Paikallisuutiset

Jumalanpalvelusryhmät juhlivat Haapajärven torilla monivuotista työrupeamaansa

Haapajärven jumalanpalvelustyö on ollut esimerkkinä monille seurakunnille

Haapajärven seurakuntaa koolla Haapajärven torilla helatorstaina. Kuva: Antti Savela

Haapajärven seurakunnan jumalanpalvelusryhmät juhlivat noin 13 vuoden mittaista työrupeamaansa torilla helatorstaina. Vaikka sää oli kolea, tunnelma oli lämpimän harras.

– Pääsimme juhlimaan jumalanpalvelusryhmien työtä vasta nyt pitkien koronavuosien jälkeen. Työ on ollut pitkäjäteistä, mutta palkitsevaa. Siksi ilma olisi voinut olla tässä juhlassa hieman parempi, sentään emme saaneet vettä niskaan, kirkkoherra Kari Tiirola kertoi kolean ilman myönteisestä puolesta varsin monilukuiselle yleisölle.

Helatorstain messun päätteeksi seurakunta pääsi nauttimaan tavallista paremmista tarjoiluista, kun makkaramestariksi tituuleerattu Timo Hietala paistoi hyvät käristemakkarat kirkkoväelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Messut Haapajärvellä päättyvät tavallisesti kirkkosaliin katettuihin kirkkokahveihin. Kahvilla voi rupatella tuttujen ja tuntemattomien kanssa.

Jumalanpalvelusryhmät koostuvat seurakunnan tavallisista vapaaehtoisista, jotka tukevat osaltaan pappien, suntioiden ja kanttoreiden suorittamaa jumalanpalvelustyötä. Sen lisäksi että jumalanpalvelusryhmät kattavat kirkkosaliin suntion sakastissa keittämät kahvit, ne myös lukevat Raamatun tekstejä ja esirukousta ja toivottavat kirkkoväen tervetulleeksi jokaisella pääovella. Joillakin ryhmillä on lisäksi mukana lapsia, jotka lukevat lasten tekstejä.

Jumalanpalvelusryhmiä on useilla paikkakunnilla, mutta Haapajärvellä ne otettiin käyttöön ensimmäisten joukossa. Haapajärvellä ryhmiä on kymmenkunta, joten yhdellä ryhmällä työ ei ole ylivoimaista.

Haapajärven kirkkoherra Kari Tiirola kertoi seurakuntalaisille torstaina messun yhteydessä, että helmikuussa Haapajärvellä vietetään valtakunnallisten jumalanpalveluspäivien “Jaettujen eväiden” välietappia. Viralliset Jaetut eväät vietettiin edellisen kerran viime vuoden maaliskuussa ja seuraavat ovat vuorossa vuonna 2025.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapajärven tulevalle Jaettujen eväiden “välipalalle” on lupautunut nimekkäitä luennoitsijoita. Jaettujen eväiden tarkoituksena on koota yhteisiä kokemuksia jumalanpalveluselämän kehittymisestä oman työn kehittämiseen. Jumalanpalvelus on kirkollisen perinteen mukaan seurakunnan keskeisin tilaisuus ja sitä vietetään tavallisesti sunnuntaina. Messujumalanpalveluksessa jaetaan ehtoollista, kun taas niin sanotussa sanajumalanpalveluksessa ehtoollista ei ole.