Paikallisuutiset

Eurooppa- sekä omistajaohjaus ministeri Tytti Tuppurainen vieraili Haapajärvellä viikonloppuna

Tytti Tuppurainen vieraili Haapajärvellä lauantaina.
Tytti Tuppurainen vieraili Haapajärvellä lauantaina. Kuva: Pirkko Vuohtoniemi

Eurooppa- sekä omistajaohjaus ministeri, SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kiersi toritapahtumissa Oulaisissa, Ylivieskassa sekä Haapajärvellä lauantaina. Tavattavissa oli myös useita puolueen kansanedustajaehdokkaita alueelta.

Ministerin vierailu Haapajärvellä herätti mielenkiintoa yli puoluerajojen, myös ”nukkuvien puolueen” keskuudessa. Tuppurainen totesikin ottavansa kaikenlaisen palautteen vastaan. Hänen mielestään ihmisillä pitää olla mahdollisuus tavata korkeissakin asemissa olevia päättäjiä ja sanoa mielipiteensä, silloinkin kun se on negatiivinen. Hän haluaa tarjota kokemuksen, että harmituksenkin saa purkaa eivätkä päättäjät ole kaukaisia ja tavoittamattomissa. Tuppurainen tuntuikin olevan liikkeellä reippaalla asenteella ja antoi itsestään välittömän vaikutelman.

Ihmisillä olikin monenlaista asiaa. Osa kertoi Tuppuraiselle omakohtaisista kokemuksistaan terveydenhuollon parissa. Joku harmitteli Uniper-tapausta, Natosta kyseltiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pyrkimys on mennä Natoon yhtäaikaisesti Ruotsin kanssa, mutta ratifioinnit ovat erilliset, Tuppurainen totesi.

Nuorten voinnista ja tulevaisuuden näkymistä oltiin huolissaan, kuten myös puuteollisuuden tilasta. Metsätalouden arvon Tuppurainen tunnustikin ja totesi leikkisästi suomalaisilla olevan ”puujalat”. Eräs paikallaolija lausui varmaankin hyvin monen haapajärvisen tuntoja, todetessaan vuodeosaston menetyksen olevan suuri pettymys. Ministeri kertoikin seuranneensa tarkoin asiaa. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, jos liian tiukasti lähdetään karsimaan palveluita, ja ne karkaavat kauas. Tällöin sairaalassa ollessaan potilaalle tärkeä läheisten tukikin voi olla saavuttamattomissa.

– Ei se voi olla kestävää, hän totesi.

Omasta työnkuvastaan Tuppurainen kertoi, että huolimatta Eurooppaan viittaavasta virasta, hän työskentelee Suomesta käsin, valtioneuvostossa sekä eduskunnassa. EU-politiikassa Valtioneuvostolle on keskeistä sopia EU:n yhteisestä budjetista, esimerkiksi maataloustuista sekä aluekehityksen rahoituksesta. Suomen kansallisessa budjetissa kaikkia menoja on hänen mukaansa arvioitava tällä hetkellä huolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt ei ole löysien lupausten aika.

Heille, jotka puntaroivat äänestyksen tarpeellisuutta, Tuppuraisella oli selkeä viesti. Hän muistutti, että vaaleissa valitaan aina edustajia ja aina joku äänestää. Puolueiden välillä on isojakin eroavaisuuksia arvopohjissa, ja jättäessään äänensä kokonaan antamatta luovuttaa vallan muille. Tällöin asiat yhteiskunnassa eivät ehkä menekään lainkaan siihen suuntaan kuin itse toivoisi. Hän kannustikin kaikkia vaaliuurnille!

Politiikan toimintakulttuurista kysyttäessä hän myöntää, että käytös eduskunnassa on lipsunut ehkä hieman huonompaan suuntaan, mutta kokee, että tämän hetkisen tilanteen myötä ollaan palaamassa perusasioiden äärelle. Hän kiittää eduskuntaa ja puolueita siitä, että tällä hetkellä ajankohtaisiin isoihin asioihin on löytynyt paljon yhteishenkeä ja yksimielisyyttä. Hän nostaa esille Natoon hakeutumisen sekä Ukrainan auttamisen jatkossakin. Tuppurainen kertoo että kansanedustajissa on hyvinkin eriluonteisia ihmisiä. Osa on kiivaita ja intohimoisia, osa rauhallisempia. Itse hän kokee olevansa yhteistyötä painottava.

Paljon olisi ollut kysyttävää ja puheliaalla vieraalla varmasti sanottavaa, mutta tunti on kovin lyhyt aika varsinkin kun paikalle tulleet jututtivat ministeriä aktiivisesti. Joka tapauksessa hienoa, että meillä Suomessa ministeritkin toisinaan jalkautuvat kentälle ettei todellisuus maakunnissa pääsisi unohtumaan!