Mielipiteet

Jokihelmen opiston rehtori tarttuu mielipiteessään vapaan sivistystyön valtionosuuksien leikkausuhkiin — Kansalaisopistojen liitto on arvioinut, että jopa 100 pientä kansalaisopistoa olisi vaarassa loppua.

Olemme eilen saaneet kuulla hallitusneuvotteluista todella huolestuttavia uutisia vapaan sivistys-työn valtionosuuksiin kohdistuvista leikkauksista. Kansalaisopistojen liitto on arvioinut, että jopa 100 pientä kansalaisopistoa olisi vaarassa loppua. Toivottavasti Jokihelmen opisto keskisuurena kansalaisopistona ei ole näiden sadan joukossa.

Vuonna 2022 toteutimme noin 15 700 tuntia ja kurssilaisia oli liki 10 000 kuuden kunnan alueella. Kulttuuritilaisuuksissa ja tapahtumissa kävi noin 12 200 henkilöä. Työllistimme noin 150 opettajaa ja hallinnon henkilöstöä sekä 16 yrittäjää lukuvuoden aikana.

Olen todella huolissani Jokihelmen opiston kuuden kunnan alueella olevan väestön taiteen perus-opetuksen ja vapaan sivistystyön elinikäisistä oppimisen mahdollisuuksista, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisestä, elämänilosta ja mielekkään tekemisen säilymisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos valtionosuuksia leikataan rajusti, onko alueemme kunnilla mahdollisuutta nostaa kuntarahoitusta? Kuntien kukkarolle en enempää haluaisi mennä, koska alueemme kunnat rahoittavat opetustoimintaamme jo merkittävästi. En millään haluaisi ajatella, että joudumme leikkaamaan rajusti opetustarjontaa tai nostamaan radikaalisti kurssimaksuja. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kuntalaisten hyväksi, ei lyhyellä eikä varsinkaan pitkällä aikavälillä. Vapaan sivistystyön lain mukaan kurssimaksujen tulee olla kohtuullisia ja opiskelun saavutettavaa eli kaikkien saatavilla. Jos kurssimaksut nousevat huimasti, vaarantuu lain tarkoitus ja moni joutuu luopumaan itselleen tärkeästä oppimi-sen ja elämänsisällön tuottajasta sekä elämää rikastuttavista sosiaalisista suhteista ja osallisuuden kokemuksesta.

Jokihelmen opiston liikunnan tuntiopettaja, liikunnanohjaaja (AMK) Riina Tikkanen on tehnyt Kajaanin AMK:n opinnäytetyönsä Jokihelmen opiston liikuntakurssien merkityksestä ja vaikutuksista kurssilaisten kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja terveydelle. Riinan opinnäytetyö on juuri julkaistu Thesus-järjestelmässä. Jaan linkin teille Riinan luvalla.

Opinnäytetyö on täyttä asiaa ja aitoja alueemme ihmisten kokemuksia. Toivottavasti saamme jatkaa näiden kokemusten ja merkityksien tuottamista jatkossakin liikunnan, taito- ja taideaineiden, tanssin, teatterin, hyvinvoinnin, ravitsemuksen, sivistyksen, kielien, kirjallisuuden, perinnetiedon ja kaiken vapaan sivistystyön alueella. Jokihelmen opistossa taiteen perusopetus toteutuu vapaan sivistystyön rahoituksella ja sen jatkuminen on satojen lasten ja nuorten taidekasvatuksen ja kult-tuuriin tutustumisen kannalta tärkeää.

Haluamme olla jatkossakin tuottamassa iloa, hyvinvointia, sivistystä ja elämyksiä Jokihelmen opiston toiminta-alueen kuudessa kunnassa. Teemme tätä työtä suurella sydämellä moniammatillisella osaamisella ja ammattitaidolla kurssilaisten tarpeita ja toiveita kuunnellen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteistyöterveisin

Anu Hultqvist

Jokihelmen opiston rehtori

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä