Paikallisuutiset

Jukka Ruuska lähtee eläkkeelle ja Mikko Vainio jatkaa Haapajärven Vesi Oy:n ohjaksissa

Haapajärven Vesiyhtiötä liki 40 vuotta luotsannut Jukka Ruuska jättää työtehtävänsä Mikko Vainiolle jäädessään eläkkeelle.
Haapajärven Vesiyhtiötä liki 40 vuotta luotsannut Jukka Ruuska jättää työtehtävänsä Mikko Vainiolle jäädessään eläkkeelle. Kuva: Tanja Kopsa

Haapajärven Vesi Oy:n pitkäaikaisen toimitusjohtajanJukka Ruuskan läksijäisiä juhlittiin viime viikolla, mutta vielä maanantaina mies löytyi vesiyhtiön toimistosta. Hän saattelee matkaan uuden toimitusjohtajan maanmittausinsinööriMikko Vainion.

– Jukka on hoitanut yritystä hyvin. Vesiyhtiö on vakavarainen. Tase on kunnossa. Hyvä tulla tähän jatkamaan. Minulla on kokemusta Kärsämäeltä samasta työstä. Henkilökunnalta saan tukea työhöni. Talosta löytyy tietotaitoa. Luonnollisesti teen tiivistä yhteistyötä vesiyhtiön hallituksen kanssa. Jukallekin saan kuulemma soittaa jos kysyttävää tulee, sanoo Mikko.

Jukka tuumaa, että nyt sukupolvi vaihtuu, muutos on käynnissä. Hän yrittää olla siirtämättä seuraajalleen huonoja tapoja, jotta Mikko saa lähteä puhtaalta pöydältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on 24/7 työtä 365 päivänä vuodessa. Varsinaista työaikaa ei ole. Työ ei ole pelkkää veden myymistä. Se on vain osa monipuolisia vesihuoltopalveluja. Toki päämäärä on, että ihmiset saavat hyvää vettä riittävästi, muistuttaa Jukka.

Vesihuoltopalveluihin kuuluvat puhtaan talousveden hankinta ja valmistus, talousveden johtaminen vesijohtoverkoston kautta kuluttajan vesihanaan ja jäteveden johtamisen jätevesiverkoston kautta kuluttajalta jätevedenpuhdistamolle.

Vesiyhtiön toimintaa säätelee vesihuoltolaki. Viimeisin on vuodelta 2014, mutta sitä ollaan parhaillaan uudistamassa. EU:lta on tullut uusia direktiivejä, jotka pitää ajaa vesihuoltolakiin. Uudistukset tulevat voimaan parin vuoden sisällä.

Vesihuoltolaitoksille tulee lisävelvoitteita talousveden laadun valvontaan, vesijohtoverkoston vuotovesien määrän raportointiin ja veden käyttäjien tiedottamiseen talousveden laadusta, hinnasta ja vesilaitosten toiminnan tehokkuudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etäluettavia mittareita on asennettu uusittavien mittareiden tilalle. Mittareiden massauusimiset aloitetaan vuoden 2023 aikana. Massavaihdoissa mittarit uusitaan kaupunginosittain ja kylittäin.

Etäluettavat mittarit mahdollistavat asukkaille paremman tilannekuvan vedenkulutuksestaan. Tulevaisuudessa etäluettavien mittareiden avulla voidaan tarjota asiakkaille lisäpalveluja, esimerkiksi vesivuoto- ja jäätymishälytykset.

Jukan mukaan maailman muutokset hänen 38-vuotisen uransa aikana on olleet suuria. Ne ovat ilman muuta näkyneet myös vesihuoltoalalla.

– Nykyinen maailmantilanne ja kustannuskriisi nostattaa hintoja joka saralla. Kaikkien tarvikkeiden hinta on noussut. Asiakkaiden vesimaksuja nostettiin viime vuoden kesäkuussa juuri kustannusten kasvun myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miesten mukaan on vaikea ennustaa onko korotuksia tulossa lisää. Kaikki riippuu pitkälti maailmantilanteesta, joka on epävakaa. Veden hintaa ei kuitenkaan voi nostaa hurjasti.

Haapajärven vähenevä väkiluku on selkeä haaste vesiyhtiöllekin. Vettä olisi vaikka 10 000 asukkaalle. Eikä mitä tahansa vettä vaan maakunnan parasta.

– Tilanne on hyvä veden laadun ja riittävyyden suhteen, kehuvat miehet.

– Maatalouden haasteet näkyvät alalla. Yksi peikko on lypsykarjatilojen väheneminen. Ne ovat olleet perinteisesti suurimpia asiakkaitamme, toteaa Jukka.

Väistyvä toimitusjohtaja ei kadehdi seuraajaansa.

– Mikko on varmasti palkkansa ansainnut. Pienessä vesiyhtiössä yhden pitää hallita monenlaista. Isoissa yhtiöissä on joka hommalle asiantuntijansa.

Mitä eläkkeelle jäävällä toimitusjohtajalla on seuraavaksi mielessään?

– Maailman ympäri -matkan liput ovat vielä varaamatta. Ensimmäiseksi aion vierailla lasten luona Helsingissä.