Kolumnit

Heikki Valkama hartauskirjoituksessaan: Kohtaaminen

Olin Helsingissä Alepa-kaupassa, syvissä mietteissä tuohon aikaan, 37 vuotta sitten. Ylläni oli HNMKYn takki (”Kristikka” eli Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys). Etsin jotain tavaraa hyllyltä ja viereeni tuli yllättäen pultsari, noin 30-40 v. Ulkonäkönsä oli luotaantyöntävän ja puistattavan epäsiisti. Ajattelin heti, että ”taas kerjäläinen pummimassa rahaa ja sääliä”. Olin sellaisiakin tavannut. Mutta tämä kohtaaminen yllätti minut täysin. Hän aloitti: ”Olet Kristikan miehiä!” Myönsin. Hän kertoi itsestään: ”Olen kirkkoherran poika” (sanoi seurakunnan nimenkin, mutta sen jätän nyt mainitsematta). Hän katui elämäänsä: ”Eihän se isä lapselleen tätä olisi toivonut….ei kukaan vanhempi. ”Ainoa toivo minulla on enää se Raamatussa oleva kohta siitä kuolleesta Lasaruksesta, jonka Jeesus herätti haudasta. Se oli jo mätänemässä… Eikö se olekin Raamatussa, kun Jeesus herätti kuolleen Lasaruksen?” Vastasin: ”Kyllä se on” – Hetken hiljaisuuden jälkeen kysymys toistettiin minulle nyt lähes epätoivoisella äänellä: ”Onhan se siellä! Onhan se varmasti Raamatussa!” Vastasin, nyt itsekin liikutettuna: ”On varmasti!” Pultsari häipyi paikalta.

Tämä kohtaaminen olikin toisen suuntainen. Jumala puhui minulle tämän elämänsä turmelleen, mutta Jumalan sanaan toivonsa panevan miehen kautta. Toivoa on. Jumalalle ei mikään ole mahdotonta (Luuk. 1:37).

Se evankeliumi, johon tässä kohtaamisessa toivo pantiin, löytyy edelleen Raamatusta: ”Järkyttyneenä Jeesus tuli haudalle. Se oli luola, jonka suulla oli kivi. ’Ottakaa kivi pois’, käski Jeesus, mutta Martta, vainajan sisar, sanoi hänelle: ’Herra, hän haisee jo. Hän on siellä nyt neljättä päivää’. Jeesus vastasi: ’Enkö sanonut sinulle, että jos uskot, saat nähdä Jumalan kirkkauden’.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kivi otettiin pois. Jeesus huusi kovalla äänellä: ’Lasarus, tule ulos!’ Silloin kuollut tuli haudasta, jalat ja kädet siteissä ja kasvot hikiliinan peittäminä. Jeesus sanoi: ’Päästäkää hänet siteistä ja antakaa hänen mennä’.” (Joh. luvusta 11)

Ps. Tervetuloa hyvän sanoman kuulolle -kirkoissa tai YouTube-jumalanpalveluksissa!

Heikki Valkama

khra Kärsämäellä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä