Paikallisuutiset

“Asiakkaiden kohtaaminen on parasta!” — Tutustu Reisjärven apteekkariin tästä

Tarja Iso-Junno aloitti Reisjärven apteekin uutena apteekkarina tammikuussa. Pitkään Haapajärven apteekissa proviisorina työskennellyt Iso-Junno kertoo, että siirtyminen uuteen työtehtävään on tuntunut luontevalta. Kuva: Senni Kokkoniemi

Rantsilasta kotoisin oleva Tarja Iso-Junno on viihtynyt hyvin uudessa työssään. Parasta Reisjärvellä hänen mukaansa on ihana työyhteisö ja mukavat asiakkaat. Vähäinen vapaa-aika kuluu yleensä kotitöitä tehden sekä ulkoilun ja lenkkeilyn parissa.

– Meillä on myös vuoden ikäinen mäyräkoira, jonka paimentamiseen menee aikaa. Viime yönäkin on tullut nukuttua aika vähän juurikin siitä syystä, kun Piki (koira) päätti, että luun järsiminen on mielekkäämpää kuin nukkuminen, Iso-Junno naurahtaa.

Apteekkialalle hän kertoo päätyneensä hieman summassa ja sattumalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suvussa ei ollut ketään, jolla olisi ollut farmasian tutkinto, eikä itsellänikään ollut mitään kokemusta alasta. Luonnontieteet ja terveydenhuoltoala kiinnostivat minua, joten tämä apteekkiala vaikutti itselle sopivimmalta.

Iso-Junno opiskeli ensin farmaseutiksi Kuopion yliopistossa (nykyinen Itä-Suomen yliopisto), josta valmistuttuaan hän työskenteli pari vuotta juurikin Reisjärven apteekissa farmaseuttina. Jatko-opinnot kuitenkin veivät mennessään ja Iso-Junno suoritti proviisorin tutkinnon samaisessa Kuopion yliopistossa valmistuen vuonna 2003.

– Sen jälkeen olen suorittanut paljon muita jatkokoulutuksia. Viime kesänä valmistuin erikoisproviisoriksi, kun sain valmiiksi apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopinnot. Olen käynyt lääkehoidon arviointi -koulutuksen, joka on kehittänyt lääkeihoidon osaamistani sekä esimiestyötä tukevan johtamisen erikoisammattitutkinnon ja eMBA-tutkinnon. Lisäksi olen opiskellut merkonomiksi Jedussa Haapajärvellä, hän kertoo opinnoistaan.

Apteekissa työskentely on ihmisläheistä, ja apteekkari nostaakin juuri asiakaspalvelun ja asiakkaiden kohtaamisen yhdeksi parhaimmista asioista työssään. Hän kertoo kuitenkin pitävänsä kaikista työtehtävistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yrityksen toimintaan liittyvät talousasiat ja pakolliset paperihommat eivät ole ehkä niin mielekkäitä, mutta ne ovat tärkeitä ja välttämättömiä.

Apteekkarin työnkuvaan on kuulunut nyt aluksi myös lääkevaraston hallinta ja seuranta. Lääkkeiden saatavuusongelmia on ollut paljon ja se työllistää myös apteekkeja.

–Yleensä pystymme tarjoamaan asiakkaalle heti korvaavan vastaavan valmisteen, koska useampi lääketehdas valmistaa samaa lääkettä. Apteekkarin työnkuvaan sisältyy myös kaikenlainen apteekin kehittäminen ja tulevaisuuden suunnittelu. Se onkin laaja kokonaisuus aina tilojen ja laitteiden arvioinnista koulutuksen ja ammatillisten asioiden huomioimiseen työyhteisössä, hän kertoo.

– Haasteita työtehtävissä ei oikeastaan ole ollut, koska minulla on pitkä kokemus alalta. Suurimmaksi haasteeksi on osoittautunut ajankäyttö. Toivon, että kesän jälkeen järjestyisi enemmän aikaa apteekin kehittämiseen ja yhteistyöhön paikallisen terveydenhuollon kanssa. Yhteistyö edistää tiedonkulkua ja luo hyvät puitteet asiakkaan turvalliselle lääkehoidolle. Täällä yhteistyö on sujuvaa ja luontevaa muun terveydenhuollon kanssa, kun pienellä paikkakunnalla tunnetaan toisemme ja asioista on helppo sopia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Apteekki mielletään usein paikaksi, josta saa haettua tarpeelliset resepti- ja itsehoitolääkkeet. Apteekkari kuitenkin muistuttaa, että apteekissa työskentelee terveydenhuollon ammattilaisia ja apteekki on muutakin kuin lääkevarasto.

– Tänne voi tulla ilman ajanvarausta kysymään neuvoja ja apua esimerkiksi lieviin itsehoitoa vaativiin oireisiin. Me osaamme neuvoa itsehoitokeinoissa ja oikeiden lääkkeiden ja muiden tuotteiden valinnassa sekä niiden turvallisessa käytössä. Meillä on lakisääteinen velvoite lääkeneuvontaan, Iso-Junno kertoo.

Myös koneellinen annosjakelu on yksi apteekin palveluista, joka on yleistynyt viime vuosina varsinkin kotihoidon ja hoivayksikön asiakkailla.

– Se on palvelu, jossa asiakas saa annosjakeluun soveltuvat, säännöllisesti käytettävät tabletit ja kapselit pakattuna kerta-annospusseihin. Yleensä jaetaan kahden viikon annos kerrallaan. Annosjakelu parantaa lääkitysturvallisuutta, helpottaa lääkehoidon hallintaa ja säästää hoitajien aikaa.

Lisäksi farmaseuteilla ja proviisoreilla on osaamista ja ammattitaitoa lääkehoidon tarkistukseen ja erilaajuisiin lääkehoidon arviointeihin, näistä voi tarvittaessa kysyä apteekeista lisää.