Mielipiteet

Jukka Puranen kolumnissaan: 2023 oraalla

Kuva:

Tammikuu tarkoittaa paitsi uuden vuoden alkua, myös monen uuden asian tai hankkeen alkua. Tälle vuodelle tehdään tilinavaus ja katsotaan viime vuoden tilinpäätöstä. Tutkitaan josko viime vuoden virheistä voisi jotain oppia ja muuttaa tälle vuodelle. Näkyy olevan kuitenkin asioita, jotka pysyvät, mutta eivät välttämättä parane. Olkiluoto 3. käynnistyminen viivästyy taas. Siellä ei tase mahtane olla mukavaa luettavaa. Virheitä on tehty niin paljon, että niistä voisi tehdä väitöskirjan. Varmasti tulevaisuudessa joku tekeekin. On tuosta voimalasta sellainenkin apu, että kun omat virheet rupeavat viemään yöunia, voi ajatella, että kyllä ne siellä Olkiluodossakin. Olisiko seuraava voimala rakennettava Strömsöhön, kun siellä menee kaikki aina niin loistavasti? Tv-ohjelma ainakin on niin suosittu, että sitä katsotaan Ruotsissa ja Norjassakin.

Näistä meidän pienemmistä aluista voi kertoa, että paikallinen harrastajateatteri ReTé käy käsiksi Rauli Badding Somerjoen elämäkertaan. Somerjoki eli lyhyen, mutta vaikuttavan muusikon elämän. Teki muutaman ikimuistoisen biisin ja paljon sellaista, jota ei kannata muistella. Tällaiset traagiset hahmot ovat otollista ainesta elokuviin ja näytelmiin, koska heissä on mihin tarttua. Tavallinen ei käy kuin Mielensäpahoittajalle joka kuitenkin on sillä tavalla poikkeava, että hänelle käy vain tavallinen eli ei ole sillä tavalla tavallinen. Tuosta ajatuskuviosta täytyy päästä eroon. Mutta Somerjokeen takaisin. Rauli sävelsi ja sanoitti muutaman ikivihreän kappaleen, joita nykyäänkin esitetään paljon. Paratiisia lauletaan joka ilta karaokebaareissa ja saattaapa joku ihastella Teinienkeliäkin. Mikäpä ettei Raulin elämäkerta kävisi harrastajateatterinkin esitettäväksi.

Yksi tärkeä alku olisi se, että pitäisi panna alulle iso määrä uusia suomalaisia. Joku tässä hommassa nyt mättää, kun lapsia ei uskalleta tai viitsitä tehdä. Pitäisikö muistaa mitä kaikkea Suomessa on tehty helpottamaan lapsiperheen elämää. On vanhempainvapaat, lapsilisät, subjektiivinen päivähoito-oikeus, verotuksessa lapsivähennys ym. Vastapainoksi joku voisi tietysti luetella pitkän listan miksi lapsia ei kannata hankkia. Yksi asia tässä nyt tuli mieleen Baddinginkin kautta, että haluaako nuori aikuinen elää ikuista teinielämää aikuistumatta koskaan. Yksinäisen vanhuuden tällä tavalla kuitenkin takaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukka Puranen

Kirjoittaja on kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä