Paikallisuutiset

Anna Luomajärvi on ehtinyt paljon nuoresta iästään huolimatta

Annan putiikki sijaitsee Reisjärven keskustassa, Liiketila 5D:ssä.  -Ihmiset ovat löytäneet tämän hyvin, Anna Luomajärvi kertoo.
Annan putiikki sijaitsee Reisjärven keskustassa, Liiketila 5D:ssä. -Ihmiset ovat löytäneet tämän hyvin, Anna Luomajärvi kertoo. Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Kun juuri ylioppilaslakin päähänsä painanutAnna Luomajärvi istui lentokoneeseen, jonka nokka osoitti Yhdysvaltoja kohti, hän tunsi pystyvänsä ihan mihin vain.

– Olin lähdössä kolmeksi kuukaudeksi 4H-vaihtoon ja olin hoitanut kaikki lähtövalmisteluni ihan itse. Se antoi itseluottamusta ihan uudella tavalla, vaikka olinkin asunut koko lukioajan yksin Parkanossa. Olin päättänyt pitää välivuoden ja maailma oli auki, Luomajärvi muistelee hymy huulillaan.

Anna nautti matkastaan, ja asui suurimman osan vaihdostaan Illinoisissa käyden tutustumassa muun muassa Washingtoniin ja Floridaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sain siltä reissulta todella paljon itseluottamusta ja voin sanoa ihan suoraan, että se muutti koko elämäni.

Toki Luomajärvellä oli hyvä pohja kasvaa kansainvälistyä jo alkujaankin, sillä hänen vanhempansa toimivat 4H-vaihdon isäntäperheenä koko Annan nuoruuden ajan.

– Isä ja äiti halusivat kasvattaa meidät lapset kielitaitoisiksi ja rohkeiksi. Meillä asui nuoria niin Aasiasta, Amerikasta kuin Keski-Amerikasta. Nuorempi sisareni opiskelee juuri parasta aikaa Yhdysvalloissa, joten vanhempieni kasvatusopit ovat tuottaneet hedelmää.

Mitä Luomajärvi sitten tekee Reisjärvellä, sillä hänhän on kotoisin Tampereen läheltä, Kurusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Puolison perässä minä tänne tulin reilu vuosi sitten. Kun palasin Yhdysvalloista, yksi opettaja otti minuun yhteyttä Raahesta, Lybeckerin opistolta ja pyysi minua tulemaan heille oppilaaksi. Hän oli nähnyt käsitöideni kuvia Instagramissa ja niin minä sitten lähdin sinne, enkä pitänytkään välivuotta.

Raahessa ollessaan hän tapasi reisjärvisen nuoren miehen, Vili Helmisen, joka vei Annan lähes kirjaimellisesti mennessään.

– Opiskelin Raahessa vuoden, minkä jälkeen suoritin artesaani-opintoni loppuun Kauhavalla, Lankava Oy:ssä. Työskentelin heidän myymälässään, esittelin heidän tuotteitaan messuilla ja tein heille ohjeita ja malleja uusista käsitöitä ja heidän uusista tuotteistaan. Yhteistyöni heidän kanssaan jatkuu edelleen.

Sitten nuoripari muutti Annan kotitilalle Kuruun, missä he asuivat muutaman kuukauden, kunnes päättivät tulla Reisjärvelle, missä työtä oli tarjolla meille kummallekin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Annan Vili työskentelee kotitilallaan. Niin myös Anna, aina näihin päiviin saakka, kunnes perusti oman yrityksen, Reisjärven lähituotemyymälän reipas kuukausi sitten.

– Olen aina haaveillut omasta yrityksestäni. Kun Kyläparkki tuli myyntiin, kävin katsomassa sitä jo silloin, mutta sellaisenaan se oli minulle liian iso pala. Sitten näin liikkeen ikkunassa mainoksen uusista tiloista, kävin anopin kanssa katsomassa sitä ja ihastuin saman tien.

Sitten vuorossa oli oman yrityksen perustaminen, mihin Luomajärvi ei omasta mielestään olisi kyennyt ilman NIHAKin yrityspalvelupäällikkö Harri Jokelaa.

– Byrokratia on niin karmeaa, esimerkiksi starttirahalle pitää tehdä joka kuukausi uusi maksatushakemus ja ellei sitä hae määräaikaan mennessä, rajat jäävät siltä kuukaudelta saamatta. Toinen ikävä lieveilmiö on se mahdoton puhelinmarkkinointi, jonka uusi yrittäjä joutuu kohtaamaan. On se ihmeellistä, miten sille ei saada minkäänlaisia suitsia, vaikka ongelma on jatkunut vuosia.

Tällä viikolla Luomajärvi julkisti liikkeensä uuden markkinointinimen, Annan putiikin.

– Ihmiset ovat löytäneet liikkeen todella hyvin, ja olen oppinut tuntemaan näiden muutamien viikkojen aikana jo todella paljon paikkakuntalaisia. Asiakaspalvelu on mun juttu, samoin käsityöt. Iso kiitos kuuluu myös Vilin siskolle, äidille ja mummolle, jotka ovat leiponeet putiikkiin ahkerasti ja olleet muutenkin apuna aina kun sitä olen tarvinnut.