Paikallisuutiset
Automaatiolla energiasyöppöjen kimppuun – Pyhäjärvinen Tero Tuompo rakentaa järjestelmiä, joilla ohjataan rakennustekniikkaa toimimaan energiatehokkaasti
Automaatioasentaja ja kunnossapidon ammattilainen, pyhäjärvinenTero Tuompo hyppäsi yrittäjän saappaisiin vuoden vaihteessa ja perusti Selänne Automaatio Oy:n.
– Olin miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä jo jonkin aikaa. Energiakriisin myötä ajatus vain vahvistui ja tässä sitä nyt ollaan. Koen pystyväni omalla osaamisellani auttamaan niitä, jotka painivat isojen energialaskujen kanssa, Tuompo kertoo ja naurahtaa: – Toki tästä pitää myös saada rahaa itsensä ja perheen elämättämiseen.
Mitä Tuompon yritys siis konkreettisesti tekee? Se luo järjestelmiä, joilla rakennustekniikka ohjelmoidaan toimimaan energiatehokkaasti, huokeamman energiahinnan aikana. Toiminta voi olla täysin automatisoitua tai sitä voi hallita vaikkapa oman kännykän kautta. Järjestelmä tekee näkyväksi myös sen, missä energiaa kuluu.
– Kuvitellaanpa vaikka jokin yritys, joka on tähän saakka keskittynyt mahdollisimman tehokkaaseen tuotantoon ja yhtäkkiä yrittäjä huomaa energialaskun nousseen vaikkapa 20 prosentilla. Kun energian hinta syö katteen, mitä yrittäjä voi tehdä? Hän voi nostaa hintoja, mikä ei kaikilla aloilla ole edes mahdollista ja missä vaarana on tuotteiden ylihinnoittelu tai hän voi ryhtyä säästämään energiaa. Automaatiolla kulutusta voidaan pienentää jopa niin, että energialasku palaa entiselleen tai ainakin se saadaan aisoihin. Samalla yrittäjä näkee konkreettisesti, missä energiaa kuluu eniten ja hän saa mahdollisuuden korjata tilanne.
Tuompo käyttää valmiita automaatiojärjestelmiä, joihin rakennetaan logiikoita asiakkaan tarpeen mukaan.
– Rakensin omaan talooni järjestelmän, joka hallitsee muun muassa lämminvesivaraajaa. Aiemmin se lämmitti silloin, kun lämmintä vettä käytettiin, mutta nyt se lämmittää veden yöllä, halvan energian aikana. Kaiken kaikkiaan energiaa säästyy nyt noin 40 prosenttia aiemmasta kulutuksestamme. Ihan harmittaa, etten aiemmin saanut aikaiseksi tehdä tuota, Tuompo sanoo ja kertoo järjestelmän maksaneen hänelle noin 500 euroa.
– Tarvittavat laitteet voi kuka tahansa ostaa netistä ja nehän maksavat itsensä takaisin nykyisillä hinnoilla todella nopeasti. Minäkin luulin aiemmin, että kotiautomaatiolaitteet ovat kalliita. Eivät ole.
Tuompo ei ole vielä päättänyt ryhtyykö hän tekemään järjestelmiä omakotitaloihin,
– Minulla ei ole tarkastuksiin vaadittavaa sähkömiehen pätevyyttä, mutta se asia on toki korjattavissa. Neuvoja minulta saa kuitenkin aina kysyä. Tuon tätä esille siksi, että muutkin alan toimijat voisivat ottaa asiasta koppia ja tarjota asennuksia ihmisille.
Selänne Automaatio Oy sai Startti Leader -rahoitusta 965 € kaluston hankintaan ja logon suunnitteluun ennen vuoden vaihdetta.
– Hankin puhelimen ja astetta järeämmän tietokoneen, joka jaksaa pyörittää muun muassa 3D-ohjelmia.
Tuompon tavoitteet yrityksen suhteen ovat korkealla, mutta tavoitettavissa.
– Päämääräni on kasvattaa yritystä niin, että se elättäisi kahdesta neljään perhettä tulevan vuosikymmenen aikana. Olisi hienoa, jos pystyisin siihen ja kaikilla työntekijöilläni olisi hyvä olla. Visioni on laajentaa toimintaa pohjoiseen, joten sinänsä tavoite on ihan realistinen.
Tuompolla on työhuone keskustassa, toimistohotellissa.
– Tykkään siitä, että työ on haastavaa ja saan miettiä, miten logiikan pitäisi mennä, jotta järjestelmä toimisi halutulla tavalla. Etenkin silloin, kun logiikkaa on miettinyt päänsä puhki ja työ onnistuu, hyvän olon tunne on sanoin kuvaamaton.