Paikallisuutiset

Kärsämäkiset saavat moottoripyöräilevän kapellimestarin – Petri Aho johtaa Kärsämäen Puhallinorkesteria

Kärsämäen puhallinorkesteriin otetaan lisää soittajia. -Kaipaamme erityisesti saksofonin ja klarinetin soittajia, rumpalikin tarvittaisiin. Jos vielä osaisi lukea nuotteja, toivoo kapellimestari Petri Aho. Aho antaa myös yksityisopetusta.
Kärsämäen puhallinorkesteriin otetaan lisää soittajia. -Kaipaamme erityisesti saksofonin ja klarinetin soittajia, rumpalikin tarvittaisiin. Jos vielä osaisi lukea nuotteja, toivoo kapellimestari Petri Aho. Aho antaa myös yksityisopetusta. Kuva: Outi Levä

Muhoksella asuvaPetri Aho on uusi Kärsämäen puhallinorkesterin kapellimestari. Hän on vuosikymmeniä harrastanut ja opiskellut musiikkia ja soittanut työkseen useissa kokoonpanoissa.

– Olen kotoisin Vähäkyröstä Etelä-Pohjanmaalta ja opiskelin Vaasan Kuula-opistossa. Uuteen aaltoonkin tutustuin ja tuttua ovat myös rock ja punk. Soitin Laihian torvisoittokunnassa ja tykkäsin sotilasmusiikista. En päässyt oppilaaksi Kaartin sotilassoittokuntaan vuonna 1980. Valmistuin asentaja-koneistajaksi. Kysyin Kaartista, olenko liian vanha pyrkimään uudelleen ja sanoivat, että viimeisen kerran saat pyrkiä. Pääsinkin sinne, mutta kun Vaasan varuskuntasoittokunnan apulaiskapellimestari muutti Ouluun, muutin minäkin elokuussa 1982.

Aho opiskeli sotilasmusiikkikoulussa Oulun Konservatorion sivutoimipisteessä ja suoritti sotilassoittajan tutkinnon. Hän soitti 33 vuotta soittajaupseerin virassa Pohjan sotilassoittokunnasa Oulussa ja viimeisen vuoden Rovaniemellä. Konservatoriosta hän valmistui klarinetinsoiton opettajaksi. Pohjan sotilassoittokunnassa oli opiskelijoita myös Sibelius-Akatemiasta. Aho oppi orkesterin johtamista seuraamalla muun muassa Jorma Panulalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun Kaartin soittokunnan kapellimestari Elias Seppälä aloitti Oulussa, oululaisten soittajien ammattitaito nousi. Teimme paljon konserttimatkoja, kävimme Alaskassa, Hannoferissa, Albertvillessa ja Moskovassakin.

Kun Aho jäi eläkkeelle, eivät hänen soittonsa sammuneet. Hän on vasta 58-vuotias ja johtaa MPK Pohjois-Suomen soittokuntaa. Se on muodostettu Oulujokilaaksossa toimivasta Uusi Puhallinorkesteri - UPO:sta, jonka taustayhteisö on vuonna 1973 perustettu Utajärven Musiikkiyhdistys.

– Olen nyt evp eli elän vaimoni palkalla, venkoilee Aho ja listaa lisää kokoonpanoja ja tapahtumia, joita johtaa.

Hän taitaa klarinetin, bassoklarinetin ja saksofonit, hätätilassa myös rummut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– UPO toimii edelleen, Raahen puhallinorkesteri, kvintetti Vaalassa. MPK:n soittokunnassa on noin 40 soittajaa ja esiinnymme esimerkiksi kutsunnoissa ja veteraanipäivän tapahtumissa.

Aho seuraa Kärsämäen puhallinorkesterin kapellimestarina dir.mus. Simo Saastamoista, joka johti orkesteria yli kymmenen vuotta. Hän aikoo taittaa matkat Muhokselta Kärsämäelle moottoripyörällään, kunhan kelit paranevat.

– Moottoripyörällä ajelu tuulettaa aivoja, tietää Aho.