Kolumnit

Jukka Puranen kolumnissaan: Kaiken se kestänee

Lahjan ostaminen toiselle on aina hankalaa. On mietittävä, ettei osta mitään turhaa ja vahingossa jotain sellaista, josta toinen voi loukkaantua. Häälahjan ostaminen on kaksin verroin vaikeaa, kun on huomioitava kahden ihmisen habitus. Mitä tarvitsee kaksi suurin toivein juuri avioon astunutta ihmistä. Arki siellä on kuitenkin kohta vastassa ja pesukoneellekin on tarvetta. Kodinkonevalmistajat ovat ilmeisesti seuranneet tilastoja avioliittojen kestoajoista, koska koneet kestävät sen pari, kolme vuotta, jonka moni avioliitokin kestää. Vihkisormusten mukana voi romulavalle heittää pesukoneenkin, eikä tarvitse senkään päältä riidellä. Kyynistä ajattelua, mutta ainakin julkkisten liittojen kohdalla tuppaa osumaan oikeaan.

Epävarman häävieraan on parasta liittyä aivan vaan lahjaporukkaan ja jättää miettimisvaiva suvun niille henkilöille, jotka muutenkin päättävät suvun asioista. Parhaassa tapauksessa epävarmaksi tiedetylle vieraalle soitetaan ja sanotaan mitä ”me” olemme lahjaksi ajatelleet. Samalla esitetään toivomus liittymisestä lahjaporukkaan. Tästä ehdotuksesta ei voi kieltäytyä. Samalla tulee varmistettua, ettei tämä epävarma tule ostaneeksi mitään typerää. Hyvä suku pitää huolen omistaan ja huolehtii siitä, ettei kukaan suvun jäsenistä suotta häpäise itseään. Itsenäisyydestä luopuja on tässä tapauksessa vain armollinen itselleen. Yhdistäähän hääpari kaksi sukua jollakin tavalla toisiinsa ja on syytä pitää facadi kunnossa.

Joskus törmää tuttavaan, jonka sormeen on ilmestynyt sormus ja onnittelet kihlauksesta. Saatkin vastauksen, että mentiin viime viikolla naimisiin. Sivu suun ovat menneet monet hyvät bileet, kihlajaiset, polttarit ja häät. Hyvä syy tähän lyhyeen kaavaan tietysti on takana. Rahan säästäminen voi olla tietysti yksi, mutta jospa pari on yksityisyydestään tarkka. Kaksi introverttiä yhdessä varmaan kammoksuu ihmispaljoutta ja sitä säpinää ja supinaa, joka suuriin häihin liittyy. Vaivautuneina pitäisi kestää seistä ihmislauman edessä. Siellä sitten vihkimisen jälkeen ovat villasukat jalassa juoneet paremmanpuoleiset kahvit kahdestaan ja iltasella miettivät peiton alla mitä ovat tulleet tehneeksi. Kovasti onnea vaan heillekin yksityisyyteensä ja heillekin, jotka näyttävämmin astuvat avioon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukka Puranen

Kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies