Paikallisuutiset

Ikonimaalauskurssille mahtuu mukaan – Kärsivällisyys ja keskittyminen kasvavat ikoneita maalatessa

Ikonimaalauksen opettaja Aija Uusitalo lupaa opettaa kurssille tulijoita kädestä pitäen alusta asti.
Ikonimaalauksen opettaja Aija Uusitalo lupaa opettaa kurssille tulijoita kädestä pitäen alusta asti. Kuva: Tanja Kopsa

– Ikonimaalausryhmään on sydämellisesti tervetullut jokainen, joka tuntee kiinnostusta ikoneihin ja ikonimaalausta kohtaan. Ei tarvitse osata mitään, vaan opetan kädestä pitäen alusta asti, sanoo Jokilatvan opiston ikonimaalauksen opettajaAija Uusitalo.

Uusitalo on itse maalannut ikoneita noin 20 vuotta. Aikoinaan hän meni Valamon luostarin ikonimaalauksen peruskurssille ikonimaalari Elli Tiittasen kannustamana. Sittemmin hän on käynyt Valamossa useita kertoja omaksumassa ikonimaalauksen eri vaiheita.

Uusitalo on opettanut ikonimaalausta lähes kymmenen vuotta eri opistoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

HaapajärvinenSalme Välikangas on harrastanut ikonimaalausta vuosia eri opettajien ohjauksessa Jokilatvan Opistossa.

– Olen lapsesta asti tykännyt tehdä käsilläni: maalata ja askarrella. Olen aina ihaillut ikoneita. Kun aloitin ikonien maalaamisen opistolla, en ole montaa kertaa ollut pois tunneilta, toteaa Salme.

Naisen mukaan ikoneita piirtäessä ja maalatessa kärsivällisyys ja keskittyminen kasvaa.

– Se rauhoittaa ihmistä kun levittää välineet ja keskittyy. Sitä on kuin toisessa maailmassa. Kun katson ensimmäisiä ikoneitani ja myöhemmin tehtyjä, niin kyllä huomaan kehitystä tapahtuneen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salmelle rakkain ikoni on Kärsimys ikoni, jonka maalausprosessilla on henkilökohtainen tarina. Hän teki ikonia käydessään sädehoidossa 10 vuotta sitten. Aina kun Salme näkee ikonin hän muistaa tuon ajan elävästi.

Tällä hetkellä Salmella on työn alla Hellyyden Jumalanäiti.

– Meillä on tosi mukava porukka ja toivomme lisää kurssilaisia joukkoomme. Kunpa nuoretkin innostuisivat ikonien maalauksesta.

Ikoni (kreik.eikon = ”kuva”)

Ortodoksille ikoni ei ole niinkään taideteos, vaan uskonnon harjoittamiseen käytettävä esine.

Ikonin tehtävä on auttaa keskittymään rukoukseen.

Ikoneita ei palvota, mutta niitä kunnioitetaan niihin kuvattujen pyhien takia.

Ikoneita käytetään sekä kirkoissa että kodeissa.

Ikonit välittävät ortodoksista uskon oppia ja sanomaa siinä missä kirjoitettu sanakin. Ne ovat maalattua kirkon opetusta.

Kristuksen ikonit ovat ortodoksisen kirkon opin kannalta erityisen tärkeitä. Pääsanoma on, että Jumala on tullut ihmiseksi pelastaakseen maailman.

Jumalanäidin ikoneihin kuvataan lähes aina myös Kristus-lapsi. Jumalanäiti on kristittyjen ylin suojelija ja esirukoilija.

Pyhien ikonit ovat pyhiä henkilöitä, joihin kuuluvat profeetat, apostolit ja pyhiksi julistetut kirkon historian varrelta aina meidän päiviimme saakka. Myös enkelit ovat pyhiä.

Ikonin aiheesta riippumatta ikonille osoitettu kunnioitus kohdistuu Jumalaan, joka on kirkastanut ikonissa olevat pyhät.

Juhla- ja tapahtumaikonit, joista tärkeimmät kuva-aiheet liittyvät kirkkovuoden kahteentoista suureen juhlaan.

Ikonin maalaamista säätelevät tietyt periaatteet ja säännöt. Niissä on määritelty tarkkaan, miten joku henkilö tai tapahtuma tulee kuvata.

Ikonia ei signeerata

Ikonin pohjana käytetään yleensä puuta, mutta se voidaan maalata myös lasiin tai freskoksi seinälle. Sen voi myös valmistaa mosaiikkitekniikalla tai kaivertaa kiveen, puuhun tai metalliin.

Lähde: www.ortodoksi.net, www.ort.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä