Paikallisuutiset

Ainakin kaksikymmentä kissaa on kadonnut lyhyen ajan sisällä Kärsämäellä - syypääksi epäillään ahmaa

Alkukuusta kissoja alkoi kadota Saviselässä. Nyt niitä on kadonnut myös Sydänmaan kylässä, Välikylällä, Koposenperällä, Miilurannalla ja Venetpalossakin, ainakin kaksikymmentä.

Kuun alussa Mari Tiikkainen kaipasi kahta kissaansa, jotka olivat teillä tietymättömillä. Sitten joku kertoi, että Raili Seppälältä on hukassa neljä kissaa. Ne olivat kadonneet yhtenä yönä.

Samoihin aikoihin ahman nähtiin ylittävän Kajaanin tietä kylän puolelle lähellä Museotien risteystä. Ahma nähtiin Vuohtojoen sillan luona jo juhannuksen aikaan sekä yhden autiotalon pihassa. Se tallentui myös riistakameraan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heinäkuun alkupuolella myös susi havaittiin Jylhänperällä useita kertoja ja saatiin yöllä kuvaan lähelläPetri Ruotsalaisen pihaa. Sen jälkeen se tallentui riistakameraan Kurikkaperällä Keskisaaressa. Ruotsalainen näki kotkan leijailevan Jylhänperän taivaalla.

– Tää kylä on nyt tällaista suurpetoaluetta, whatsappasi Ruotsalainen.

Ahmahavaintoja on runsaasti, myös supia ja kettuja liikkuu. Kissojen katoamiset jatkuvat. Hiljattain Koposenperällä katosivat Kirsi Laitilan kissat, Lumi ja Sipi, jotka eivät juuri pihapiiristä ole tavanneet poistua.

– Leikattuja ihmisrakkaita kotikissoja, oikeita seurakissoja, jotka oleskelivat pihapiirissä ja olivat vasta yksi- ja kaksivuotiaat. Samana yönä katosivat. Me asutaan syrjässä, metsään on vain sata metriä. Ahma on nähty Välikyläntiellä ja Jänisojan tiellä. Lapset itkevät kissoja, mutta uusia en aio nyt hankkia surman suuhun, sanoo Laitila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolessa kuussa Sydänmaan kylässäSisko Vähätiitolta katosi kaksi kissaa. Kuistin vierestä 16-vuotiaan Roosa-kissan lempipaikalta löytyi raapimisjälkiä. Vain pari viikkoa aikaisemmin perheeseen tullut nuori Simo-kissa ehti tottua talon tavoille ennen kuin katosi.

– Simo olisi ollut hyvä hiirikissa. Ovat olleet nyt kaksi viikkoa kadoksissa. Ei ole löytynyt. Sydänmaasta on kadonnut ainakin neljä kissaa, kaksi meiltä ja naapureiden kissat, laskee Vähätiitto.

Lauantaina tekstiviestinä alkoikin tipahdella uusien kadonneiden kissojen kuvia.Paula Autio vahvisti lauantaina, että Hessu-kissa on hukassa.

– Neljään päivään Hessua ei ole näkynyt. Ei se yleensä noin kauaa ole poissa, sanoo Autio. Ahman on nähty Sydänmaassa liikkuvan suolle menevällä tiellä ja Syväojan sillan luona Niemenperällä, tiesi Autio.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kateissa ovat myös Luttisen Kisumisu ja Viitalan Onni. Pirjo Viitala tiesi, että Kumpulaisen ja Ruotsalaisen kissat ovat myös kateissa. Miilurannassa Piusua kaipasivat Päivi Hannula ja Paula Haapakoski. Jaana Kyllönen lähetti kuvan Pedosta. Edes nimi ei sitä pedolta pelastanut.

Perjantain ja lauantain välillä puolenyön aikaan Tarja Smolander kohtasi ahman kotipihallaan, jonne se säntäsi nurkan takaa Aleksi Salonurmen kissan perässä. Peto lähti karkuun vasta, kun Smolander valotti taskulampulla suoraan silmiin. Smolanderilta on kateissa neljä kissaa. Samana yönä katosi myösTerhi Salonurmen Pirkko. Salonurmi epäilee, että ahma opettaa ja totuttaa pentunsa saalistamaan pihapiireistä. Maanantaita vasten yöllä Ari-Pekka Salonurmi oli kuullut oudon rääkäisyn jokirannasta ja kertoo emolehmän pariviikkoisesta vasikasta, joka löytyi laitumelta kuolleena.

– Edellispäivänä se oli hengissä, seuraavana päivänä toiselta kyljeltä olivat karvat pois, kaula revitty ja osittain syöty.

Suomen Riistakeskuksen petoyhdyshenkilöille tulee runsaasti ilmoituksia petoeläimistä.

– Havaintoja petoeläimistä on paljon. Alueen ahma-, ilves-, kettu-, susi- ja supikannat ovat voimistuneet. Ainakin kaksi ahmapentuetta on Saviselässä ja Välikylällä. Toisessa on kolme ja toisessa neljä poikasta, sanooTeppo Kangas.

Kankaan mukaan kaikki pedot tappavat kissan, kun kiinni saavat. Hän kertoo viime talvena jäljittäneensä kettua. Jälkien päästä löytyi ketun tappaman punakirjavan kissan jäännökset.

– Kaikki pedot ovat lihansyöjiä ja erittäin taitavia saalistajia. Ahmat ja muut pedot vaativat ruokansa. Pedon kohdatessaan kissa on avuton, sanoo Kangas.

Riistakeskuksen alueellisen riistaneuvoston jäsenJuha Ruotsalainen kumoaa huhun, että ahmoja olisi alueelle istutettu.

– Keskipohjanmaalle on istutettu noin kymmenen vuotta sitten poronhoitoalueelta, jossa haluttiin ahmavahinkoja vähentää. Sieltä ne ovat levinneet tännepäin ja pentuehavaintoja on jo useammalta vuodelta.

Uusia kissakatoja tipahtelee minulle jatkuvasti. Ahma on suojeltu, kissa lainsuojaton, paitsi kotipihassa. Ruotsalainen kehottaa kaikkia, jotka löytävät merkkejä suurpetojen, ahman, ilveksen, karhun ja suden liikkumisesta, tekemään ilmoituksen petoyhdyshenkilöille.

– Kotieläinvahingot korvataan nykyään täysimääräisesti, ei kuitenkaan kissoja.

Tarkennus, tehty juttuun 26.8.2019 kello 11.30

Koska kissojen lainsuoja tai lainsuojattomuus ovat herättäneet lukijoissamme paljon keskustelua, tarkennamme juttua seuraavasti:

Kissoja suojaavat muun muassa Eläinsuojelulain määräykset 4.4.1996/247 eläinten yleisestä kohtelusta, hyvinvoinnista ja suojelusta. Laki määrää muun muassa kunnat huolehtimaan alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen kissojen tilapäisestä hoidosta vähintään 15 päivää.

Järjestyslaissa 27.6.2003/612 puolestaan määrätään kissan omistaja tai haltija pitämään huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

Rikoslaki 19.12.1889/39 sisältää säännökset eläinsuojelurikoksista ja eläintenpitokiellosta. Laki sisältää myös kissan turkiksen ja turkista sisältävien tuotteiden tuonnin ja viennin kiellon EU:ssa.

Metsästyslaissa 28.6.1993/615 sanotaan, että kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on kielletty. Villiintynyt kissa rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen, ja alueen omistajalla/haltijalla, rakennuksen omistajalla/haltijalla, metsästysvuokraoikeuden haltijalla ja metsästysluvan saaneella on oikeus pyydystää ja tappaa rauhoittamaton eläin alueellaan.

Eläinsuojeluasetuksessa 7.6.1996/396 rajoitetaan toimintatapoja kissan tatuointiin, mikrosirutukseen, kastrointiin, sterilointiin ja lopettamiseen.

Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta 8.7.2010/674 asetus antaa vaatimuksia kissan pitopaikalle, ja Laki koe-eläintoiminnasta 20.1.2006/62 11 § (22.12.2009/1496) kieltää irrallaan tavattujen kissojen käyttämisen eläinkokeessa.

Lähde:Finlex.fi ja http://joensuu.sey.fi/lemmikkielaimia-koskeva-lainsaadanto/kissat