Paikallisuutiset

Ex-kansanedustaja Mikko Kinnusesta koulutuspolitiikan asiantuntija Suomen Yrittäjiin: ”Vien Reisjärven mallia maailmalle”

Mikko Kinnunen vieraili kansaedustajana ollessaan Nivalassa 2.3.2020. Kuva: Eetu Kupulisoja

Suomen Yrittäjät tiedottavat, että teologian maisteri, entinen kansanedustaja, Mikko Kinnunen on nimitetty Suomen Yrittäjien koulutuspolitiikan asiantuntijaksi talouspolitiikan tiimiin.

– En voinut olla hakematta tehtävää, vaikka olin alun perin päättänyt tehdä erityisopettajan työtä koko tulevan talven, Kinnunen nauraa.

– 59 henkilöä haki tehtävään. Lähdin liikkeelle ajatuksella, että teen parhaani. Pykälä pykälältä etenin hakuprosessissa ja viime perjantaina pääekonomisti Juhana Brotherus kutsui minut viimeiseen haastatteluun. Työsopimus tehtiin tiistaina, Kinnunen jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kinnusen tehtävänä on vaikuttaa siihen, että koulutustarjonta vastaa pk-yritysten osaamistarpeita koko maassa. Erityisesti Kinnusen vastuulla ovat ammatillisen koulutuksen kehittäminen ja yrittäjyyskasvatus.

– Työttöminen ja työpaikkojen kohtaaminen on meillä iso ongelma. Lähden innolla edistämään yrittäjyyskasvatusta ja osaamisen kehittämistä erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten näkökulmasta. Tarvitsemme monenlaisia polkuja oppia, jotta jokainen nuori löytää vahvuutensa ja paikkansa yhteiskunnassa. Yrittäjät ja yrittäjyys nostavat koko suomalaista yhteiskuntaa kohti parempaa tulevaisuutta, Kinnunen sanoo.

– Minua innostaa tässä valtakunnallisessa tehtävässä erityisesti sen monipuolisuus ja että saan toimia sekä asiantuntijana että vaikuttajana. Saan edistää yrittäjyyttä, jota kovasti arvostan. Suomi tarvitsee nyt entistä enemmän monenkokoisia yrityksiä, ja me kaikki tarvitsemme yrittävää asennetta, Kinnunen jatkaa ja kertoo käyttäneensä Reisjärvelle luotua yrittäjyyspolkua esimerkkinään työhaastatteluissa.

– Nyt pääsen viemään Reisjärven mallia maailmalle kunnolla. Yrittäjyyskasvatus herättää ihmisissä erilaisia mielikuvia, osin vääriäkin. Yrittäjyyskasvatus on ennen kaikkea yrittävää asennetta ja ongelmanratkaisukykyä.

Kinnunen siirtyy Suomen Yrittäjiin erityisopettajan tehtävästä Helsingin Pukinmäenkaaren peruskoulusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Juurilleen palaaminen on ollut todella terveellinen kokemus. Pukimäenkaari on noin tuhannen oppilaan monikulttuurinen koulu, jolla on vilkas maine. Kokemukseni on, että Pukinmäenkaari on huomattavasti mainettaan parempi koulu ja nuoret ovat siellä aivan samanlaisia kuin Reisjärvellä. Nuorten sisällä asuu pieni ihminen kaikkine epävarmuuksineen ja tarvitsee aitoa kohtaamista. Nyt olen nähnyt konkreettisesti, että isokin koulu voi toimia.

– Työyhteisö on todella reilu ja kiva. Olen tykännyt heidän tavastaan ratkoa ongelmat takertumatta pikkuseikkoihin, Kinnunen kehuu.

Kinnunen toimi vaalikauden 2019–2023 kansanedustajana Oulun vaalipiiristä. Eduskunnassa Kinnunen oli sivistysvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsen sekä toimi jatkuvan oppimisen uudistuksen parlamentaarisen työryhmässä. Hän oli mukana laatimassa valtioneuvoston koulutuspoliittista selontekoa. Kinnunen toimi myös Keskustan eduskuntaryhmän toisena varapuheenjohtajana.

– On mielenkiintoista päästä näkemään vaikuttamista ja asioiden edistämästä niin sanotusti pöydän toiselta puolelta. Moni eduskunnasta tuttu kollega on jo ottanut minuun yhteyttä yli puoluerajojen.

Kinnusella on lisäksi vankka kokemus ja tuntemus maakunnallisesta ja kunnallisesta päätöksenteosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennen kansanedustajan tehtävää Kinnunen toimi pitkään kansanopiston rehtorina Reisjärven kristillisessä opistossa, jossa hän edisti yrittäjyyskasvatusta ja -koulutusta eri kehittämishankkeissa. Esimerkiksi yhdessä yrittäjäverkoston kanssa kansanopistoon perustettiin yrittäjyyslinja, kehitettiin aloittelevien naisyrittäjien lyhytkursseja sekä järjestettiin yrittäjäkursseja.

Kinnusen tehtävä alkaa maanantaina 18.9.2023. Perjantaihin asti hän työskentelee normaalisti Pukinmäenkaaressa.

– Olen edelleen reisjärvinen ja pidän luottamustehtävistäni kiinni. Katsotaan miten uusi työ lähtee liikkeelle ja miten tehtävien hoito sujuu sen kanssa, Kinnunen sanoo.