Paikallisuutiset

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila täyttää 60 vuotta: "Kaikenlainen rakentaminen ja rassaaminen on mukavaa"

Vuonna 2016 Jussilasta tuli Kärsämäen kunnanjohtaja.-Oli kyllä mukava, kun pääsin vaihtamaan työtä vielä siinä iässä. Se teki hyvää. Oli mukava tulla kuntapuolelle. Tämä on mukava paikka tehdä töitä, hän sanoo.
Vuonna 2016 Jussilasta tuli Kärsämäen kunnanjohtaja.-Oli kyllä mukava, kun pääsin vaihtamaan työtä vielä siinä iässä. Se teki hyvää. Oli mukava tulla kuntapuolelle. Tämä on mukava paikka tehdä töitä, hän sanoo. Kuva: Outi Levä

Kärsämäen kunnanjohtajaEsa Jussila syntyi kuusikymmentä vuotta sitten Hauholla.

– Isä oli kappalainen, äiti kotiäiti ja kätilö. Vanhempien ja kahden isosiskon hellässä huomassa elin hyvää lapsuutta, muistelee Jussila.

Perhe muutti Reisjärvelle Jussilan ollessa nelivuotias. Kun hän oli 10-vuotias, hänen isänsä menehtyi 53-vuotiaana sydänkohtaukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muistan sen hyvin. Olimme kesämökillä Hauholla. Olin paikalla ja läsnä kaikissa vaiheissa, mitä siitä seurasi. Isän menetystä ei voinut käsittää. Sen aikaista sosiaaliturvaa ei voi nykynormien mukaan arvioida, mutta muistan, että saimme runsaasti tukea muun muassa naapureilta.

Jussilan isä oli syntynyt vuonna 1920 ja ollut rintamasotilaana useita vuosia. Sotajuttuja hän ei paljonkaan puhunut.

– Muistan kuitenkin, että yleisesti miehet keskenään kertoivat sotatarinoita ja minäkin niitä kuulin. Ukrainan sota nostaa nyt kuulemiani sotajuttuja tunnelmaan.

Vuodet 1966-1974 perhe asui Reisjärvellä. Jussilan siskot aloittivat lukion Nivalassa ja koko perhe muutti sinne vuonna 1975. Esakin asui siellä kahdeksan vuotta ja kirjoitti ylioppilaaksi Nivalan lukiosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Menin sotaväkeen 19-vuotiaana. Siellä piti käydä “kaikki koulut” ja pääsin siviiliin Haminan reserviupseerikoulun jälkeen Sodankylästä. Olen käynyt muutaman kerran kertausharjoituksissa ja sotilasarvoni on yliluutnantti.

Armeijan jälkeen Jussila meni töihin Kone Oy:n Helsingin Kivenlahden tehtaaseen elektroniikka-asentajaksi.

– Olin harrastanut elektroniikkaa ja pääsin kasaamaan sairaalainstrumentteja. Jäin kuitenkin pian pois töistä ja luin Oulun Yliopiston pääsykokeisiin. Valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 1990.

Opiskelujen keskellä Jussila vihittiin nivalalaisen Elinan kanssa, joka on luokanopettaja ja musiikinopettaja Sibelius-Akatemiasta, nykyisin koulun rehtori.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun valmistuin, työskentelin kunnallisen elinkeinoyhtiön toimitusjohtajana Haapavedellä ja minulla oli omaa yritystoimintaakin, jonka myin pois. Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin (EU) vuonna 1995, kirjoittelin Leader ja muita rakennerahasto-ohjelmia. Haettiin malleja ja käytiin tutustumassa ohjelmiin ja hankkeisiin Skotlannissa ja Saksassa. Kirjoitin Suomenselän 6-alueohjelman ja ohjelmat Keskipiste- ja Rieskaledereille.

Myöhemmin Jussila toimi Nivala-Haapajärven seutukunnan toimitusjohtajana. NIHAKissa vierähti melkein 20 vuotta, ensin Haapavedellä ja myöhemmin Nivalassa. Töiden ja perheen ohessa Jussilalla on riittänyt energiaa suorittaa hallintotieteiden lisensiaatin tutkinto Vaasan Yliopistossa.

Vuonna 2016 Jussilasta tuli Kärsämäen kunnanjohtaja.

– Oli kyllä mukava, kun pääsin vaihtamaan työtä vielä siinä iässä. Se teki hyvää. Oli mukava tulla kuntapuolelle. Tämä on mukava paikka tehdä töitä. Täällä puhalletaan yhteen hiileen. Täällä on paljon potentiaalia.

Jussila nauttii työstään, mutta perhe on tärkeä ja myös monipuoliset harrastukset. Perheeseen kuuluu kahdeksan lasta, Laura, Juho, Anna, Olli, kaksoset Aapo ja Pauli, Hilla ja Alicia. Lasten lapsia Jussilalla on yhdeksän. Hänen äitinsä kuoli keväällä 97-vuotiaana.

– Olimme vuorotteluvapaalla Espanjassa vuonna 2004-2005. Se oli meille merkittävä vuosi. Kuopuksemme Alicia syntyi siellä. Nyt ajattelemme elämäämme ennen ja jälkeen Espanjan. Hilla aloitti siellä lukion ja Alicia opiskeli siellä toisen vuoden syksyn. Käymme Espanjassa usein.

Jussila harrastaa: talousmetsänhoitoa, kävelyä ja lenkkeilyä, metsästystä ja kalastusta, rakentamista ja rassaamista.

– Hiihdän 500-800 kilometriä vuodessa. Syksyisin teen hanhireissun Viron puolelle, pyydän lohia ja talvisin verkkokalastan. Kaikenlainen rakentaminen ja rassaaminen on mukavaa. Minulla on pieni verstas ja traktoreita. Juankosken kesäpaikassa on mökki, metsäpalsta ja 80-luvun Massey Ferguson. Haapavedellä on toinen, mutta kirjani ovat Kärsämäellä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä