Paikallisuutiset

Kärsämäkinen Olavi Vierimaa julkaisi muistelmakirjan: "Olen moninkertainen viikateniiton maailmanmestari, vaikka en ole koskaan kisoihin osallistunut"

Olavi Vierimaa julkaisi muistelmiaan 65-sivuisena kirjana.
Olavi Vierimaa julkaisi muistelmiaan 65-sivuisena kirjana. Kuva: Outi Levä

Muutamia kärsämäkisenOlavi Vierimaan muistelmia on julkaistu Selänne-lehdessäkin. Hiljattain Vierimaa, 92 v, kokosi muistelmiaan Olavi Vierimaan muistelmat -nimiseksi kirjaksi.

– Olen kirjoitellut kouluajasta lähtien, Koitto-lehteenkin. Paljon kirjasta jäi muistelmia poiskin, sanoo Vierimaa.

Kirja painettiin Jyväskylässä. Kirjan kokoamisessa Vierimaata avusti hänen Juha-poikansa tytär Kati Vierimaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihmeen helppohan tuo kirjan kokoaminen oli, kun kirjoituksiani oli sanomalehtileikkeinä ja tietokoneella sähköisessä muodossa. Olen suunnitellut, jos vielä julkaisisi uuden kirjan, tätä laajemman.

Vierimaa syntyi Nivalan Ruuskankylässä vuonna 1931 helmikuun pakkasilla. Vuoden 1929 pörssiromahdus oli aiheuttanut maailmanlaajuisen talouslaman. Elettiin pula-aikaa. Kaupunkilaisten ostovoima heikkeni, kun vienti joutui vaikeuksiin. Maataloustuotteista ei saatu kunnon hintaa ja pankeille velkaantuneet viljelijät joutuivat vaikeuksiin ja näkivät jopa nälkää. Reaalikorot olivat korkealla. Nivalassa käytiin kesällä 1932 Konikapina.

Nuoruuttaan Vierimaa eli sota-aikana. Koulunkäyntikin jäi vähiin, sitä oli jos oli. Opettajista oli pulaa ja pommikoneet jyräsivät taivailla. Helmi-vaimonsa kanssa Vierimaa osti Kärsämäeltä 1960 kymmenen vuotta vanhan rintamamiestalon, jonka navettaan mahtui kuusi lehmää. Välillä perhe kävi tienaamassa Ruotsissa Älvängenissä lähellä Göteborgia.

– Silloin olimme pakkosaranassa. Pienestä navetasta ei taloa maksettu ja perhettä elätetty. Navetan laajentaminen kiellettiin lailla. Silloin olivat voivuoret ja julkisuuteen nousi Arvo Salon slogan: “Tapa talonpoika päivässä.” Ruotsista palattuamme rakensimme uuden isomman navetan, jota toiset kauhistelivat ja sanoivat “ hullu mies”, muistelee Vierimaa. – Taas ovat maatilat tiukilla, isotkin, suree Vierimaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vierimaa sanoo yllättyneensä, kun hänen Heinäntekoa-niminen juttunsa ilmestyi Niittylehti 2022:ssa viime vuonna. Niittylehti 2022 on LC Liminka-Liminganlahden Niittypäivän ja 4H:n Lasten maatalousnäyttelyn ohjelmalehti.

– Jutun kirjoittajasta eli minusta oli ilmoitettu “Olavi Vierimaa, kärsämäkinen eläkeläinen, entinen maanviljelijä, moninkertainen Viikateniiton maailmanmestari”. En minä ole koskaan edes viikateniittokilpailuun osallistunut, mutta onhan se hienoa olla maailmanmestari, nauraa Vierimaa.

Olavi Vierimaan muistelmat -kirjassa on myös muistelmiin sopivia ajan kuvia.