Paikallisuutiset

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Kiinnostaako Oulun poliitikkoja Selänteen sotepalvelut?

Tiedätkö mikä on aluevaali? Tällaisen kysymyksen heitti Finnilän Harri minulle K-supermarketin ovenpielessä ennen joulua. Tällä kertaa vastasin tavoilleni poikkeavasti ja päätin olla asialinjalla, enkä alkanut haastamaan ja venkuloimaan kepulaisten kanssa. Vastasin, että aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueille edustajat päättämään soteasioista. Harri oli tehnyt tovin aikaa gallupkyselyä ja totesi, ettei monilla alueemme mononkuluttajilla ole haisuakaan lähestyvistä tammikuun aluevaaleista. Vaalikysely liittyi osana Haapajärven torilla Kepun järjestämään vaalikampanjaan. Teltta oli pystytetty ja akitaattorit tarjoilivat mahdollisille äänestäjille kuumaa glögiä.

Vaikka K-supermarketin edessä tehty kysely oli otokseltaan aika pieni, se voi kieliä heikosta äänestysaktiivisuudesta. Aluevaalien äänestysprosenttia on veikkailtu heikommaksi kuin kuntavaaleissa. Olipa äänestysprosentti mikä tahansa, edustajat tullaan valitsemaan aluevaltuustoon joka tapauksessa.

Mutta mennäänpä vielä tähän aluevaltuustoon, joka hoitaa hyvinvointialueen hallintoa, taloutta ja määrittelee alueemme terveydenhoitopalvelut. Nyt rakennettava uusi hallintohimmeli saattaa tuntua kaukaiselta ja kuivahkolta asialta. Siksi monet eivät ole korvaansa lotkauttaneet koko aluevaaliasialle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleensä ihminen toimii vasta sitten, kun lonkkanivel alkaa vedellä viimeisiään ja anopille pitäisi saada säädyllinen viimeinen lanssipaikka täällä ajassa. Silloin on turha rähjätä paikallisten palveluiden perään, jos niitä ei ole. Politiikka näyttää olevan samanlaista kaikilla tasoilla. Kuntapolitiikassa, aluepolitiikassa, valtakunnanpolitiikassa ja EU-politiikassa edustajat pyrkivät vetämään kotiin päin. Mieleen on hiipinyt vain epäily, kiinnostavatko Oulun alueen sote-edustajia Selänteen hyvinvointipalvelut? Siksi alueemme äänestysinto olisi hyvä saada nousemaan reilusti yli maakunnan keskiarvon. Aluevaltuustoissa hyvinvointiasiat päätetään enemmistöpäätöksillä. Se tulisi tavallisen tallaajan aina muistaa.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"