Paikallisuutiset

Haapajärvi ilmoitti rock-bändien treenikämpän sulkemisesta tekstiviestillä —— ”Se on meille talo, jota kodiksi kutsutaan”, Alex Junnikkala kertoo

Haapajärvisten bändien soittajia tutun treenikämpän edustalla. Vasemmalta Alex Junnikkala, Arttu Hautakangas, Paavo Tulppo, Miro Saari, Eino Nikula ja Hannu Tikkanen. Kuva: Antti Savela

Haapajärven muusikoiden harjoittelukämpästä ja sen tulevaisuudesta on kipinöinyt paikallisella some-alustalla. Kohu alkoi, kun kämpässä treenaavat ja julkaisujaan hiovat bändit saivat kaupungilta yllättävän ja hämmentävän tekstiviestin.

Viestissä ilmoitettiin, että harjoituskämpän ovet suljetaan syyskuun puolivälissä. Tämän jälkeen soittovehkeita voi ilmoituksen mukaan hakea pois vain kaupungin työntekijän kanssa. Syyksi ilmoitettiin häiritsevä käytös. Sen vuoksi kaupunki halusi viheltää pelin poikki.

Treenikämpän käyttäjät olivat pienimuotoisessa shokissa tekstiviestin saatuaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se oli tosi iso yllätys. Meillä bändeillä on niin isot soittokamat, ettei meillä kellään ole sellaisia tiloja, mihin ne mahtuisivat. Olemme käyttäytyneet siellä hyvin asiallisesti, pidetty paikat kunnossa, ja paikka on mitä mainioin tähän tarkoitukseen. Joitain huomautuksia on joskus tullut ja niistä ollaan aina otettu opiksi.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Haapajärven kaupunki on mahdollistanut tälläiset tilat. Olemme tietysti fiksailleet biisejämme joskus jopa öisin, mutta emme ole ketään häirinneet, sillä tämä kämppä on omana rakennuksena kaukana lähistön asunnoista, kertoo paikallisen Rat Trapin Alex Junnikkala.

Hänen mukaansa paikalla on käynyt kutsumattomia vieraita, mutta heitä on pyydetty poistumaan. Viimeksi tälläinen sattui noin kuukausi sitten, mutta asia hoidettiin ohjeiden mukaisesti vartijan kanssa yhteistyössä.

– Tämä ulkopuolinen ei liittynyt meihin musiikin harrastajiin millään tavalla. Emme tietenkään voi vastata siitä, jos joku tulee illalla pihalle kruisaileen tai särkemään paikkoja. Jos pesäpallokentälle tai sen parkkipaikalle menee joku häiriköimään, niin eihän kenttää sen jälkeen suljeta pelaajilta, Junnikkala vertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seitsemän soittoporukan treenitilat sijaitsevat Haapajärven kaupungin omistamassa entisessä puurakenteisessa sairaalassa, jota kutsutaan nykyään nimellä Taitolasareetti. Bändit menevät sinne treenaamaan ja äänittämään säännöllisesti. Yläkerrassa sijaitsee yhden kokeneen muusikon äänitys- ja miksaustilat, jossa voi käydä jammailemassa ja oppimassa musiikin perusasioita. Musiikin harrastajat ovat iältään 17-51 vuotiaita. Genreväripalettia riittää punkista räppiin, progesta rautalankaan ja niin eteenpäin. Yhteishenki on kova ja yhtenäinen.

– Toki ollaan valmiit pelisäännöistä keskustelemaan ja mekin halutaan nyt mustaa valkoiselle, että miten tiloja käytetään. Siihenkin ollaan valmiit, että yöllä ei soiteta. Mutta sille emme voi mitään, jos joku ulkopuolinen tulee vaikka särkemään paikkoja. Ei muuallakaan tilojen käyttäjät vastaa käytön ulkopuolisesta toiminnasta.

Nyt Taitolasareetin käyttäjät ovat avanneet adressin, jolla he vetoavat treenitilojensa säilyttämisen puolesta. Vetoomuksen on allekirjoittanut yli 800 henkilöä vajaan kolmen vuorokauden aikana, muun muassa tunnettuja muusikoita ympäri Suomen.

Haapajärvi tunnetaan muun muassa hyvistä muusikoistaan. Haapajärveltä on lähtoisin muun muassa muusikko ja säveltäjä Anssi Tikanmäki, tuottajamuusikko Jussi Järvenpää, 90-luvun suosikkibändi Lehtivihreät ja viimeisimpänä pinnalle ponnistanut Whereismike.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haapajärvellä ei ole ollut vuosikymmeniin tälläistä tekemisen intoa ja nuorilla mielenkiintoa paikallista bändikulttuuria kohtaan. Se olisi harmi, että kaikki tämä kaatuisi ulkopuolisten ylilyöntien takia, Alex Junnikkala ja muut musiikin harrastajat kertovat.

– Olemme aina antaneet mahdollisuuden kokeilla muillekkin soittohommia, oli se ikä mikä tahansa ja jatkossa toimitaan varmasti vastaavasti, jos on tilat missä harrastaa.

Haapajärven sivistysjohtaja Merja Eilola on pahoillaan siitä, että Taitolasareetin käytöstä nousi tällainen some-poru. Hänen mukaansa bänditoimintaa ei ole ollut missään vaiheessa tarkoitus lopettaa. Kaupungin sivistyspalvelujen nuorisotoimi näki tarpeelliseksi sulkea nykyiset tilat väliaikaisesti ja ottaa mietintätauon toiminnan uudelleen järjestämiseksi.

– Bänditilojen tarjoaminen lasten ja nuorten bänditoiminnalle jatkuu. Peli vaan piti viheltää vähäksi aikaa poikki, kun tuli tietoa tilojen yöaikaisesta käytöstä ja siitä että tiloihin pääsi myös ulkopuolisia henkilöitä. Nyt kaupunki laatii muiden tarjoamiensa tilojen tapaan tarkemmat säännöt toiminnalle, tarkemmat käyttöajat, tehdään uudet sopimukset vuosittain ja sitten niihin sitoudutaan molemmin puolin. Tilanne on sama muidenkin tilojemme käyttäjillä, joten sikäli tässä ei ole mitään ihmeellistä.

Eilola ei tarkemmin lähde avaamaan, millä perusteella pelisäännöt haluttiin juuri nyt.

– Katsotaan mieluummin tulevaan. Toivottavasti saamme jo tällä viikolla uudet pelisäännöt. Arvostamme kaikkea nuorisotoimintaa, bändejä ja kaikkea kulttuuria ja tarjoamme siksi tilat jatkossakin. Nyt vain selkeytetään tilannetta ja luomme samanlaiset pelisäännöt kuin muillakin yhteisten tilojen käyttäjillä on, Merja Eilola kertoo.