ihasteli

ol ukon ihanteena – oiva keli.

Syys oli hälle, mitä kevät muille.”

V.A.Koskenniemi

Lunta tuprutteli hiljalleen ja se peitti vähitellen hiihtolatuja, joita oli syntynyt Erkinharjun asutusten ympärille. Pirtissä jäntevä lyhyehkö vanha mies istuu hiljaa keinahtelevassa kiikkustuolissa. Keinuttelijan silmät painuvat kiinni ja hän näyttää nukahtavan. Kohta hymyn häivähdys näkyy hänen kasvoillaan, kun vanhat muistot palaavat mieleen.

Hän seisoo Ritolan Jussin ja 71 muun miehen kanssa ensimmäisten Oulun hiihtojen lähtörivissä ja odottaa lähtölupaa. – Olkaa valmiina! – yks, kaks, kolme!

Silloin joukko säntäsi matkaan kukin parastaan koittaen. Vähän Aapon mieltä painoi palkintotuomareiden kysymys: ”Aikooko vanha mieskin hiihtää koko matkan?”

Tulipa tempaistua lakki päästä ja vastattua: ”Ei mies ole vanha, vaan lakki!”

Aluksi johti 17-vuotias Ritola, hän palasi ensimmäiseltä ja toiselta lenkiltä johdossa. Aappo Luomajoki 44 vuotta ja no:lla 44 hiihtävä seuraili perässä. Viimeisellä lenkillä kokemus voittaa nuoruuden ja maaliin saapuu ensimmäisenä Aappo Luomajoki Haapavedeltä. Hän pystyy vielä alittamaan vaaditun kolmen tunnin aikarajan, tosin vain 10 sekunnilla, mutta kuitenkin.

Neljännen roikan Eskelinen yllätti vanhan mestarinSeuraavan vuoden kilpailu vähän harmitti Aappoa. Osanottajia oli 238 ja ne jaettiin neljään riviin. Aappo joutui Ritolan kanssa ensi riviin ja avaamaan latua lumituiskussa. Kaksi kierrosta hiihtivät Ritola ja Luomajoki yhdessä, mutta viimeisellä lenkillä Aappo jätti Ritolan ja tuli ensimmäisenä maaliin. Neljännessä rivissä hiihti Iisalmen Vänninmäen Kalle Eskelinen kolme minuutti Luomajokea paremmin. Tämä sieppasi jonkin verran Luomajokea, joka sanoi: ”Jos olisi oltu Eskelisen kanssa samassa roikassa, olisi nähty kuka sen ”kentän pitää”, mutta nyt en tiennyt pitää varaani”. Tämä on kyllä totta, sillä maaliin saavuttuaan Luomajoki ei ollut lainkaan väsynyt, vaan suoritti suksillaan erilaisia käännöksiä ja liikkeitä kuin balettimestari ja Eskelinen oli aika uupunut.

Mestaruus taasen LuomajoelleHymyn kare käy vanhuksen kasvoilla, kun kolmannen Oulun hiihdon muistikuvat liukuvat silmien ohi. Nyt olivat kaikki yhdessä rivissä ja lähtömerkki annettiin ampumalla. Aluksi johti jälleen Ritola, Räihä kannoillaan, Luomajoen seuratessa heitä. Aappo tiuhensi tahtia ja siirtyi keulaan, kun viimeinen kymppi alkoi, mutta johdossa ollut parivaljakko seurasi yhä. Jussi Kirjavainen kuvaa kilpailun viime vaiheita Suomalaiset suurhiihtäjät teoksessaan näin: ”Silloin ukko paiskautui etukumaraan, hänen puseronsa liepeet heilahtivat tuulessa, hän vilkaisi taakseen ja monen sylen nykäyksin hänen suksensa loittonivat Ritolasta. Ja yhä tulisemmin hän työnteli, kun näki vainoojiensa kalpenevan ja heidän tahtinsa särkyvän.” Edellisen vuoden voittaja Kalle Eskelinen jäi yli 7 minuuttia ja oli vasta kahdeksas, joten heidän eronsa oli selvä. Luomajoki tuntui olevan yleisön suosikki ja hänen valokuviaan myytiin jo kilpailun aikana. Myöhemmin niitä sai ostaa kirjakaupasta. Voittoaika 2.13.32 oli paras 30 km:n tulos siihen mennessä ja yleisöstä suuri osa piiritti voittajaa. Aappo tuumaili: ”Näitä kilpailuja olisi pitänyt olla kymmenen vuotta varhemmin, kun minä olin vielä parhaillani. Eivät ole enää sääret yhtä notkeat kuin nuorempana. Olen pilannut itseni, kun mökissäni olen pitänyt hevosen virkaa ja talvikaudet vetänyt halkoja.”

Sairaus pilasi Tukholman matkanHarmin häivähdys näkyi Aapon kasvoilla, kun muistot vuodesta 1892 tulivat mieleen. Luomajoki ja Ritola olivat valittu Suomen edustajiksi Tukholmaan. Aappo tuli Ritolaan lähtöä varten, mutta sairastui eikä pystynyt matkalle. Hänen tilalle lähti pikaisesti edellisen vuoden Oulun hiihtojen kakkonen Juho Räihä Iistä. Parannuttuaan Luomajoki kävi Helsingissä näyttäytymässä ja voitti Heikki Kuusiniemeä lähes 15 minuutilla 28 kilometrin matkalla.

Aappo Luomajoen tarina jatkuu ensi viikolla.

Seppo Viirret

Kärsämäki