Paikallisuutiset

Hirvenhaukkukokeissa selvitetään koirien hirvenmetsästysominaisuuksia jalostusta varten

Joka syksy koiraharrastajat järjestävät hirvenhaukkukokeita (HIRV).

Kennelliiton mukaan hirvenhaukkukokeiden tarkoituksena on saada selville koirien hirvenmetsästysominaisuudet jalostusta varten, pitää hirvenmetsästys korkeatasoisena koiraurheiluna, kehittää sen harrastajia ja heidän yhteistoimintaansa sekä tarjota kilpailumahdollisuus hyväksyttyjen sääntöjen puitteissa.

Keskipisteen koiraharrastajat ry on Kärsämäen, Pyhännän ja Siikalatvan alueella toimiva kennelseura. Elokuun kolmantena haukkukoe ja Sitkiän kisa järjestettiin Siikalatvalla, Pulkkilan hiihtomajalla. Koemaastot, joista viisi Kärsämäellä, on valittu etukäteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kisaamassa oli viisitoista koiraa, joista seitsemän Kärsämäeltä. Jokaisella koiralla mukana on ohjaaja ja kaksi tuomaria. Ylituomarina toimi Pekka Meriläinen Oulaisista.

– Aamulla arvotaan maastot, jonne koira ja ryhmä menevät. Koira voi hakea enintään hakuerän eli kuusi tuntia. Jos koira ei löydä hirveä, koe lopetetaan. Kun löytää, koiran toiminnan arvostelu kestää enintään viisi tuntia. Arvioidaan muun muassa koiran hakua, haukkutyöskentelyä, pakenevan hirven seuraamista ja pysäyttämistä, avaa kisan sihteeriSirpa Kansanoja koetta parinkymmenen vuoden kokemuksella

Ryhmät saapuvat “ylituomarin puhutteluun” kisakeskukseen, nyt Pulkkilan hiihtomajalle, jonne on kokoonnuttu aikaisin aamulla, juotu kahvit ja saatu eväät mukaan. Metsästä palattua katsotaan paperit eli maastossa tehdyt merkinnät ja pisteet. Näin ratkeaa HIRV-voittaja.

Keskipisteen koiraharrastajien omassa Sitkiän kisassa on kisattu jo parikymmentä vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Edes korona ei onnistunut jättämään kisoja väliin. Olemme järjestäneet ne erikoisjärjestelyin, pääosin ulkoilmassa kun kisat käydään, sanoo Kansanoja.

Sitkiän kisa jatkuu virallisen HIRV-kokeen jälkeen iltaan, joskus jopa seuraavaan aamuun. “HIRV-kokeen loppupisteet jaetaan kahdella ja näin saadaan lähtöpisteet sitkiän kisaan. Lisäpisteitä koira saa jatkettuaan hirvityöskentelyä varsinaisen koe-eränjälkeen niin, että jokainen täysi viisiminuuttinen lisää pisteitä puolella (0,5) pisteellä”, sanotaan Sitkiän kisan säännöissä.

Sitkiän kisan voittiMarko Taskila ja Varpukallion Iivo, joka oli HIRV-kokeessa toinen pistein 89,00.Jorma KaijankoskenVarpukallion Jasse voitti HIRV-kokeen tuloksella 92,50 pistettä, mutta jäi toiseksi Sitkiän kisassa. Kärsämäen Kennelseuran järjestämässä haukkukokeessa elokuun lopulla Varpukallion Jasse uusi pitäjän mestaruutensa jo kolmannen kerran peräkkäin.