Ihmiset
Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedun Haapajärven yksikkö ja Haapajärven lukio saivat koulunuorisotyöntekijän – Johanna Nyyssölä aloitti toimessaan helmikuun alussa
Haapajärvellä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedun yksikkö ja lukio saivat ensimmäisen koulunuorisotyöntekijänsä kautta aikojen.
Kyseessä on Aluehallintoviraston rahoittama pilottihanke, jota hallinnoi Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry. Ohjausryhmässä olevat toiminnanjohtajaAuli Mikkola, Jedun koulutusjohtajaTimo Seppälä ja sivistysjohtaja/lukion rehtoriMerja Eilola sekä tuore nuorisotyöntekijäJohanna Nyyssölä ovat iloisia ja innostuneita hankkeen toteutumisesta.
– Hankkeen tavoitteena on kehittää nuorisotyötä oppilaitoksissamme. Toiminnalla pyritään tukemaan nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kiinnittymistä kouluyhteisöön elämäntaitoja vahvistamalla. Nuorisotyön keinoin pyritään edesauttamaan jaksamista ja ehkäisemään syrjäytymistä. Myös opintojen eteneminen ja keskeytyksien väheneminen ovat tavoitteina. Nuorisotyöntekijä on yksi aikuinen lisää nuorten arkeen. Toki me kaikki aikuiset olemme nuoria varten. Meidän tehtävä on tavoittaa ja kohdata nuoret, kuulla ja nähdä heidät, sanovat ohjausryhmän jäsenet.
Nuorisotyöntekijän pääasiallinen toimintaympäristö sijaitsee kahdessa kiinteistössä: keskustassa lukiolla ja liiketalouden tiloissa, sekä Erkkiläntiellä sijaitsevassa maa-ja metsätalousyksikössä.
Hänen tehtävänään on toimia opiskelijoiden keskuudessa ja kouluyhteisöissä kouluaikana ja vapaa-ajalla.
– Nuorisotyön keinoin vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja porukkahenkeä. Nyt kevätkausi ideoidaan ja kehitetään, syksyllä meillä on jo toimintamalli, iloitsee Seppälä.
Tekeillä on toimintasuunnitelma yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. Näin nuorten osallisuutta pyritään vahvistamaan ja aktivoimaan heitä olemaan osana kansalaisyhteiskuntaa.
Toiminta tulee näillä näkymin olemaan muun muassa yksilökeskusteluja, pienryhmätoimintaa, ryhmäytystä, valistusta, teemapäiviä ja retkiä. Kouluille perustetaan nuorisotilat eli eräänlainen olkkari. Lukiolla onkin ennestään Breikki ja Erkkiläntielle on tilat valmistumassa.
– Olen maanantaisin ja tiistaisin tavattavissa Erkkiläntien yksikössä, torstaisin ja perjantaisin olen lukiolla. Lisäksi tiistai-iltaisin on toimintaa Erkkiläntiellä, jonne kaikki oppilaitostemme opiskelijat ovat tervetulleita, kutsuu Nyyssölä.
Kuten sanottu Johannaa voi tavata myös yksilökäynneillä. Hän ei kirjaa eikä raportoi opiskelijoiden asioita minnekään. Jos huoli herää niin hän yhdessä opiskelijan kanssa hakee apua.
– Palaamme perusasioiden äärelle, tämä on kohtaavaa nuorisotyötä. Meillä on ennaltaehkäisevä työote, toteaa ohjausryhmän puheenjohtaja Auli Mikkola.
Merja Eilolan mukaan Haapajärven kaupunki on saanut hankerahoitusta myös K.J Ståhlbergin koulun ja yläasteen koulunuorisotyöntekijän palkkaamiseen ensi syksynä. Näiden koulunuorisotyön satsausten hän muistuttaa säästävän yhteiskunnan varoja ehkäisemällä nuorten syrjäytymistä.
Ohjausryhmän jäsenet kiittelevät hyvää yhteistyötä eri toimijoiden kesken Haapajärvellä. Kaupungin ja seurakunnan nuorisotyötekijät tekevät hienoa työtä omilla saroillaan ja käyvät myös oppilaitoksissa antamassa panoksensa.