Paikallisuutiset

Ajokortin uudistamisessa on monta kiemuraa – Listasimme, mitä kaikkea ajo-oikeuden uudistajan on muistettava

Ilman ajokorttia näilläkään ei tee mitään.
Ilman ajokorttia näilläkään ei tee mitään. Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Kun ajokortin voimassaoloaika on päättymässä, ajokortti on uudistettava. Sen voi uudistaa aikaisintaan kuusi kuukautta ennen ajokortin viimeistä voimassaolopäivää. Ajokortin uudistaminen edellyttää, että väestötietojärjestelmässä vakituinen osoite on Suomessa. Ajokortin uudistamista varten tulee hakea ajokorttilupa.

Uudista ajokorttisi (ajo-oikeutesi) aikaisintaan 6 kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä. Saat uuden ajokortin voimaan heti uudistamispäivästä. Se on iästäsi ja ajokorttiluokistasi riippuen voimassa 2, 5 tai 15 vuotta aiemman ajo-oikeutesi päättymisestä.

Ajokortin uudistamiseen ei pääsääntöisesti liity autokouluopetusta tai kuljettajantutkintoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huomaa, sinun tulee kuitenkin suorittaa kuljettajantutkinto uudelleen, jos ryhmän 1 (henkilöauto, mopo, mopoauto, moottoripyörä, traktori) ajokorttisi voimassaolon päättymisestä on kulunut yli kaksi vuotta tai ryhmän 2 (kuorma- tai linja-auto) ajokortin päättymisestä on kulunut yli vuosi tullessasi uudistamaan sitä.

Lääkärinlausunnon ajokyvystä (lomake F122) tai laajennetun lääkärinlausunnon joutuvat toimittamaan ajokortin uudistamisen yhteydessä kaikki

– ryhmän 1 ajokortin haltijat, jotka uudistavat ajokorttiinsa 70-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen ja

– voimassa olevan ajokortin päättyessä 45 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ryhmän 2 ajokortin haltijat

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– ajokortin voimassaolon jo päätyttyä ajokortin uudistavat henkilöt

– lääkärinlausunto voi olla enintään 6 kuukautta vanha

– iäkkäille henkilöille tehtävässä laajennetussa lääkärintarkastuksessa huomioidaan ikääntymisen, sairauksien ja mahdollisten lääkitysten vaikutukset ajoterveyteen erilaisilla testeillä, kuten esimerkiksi kellotaulutehtävällä.

Ryhmän 1 ja ryhmän 2 ajokortin uudistajalla on erilaiset terveysvaatimukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE) ajokortin uudistaja:

– Et tarvitse lääkärinlausuntoa, jos uudistat ajokorttisi viimeistään 70-vuotissyntymäpäivänäsi.

– Laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystä tarvitset, jos uudistat ajokorttisi 70-vuotissyntymäpäivääsi seuraavana päivänä tai myöhemmin.

Ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajokortin uudistaja: Tarvitset uudistamista varten

– lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos olet täyttänyt tai täytät 45 vuotta ajokorttisi voimassaolon päättymispäivään mennessä tai laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos olet täyttänyt 68 vuotta ennen kuin käyt lääkärissä ajokortin uudistamista varten olet täyttänyt 68 vuotta tai täytät 68 vuotta ennen nykyisen ajokorttisi voimassaolon päättymistä (uudistettavan ajokortin viimeinen voimassaolopäivä on 68-vuotissyntymäpäiväsi tai tätä myöhempi päivä)

– Huom! Jos sinulla on ryhmän 2 (kuorma- ja/tai linja-auto) ajokortti, jonka voimassaoloaika päättyy ennen kuin täytät 45 vuotta, et tarvitse lääkärinlausuntoa uudistamisen yhteydessä.

– Jos sinun ei tarvitse ajaa linja- tai kuorma-autoa, voit alentaa ajo-oikeuttasi ja luopua ryhmän 2 ajokorttiluokistasi. Voit välttyä lääkärinlausuntojen toimittamiselta.

Voit uudistaa ajokorttisi Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa. Et tarvitse uudistamista varten lääkärinlausuntoa, jos olet enintään 70-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti tai olet alle 44,5-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 2 ajokortti.

Muissa tapauksissa ajokortin uudistaminen sähköisessä palvelussa edellyttää ajoterveystietojen hakemista Potilastiedon arkistosta, jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystäsi sinne erillisellä lomakkeella. Huom! Tarvittava lomakesovellus on käytössä vasta muutamassa terveydenhuollon toimipaikassa. Varmista asia toimipaikasta, jossa asioit. Lääkäriin mukaan tarvitset esimerkiksi verenpaineen ja verensokeriseurannan kotimittaustiedot sekä muiden perussairauksien seurantatiedot, sillä ne eivät välttämättä näy Kanta-arkistossa.Tarvitset myös voimassa olevan ajokortin tai muun kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä silmälasit, jos käytät niitä. Näöntarkastusta ei voi tehdä piilolinssien kanssa.

Ajokorttitodistus maksaa 74 € ja laajennettu ajokorttitodistus 104 €. Lisäksi tulee toimistomaksu 18€. Ajokorttilupahakemuksen hinta sähköisenä asiointina 24 € ja henkilöpalveluna 39 €. Lisätietoja Uudista ajokorttisi -palvelusta, www.traficom.fi.