Paikallisuutiset

”Ilo syödä yhdessä toisten kanssa” — Haapajärven seurakunta aloitti syödään yhdessä päivälliset

Koululaiset Emma ja Daniel Saarela pelasivat lautapeliä ennen ruokailua. Kuva: Tanja Kopsa

Tuikitavallisena torstaina illan suussa seurakuntakodin piha on täynnä autoja, polkupyöriä ja rollaattoreita. Olen kuullut, että seurakunta järjestää kokeiluna kaikille avoimet päivälliset kerran kuussa. Ruoasta maksaminen on vapaaehtoista.

Aulassa on vastassa lastenohjaajat Katja Heikkilä ja Maria Merioja, jotka toivottavat ihmiset tervetulleiksi ja etsivät heille vapaita paikkoja.

– Lehdestä luin, että tällainen tilaisuus on. Tykkään kovasti, minusta on hyvä, että tällaisia järjestetään. On kiva tavata ihmisiä. Naapurini kanssa tulimme yhtä matkaa. Ruoka oli oikein hyvää, kehuu Sirpa Laurila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iloiset koululaiset Emma ja Daniel Saarela ovat tulleet syömään yhdessä äitinsä Heidin kanssa. Rupatellaan vähän koulustakin. Se on kivaa ja Emma kehuu opettajaansa.

– Oli mukava tulla tänne pelaamaan ja syömään, juttelevat lapset pelaamisen lomassa.

– Minustakin oli mukava tulla tänne. Hienoa, että tällaista järjestetään. En ole kuullut, että muualla olisi vastaavia tilaisuuksia. Tässä saa myös vapaaillan ruoanlaitosta, sanoo Heidi.

Niinpä, perheen kanssa voi sitten puuhailla muuta sen ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helmi Hyvönen ja Arja Qvist tutustuivat toisiinsa. Kuva: Tanja Kopsa

Hyvösen Helmi istuu pyöreän pöydän ääressä syömässä yhdessä Arja Qvistin kanssa.

– Etsin vapaata paikkaa niin Helmi huikkasi, että tässä vieressäni on vapaata. Sitten me alettiin jutella, kertoo Arja.

Näin ennestään toisilleen tuntemattomat Helmi ja Arja tutustuivat.

– Luin lehdestä ja kuulin lähetyspiirissä, että seurakunta kokeilee tällaista toimintaa. Tämä on hyvä tapahtuma. On ilo syödä yhdessä muiden kanssa, kiittää Helmi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keittiöllä Pirjo Uusitalo, Eija Pietilä, Minna Vitakoski, Paula Nikula ja Maija Pietilä tekivät ruokaa lähes 200 kävijälle. Kuva: Tanja Kopsa

Seurakuntakodin keittiöllä käy kuhina. Emäntä Pirjo Uusitalo kiittelee toimeliasta keittiöhenkilökuntaa. Minna Vitakoski sekä vapaaehtoistyöntekijät Eija Pietilä, Paula Nikula ja Maija Pietilä olivat varautuneet laittamaan ruokaa noin sadalle ruokailijalle, mutta yllätyksenä kaikille väkeä tuli lähes 200 ihmistä.

– Välillä kipastiin hakemaan kaupasta lisää ruoka-aineksia ja kaikki saivat pyttipannua. Omenapaistoksen omenat on seurakuntakodin takapihalta. Ulkotyöntekijät poimivat ne. Monet seurakunnan työntekijät ovat osallistuneet päivällisen järjestämiseen, toteaa Pirjo.

Diakoni Maria Paananen ja lähetyssihteeri Sirkku Katajamäki iloitsivat kun väki löysi tilaisuuteen. Kuva: Tanja Kopsa

Diakoni Maria Paananen ja lähetyssihteeri Sirkku Katajamäki hymyilevät tyytyväisinä. Tilaisuus on ylittänyt kaikkien odotukset. Mistä seurakunta sai idean järjestää kaikille yhteisen päivällisen?

– Tämä on hautunut jo vuosia haaveena monella työntekijällä. Mietimme työryhmänä miten tämän voisi toteuttaa ja päätettiin laittaa tilaisuudelle paikka kalenteriin, sanoo Sirkku.

Marian mukaan toki tällaisella seurakunnan toiminnalla on diakoninen ulottuvuus.

– Kaikki ihmiset, kaikenikäiset, ovat tervetulleita. Kutsu on kaikille, virkkaa Maria.

– Toivomme, että ihmiset löytävät toisensa. Täällä saattaa nähdä vanhoja tuttuja tai vaikka naapurin. Ja onhan tämä yksi ilta kerran kuussa, ettei tarvitse miettiä mitä tekee ruoaksi. Sen ajan voi käyttää muuhun. Tänne saa jäädä pelailemaan tai keksiä jotakin muuta tekemistä, toteavat naiset.

– Odotimme kyllä paljon väkeä, mutta määrä yllätti. Hyvä fiilis jäi, ihmiset kiittelivät ja toivoivat jatkoa. Osa jäi vielä ruoan päälle porisemaan toisten kanssa ja muutama perhe jäi pelailemaan. Ilo oli huomata, että tilausta on. Minua ilahduttaa aina kun eri-ikäiset ihmiset kohtaavat. Tervetuloa seuraavalla kerralla 12.10. Silloin olemme varautuneet isoon väkimäärään, lupaa Maria.

Syödään yhdessä päivällisillä tarjoillaan kesäleiriläisten suosikkiruokia. Tänään oli pyttipannua, ensi kerralla syödään spagettivuokaa ja kolmannella kerralla nautitaan kalapuikkoja ja perunamuusia.