Paikallisuutiset

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä koittaa sunnuntaina - vaalihuoneistot avataan sunnuntaina kello 9

Ennakkoäänestys oli mukavan vilkasta Selänne-kunnissa. Millainen aktiivisuus on vaalipäivänä, kuullaan vaaliuurnien sulkeuduttua illalla kello 20. Vaalihuoneistot ovat siis avoinna kello 9-20 varsinaisena vaalipäivänä 2.4 sunnuntaina.

Pyhäjärven vaalihuoneistossa äänestäjiä palvelivat ennakkoäänestyksessä muun muassa Pyhäjärven vaalilautakunnan sihteeri Aili Pesonen ja vaalivirkailijat Marita Kärkkäinen-Rytkönen ja Marjo Komu. Kuva: Antti Savela

Alla ohjeita äänestäjille oikeusministeriön julkaiseman vaalisivuston mukaan:

Ennen äänestyspaikalle menoa:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1. Ota ehdottomasti mukaasi äänestyspaikalle poliisin myöntämä henkilökortti tai passi taikka ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Jos Sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.

2. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty Sinulle saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta voit ottaa sen mukaasi jos haluat. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoitusta, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä Digi- ja väestötietovirastosta. Omaa äänestyspaikkaasi voit kysyä myös vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770. Voit myös etsiä vaalipäivän äänestyspaikkaasi äänestyspaikkapalvelusta.

3. Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät sen oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta.

Ehdokasnumerot ovat myös nähtävissä ehdokkaiden omissa vaalimainoksissa sekä tiedotusvälineissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

4. Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos Sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Kärsämäellä äänesti ennakkoon 45,7 prosenttia äänioikeutetuista. Haapajärvellä ennakkoäänestysprosentti oli 39,7, Reisjärvellä 40 ja Pyhäjärvellä 37,8.

Pyhäjärvellä eduskuntavaalien äänestysprosentti oli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 65,4 ja äänioikeutettuja silloin oli 4573. Nyt äänioikeutettuja on 4273, joista Suomessa asuvia 3961.

Haapajärven äänestysprosentti oli oikeusministeriön julkaisemien vaalisivujen mukaan neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa 67,1, Kärsämäellä 68,6 ja Reisjärvellä 70,0.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

/////////////////////////////////////

Juttua päivitetty 25.3. kello 13.28 äänestystietojen osalta.

Juttua päivitetty 28.3. kello 11.12 uusimpien äänestystietojen osalta.

Juttua päivitetty 28.3. kello 16.12 jutun sanamuotoja päivitetty ajankohtaan paremmin sopiviksi.

Juttua päivitetty 29.3. Jutussa on nyt lopulliset ennakkoäänestysprosentit.

Juttua päivitetty 1.4. kello 13.38: Jutussa kerrotaan tulevasta vaalipäivästä ja annetaan ohjeita äänestäjille.