Paikallisuutiset

Haapajärviset ystävykset Meri ja Sarianna nauttivat avantouinnista – Loiskis! Tämä on ihanaa!

Sarianna Suhonen ja Meri Leppänen nauttivat avannossa käymisestä. Sinne jää palelut ja kolotukset. Mukaan lähtee mielen ja kehon energiaa.
Sarianna Suhonen ja Meri Leppänen nauttivat avannossa käymisestä. Sinne jää palelut ja kolotukset. Mukaan lähtee mielen ja kehon energiaa. Kuva: Tanja Kopsa

– Avantouintiharrastus yhdistää meitä entisestään. Olemme harrastaneet tätä neljä vuotta. Alkuhuumassa kävimme joka ilta avannossa, nyt käymme nelisen kertaa viikossa. Viikonloppuisin on ihanaa päästä jo valoisaan aikaan tänne, kertovat ystävyksetMeri Leppänen jaSarianna Suhonen.

Naiset aloittavat avantouintikauden syyskuun lopulla Siiponkoskella ja siirtyvät sieltä Kirkkorantaan yleiselle avantouintipaikalle.

– Kesällä uiminen tai uimahallissa uiminen ei ole ollenkaan sama asia kuin talvella avannossa käyminen. Ei siitä saa mitään tällaista, nauravat Meri ja Sarianna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meri on aina pitänyt luonnonvesissä uimisesta. Sariannalla on kilpauimaritausta. Vesi on heille luontainen elementti ja myös luonnon apteekki.

Molemmilla on aina ollut kädet ja jalat kylminä, kun ääreisverenkierto on ollut huono, mutta ei enää sittemmin kun he alkoivat harrastaa avantouintia säännöllisesti. Nykyään entisten vilukissojen ei tarvitse pitää vaatettakaan niin paljon päällä.

– Minulla on ollut kipeitä tulehdustiloja muun muassa ranteissa, mutta ne on jääneet avantoon, kiittelee Meri.

Raskaana oleva Sarianna kertoo käyneensä aiemmankin raskauden aikana avannossa niin kauan kun lääkäri on antanut luvan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Avannossa käyminen on vienyt minulta raskauden aikaiset liitoskivut, turvotukset ja levottomat jalat, luettelee Sarianna tyytyväisenä.

Ystävysten mukaan avannosta saa mielen ja kehon energiaa. Sen vaikutus uneen on positiivinen. Aamuisin käydään avannossa hakemassa voimia päivään ja illalla siellä käydään rauhoittumassa.

– Tämä harrastus herätti kiinnostuksen omasta hyvinvoinnistani. Avantouinti on tavallaan lisännyt itseni rakastamista. Haluan mielelle ja keholle sitä hyvää mitä tästä saa. Saan tästä voimaa niin, että olen innostunut ja jaksanut alkaa liikkua ja urheilla. Ennen olin passiivisempi. Aineenvaihdunta on vilkastunut ja painokin on tasoittunut, iloitsee Meri.

Naiset kertovat, että he käyvät avannossa usein neljän naisen porukalla. Se ei ole pelkkää kylmässä vedessä piipahtamista, vaan se on samalla sosiaalinen tapahtuma. Kuulumiset jaetaan, iloitaan ja tsempataan yhdessä. Yhdessäolo on hyvää vastapainoa perhe-elämälle ja arjelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Täältä haetaan rauhoittumista ja buustia elämään. Kyllähän siinä on kyse jopa jonkinlaisesta euforiasta, mikä tunne ja olo avannossa käymisestä tulee. Tämä on ihanaa!

Meri ja Sarianna kertovat olevansa vedessä sen mukaan mitä kroppa kertoo. Toisinaan ”dipataan” eli vain käydään vedessä, toisinaan siellä viihdytään pitemmän aikaa jopa uiden ympyrää. Sen verran ollaan avannossa mikä tuntuu hyvältä. Enkkoja ei kannata heidän mukaansa yrittää.

Avantouinti ei vaadi suuria taloudellisia satsauksia varusteisiin. Tärkeää on, että pipo on päässä, hanskat kädessä ja tossut tai sukat jalassa. Käytännössä avantouinti on ilmainen harrastus.

Naiset kiittelevät kaupunkia avantouintimahdollisuudesta. Avannossa kävijöiden tarpeita on kuultu. Jonkin aikaa sitten avantouintipaikalle saatiin uusi laituri ja pumppu. Avantouimarit ovat porukalla saaneet tehdä kopille pientä pintaremonttia viihtyisyyden lisäämiseksi.