Paikallisuutiset

Äitienpäivä: Reisjärviselle Anne Ilolalle äitiys on luontevaa

Anne Ilola (keskellä) yhdistää sujuvasti äitiyden sekä maatalousyrittäjyyden ja viihtyy molemmissa rooleissa.
Anne Ilola (keskellä) yhdistää sujuvasti äitiyden sekä maatalousyrittäjyyden ja viihtyy molemmissa rooleissa. Kuva: Pirkko Vuohtoniemi

Anne Ilola on 35-vuotias maatalousyrittäjä sekä kuuden lapsen äiti Reisjärveltä. Lapsista viisi on biologisia ja bonuksena Tarmon tytär, jolle Anne on äiti siinä missä muillekin lapsilleen. Ulkopuolisen silmin perheessä näyttää olevan hyvin läheiset välit, hyvä yhteishenki ja lämmin ilmapiiri. Kyselin Annelta vähän hänen ajatuksistaan äitiydestä.

Kerro perheestäsi?

– Perheeseeni kuuluu mieheni Tarmo, sekä lapset Jenna 21v, Rami 16v, Jerika 13v, Rene 11v, Jannika 6v ja Janessa 1v 10kk. Lapsista Jenna asuu jo omillaan vähän matkan päässä, mutta on kuitenkin töissä tilalla. Muut asuvat vielä kotona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oliko sinulle aina selvää, että haluat paljon lapsia?

– Olen aina tykännyt lapsista ja hoitanut tosi paljon toisten lapsia. Itse en kyllä edes ajattele, että minulla olisi iso perhe! Se johtuu varmaankin siitä, että en ole kokenut tätä väsyttävänä tai raskaana, vaan luontevana.

Mikä on parasta äitiydessä?

– Monet asiat. Kun näkee omia, miehen sekä sukulaisten piirteitä ja käyttäytymismalleja jälkikasvussa. Lapsen ensimmäisten vuosien huima kehitys. Isompien lasten kanssa taas se, että he ovat hyvää ja viihdyttävää seuraa. Heillä on hauskat jutut ja huonoa huumoria.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entäs sitten huonoja puolia?

– En osaa sanoa huonoja puolia, mutta haasteellista oli aikoinaan, kun perheessä oli monta pientä lasta ja piti pystyä yhdistämään lasten hoito ja maatilan työt. Aamuisin jätimme lapset nukkumaan itkuhälyttimen kanssa ja jouduimme hyppäämään navetalta sisälle vuoron perään. Iltanavetalle sitten otettiin lapset mukaan ja työnneltiin lastenrattaita töiden lomassa.

Mitä erityisesti toivoisit, että lapset oppisivat sinulta?

– Suvaitsevaisuutta. Kaikki me ollaan erilaisia, jokainen ihminen pitäisi ottaa sellaisena kuin hän on, eikä arvostella ketään. Että oppisivat ottamaan toiset huomioon ja ajattelemaan muita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä äitiys ja lapset ovat opettaneet sinulle?

– Pitempää pinnaa (lapset naureskelevat sohvalla). Nuorempana pinnani oli aika lyhyt. Ja sen, miten paljon voi välittää toisesta ihmisestä. Semmoista fiilistä, kun äiti välittää lapsistaan, ei ole toista, se menee kaiken edelle.

Onko äitiys yllättänyt sinut jollain tapaa?

– En koskaan ajatellut olevani hössöttävä äiti. Sellainen joka menisi paniikkiin, jos lapsille sattuu jotakin. Olen koittanut kovasti opetella muistamaan, että jos jotain on sattunut, pitää itse pysyä rauhallisena. En myöskään tiennyt miten vähillä unilla ihminen voi pärjätä!

Ilolan perheessä äitienpäivää vietetään sunnuntaina perinteiseen tapaan kokoontumalla kakkukahvien ääreen.