Urheilu

K.J. Ståhlbergin tyttöjen joukkue pöllytti Villaa aivan ottelun loppuhetkillä - koulufutis huipentui Santahaan kentillä

Valtavaa dramatiikkaa koettiin perinteisen koulufutiksen tyttöjen loppuottelussa. Haapajärvisen K.J. Ståhlbergin koulun joukkue maalasi vain sekunteja ennen täyttä aikaa. Kun Villan koulun joukkue oli hävinnyt ennen finaalia läpiviedyn rankkarikisan, riitti 1-1-tasapeli Ståhlbergille voittoon.

K.J. Ståhlbergin koulun joukkue nappasi mestaruuden viime hetken maalilla. Kuva: Timo Varila

Vuosikymmeniä järjestetyn koulujalkapallon loppupelit käytiin jälleen Kokkolan Santahaassa. Aikanaan tapahtuman järjesti Palloliiton Keski-Pohjanmaan piiri. Nykyään virallinen järjestäjä on GBK, mutta käytännössä turnaus pyörii Roy Frilundin masinoimana.

– Enimmillään joukkueita oli jonkin matkaa yli 100. Nyt mukaan tuli 66 koulujoukkuetta. Lukua selittää koulujen väheneminen ja Kokkolan järjestämä “varjoturnaus”. Vain muutamat Kokkolan kouluista olivat mukana molemmissa turnauksissa, Frilund kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronan vuoksi koulujalkapallo oli tauolla vuosina 2020 ja 2021. Viime vuonna monilla maakunnan kouluilla kovin odotettu loppukevään tapahtuma palasi kalenteriin.

Oxhamnin joukkueet kohtasivat poikien finaalissa. Kuva: Timo Varila

Keskiviikkona tehtiin Frilundin muistin mukaan historiaa. Pietarsaarelainen Oxhamnin kouiu sai molemmat joukkueensa, Valkoisen ja Sinisen, poikien sarjkan loppuotteluun. Sininen joukkue oli finaalissa parempi maalein 3-1.

–Kokkolan koulujen puuttuminen saattoi vaikuttaa “paikallisottelun” toteutumiseen. Tai sitten ei, puuhamies Frilund naurahti.

Ja palataanpa sitten tuohon tyttöjen huipentumaan. Vanhan tavan mukaan lohkovaihetta seuranneissa otteluissa ammuttiin ensin rankkarin. Ihan vain siltä varalta, että varsinainen peliaika päättyisi tasan. K.J. Ståhlbergin laukojat olivat Villan tyttöjä etävämpiä osumin 5-4.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rankkarit ammuttiin varuilta jo ennen varsinaisia loppupelejä. Kuva: Timo Varila

Villa hallitsi selvästi finaalin alkua ja johti tauolla 1-0. Ottelun vanhetessa peli tasaantui ja haapajärvisen osuivat pallolla sekä rimaan että tolppaan. Viimein Villan alakerta hapuili ja pallo löytyi maalista. Aikaa vastaiskuun ei hopeajoukkueelle juurikaan jäänyt.

– Lähdettiin taistelemaan mitalipeleihin pääsystä. K.J. Ståhlbergin koululle tyttöjen mestaruus on epäilemättä ensimmäinen. Joukkueen pelaaminen tiivistyi ja kemiat löytyivät päivän edetessä, selvitti luokanopettaja Markku Aitto-oja.

K.J. Ståhlbergin joukkueessa pelasi sekä Kiilojen pelaajia että muuten urheilevia tyttöjä. Silmiinpistävää oli pelaajamateriaalin tasaisuus. Aitto-ojan luotsaaman joukkueen momentum oli tässä keväässä.

–Melkein kaikki tytöt ovat kuutosluokkalaisia, eli jatkossa voi olla hankalampaa pärjätä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Markku Aitto-ojan mukaan pesäpallosta paremmin tunnetun Haapajärven kentillä kirmaa kohtalaisen paljon innokkaita nuoria futaajia. Määrätyssä iässä harrastusinto kuitenkin hiipuu.

Haapajärvi oli keskiviikkona tyly vieras Kokkolassa. Kaupungin viidestä alakoulusta oli kolme edustettuna Santahaassa. Korkeintaan sadan oppilaan koulujen sarjassa jyräsi Tiiton koulun “Valkoinen” mestariksi. Finaalissa kaatui pedersöreläinen Bäckby lukemin 2-1.